Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More

  Βραβείο Booker

  -

  Βραβείο Booker

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το Βραβείο Booker είναι ετήσιο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο, που απονέμεται από το “Booker Prize Foundation” στο καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από αγγλόφωνο συγγραφέα, ένα σημαντικό βραβείο με διεθνή απήχηση στο χώρο της λογοτεχνίας και των εκδόσεων.

  Το βραβείο αρχικά ονομαζόταν Booker-McConnell Prize, από την ομώνυμη εταιρεία που άρχισε να χρηματοδοτεί το εγχείρημα το 1968, και οι τότε συμμετέχοντες μπορούσαν να είναι μόνο μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, από το 2014 αυτό άλλαξε για να συμπεριλάβει οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από συγγραφέα μέλος της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ή από αγγλόφωνη χώρα.

  Το 2002 που ιδρύθηκε το Booker Prize Foundation, χορηγός έγινε ο όμιλος εταιρειών Man Group(D/R), οπότε και το βραβείο άλλαξε τίτλο σε Man Booker Prize. Το έπαθλο για τον νικητή είναι 50.000 λίρες Αγγλίας, ή 55.550 ευρώ.

  Το 2013, η Νεοζηλανδή Έλινορ Κάτον έγινε, σε ηλικία 28 ετών, το νεότερο πρόσωπο που βραβεύτηκε.

  Περσινή νικήτρια ήταν η συγγραφέας Άννα Μπερνς με το βιβλίο της (The Milkman). Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από την Μαρία Αγγελίδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

  Διεθνές Βραβείο Μπούκερ: Είναι ετήσιο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο, συμπλήρωμα του Βραβείου Μπούκερ, το οποίο απονέμεται από το Booker Prize Foundation στο καλύτερο βιβλίο μυθοπλασίας γραμμένο στην αγγλική γλώσσα ή διαθέσιμο σε αγγλική μετάφραση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών Αγγλίας, που σε περίπτωση μετάφρασης το μοιράζονται εξίσου ο συγγραφέας με τον μεταφραστή.

  Η πρώτη απονομή του βραβείου έγινε το 2005 και μέχρι το 2015 απονεμόταν κάθε δύο χρόνια, και τιμούσε τη συνολική συγγραφική παραγωγή του συγγραφέα και όχι συγκεκριμένο βιβλίο, όπως γίνεται από το 2016 και εξής.

  Πρώτος νικητής του βραβείου ήταν o Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ, όπως ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου 2005, που μαζί με το βραβείο έλαβε και το ποσό των 60.000 αγγλικών λιρών σε τελετή στο Εδιμβούργο στις 27 Ιουνίου.

  Πηγή: el.wikipedia.org

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here