Ο συγγραφέας Γιώργος Μελίτος συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με τη νουβέλα του «ΧΡΑΚ!», που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Άνω Τελεία. Πρόκειται για ένα κείμενο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που διαθέτει χιούμορ, κυνισμό, και γλώσσα απλή, καθημερινή.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Ήρωας της νουβέλας ο Γιάννης, ένας αρχιτέκτονας στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ένας τύπος χωρίς ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, που ταλαντεύεται ανάμεσα στα θέλω του και στα πρέπει της δουλειάς. Φύλακας του γραφείου του και πολύτιμος βοηθός του, ο Αλέξης.
Ένας συνεργάτης του πατέρα του, ο Πάπας, πολιτικός μηχανικός, πονηρός και με πολλές διασυνδέσεις, έχει μεσολαβήσει για να του ανατεθεί ένα μεγάλο δημόσιο έργο. Ο Γιάννης διστάζει. Ξέρει ότι η δουλειά δεν είναι καθαρή, αλλά όλοι, ακόμα και η κοπέλα του η Ξένια, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, επιμένουν στην ανάληψη του έργου. Πρέπει να βάλει τα δυνατά του με τη μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου που πρέπει να παρουσιάσει.
Η μελέτη είναι η βασίλισσα του λόγου και ο καλός ο μελετητής επιβάλλεται να σκέφτεται σαν παραμυθάς, να υπόσχεται πως κάτι στον κόσμο θα αλλάξει μετά την ιστορία του, που οφείλουν όλοι να τη μάθουν. Να δείχνει πως ξέρει ακριβώς πώς θα γίνουν ή πώς έγιναν τα πράγματα, ποιος πήγε πού, πότε φτιάχτηκε τι. Πρέπει επίσης να γνωρίζει και το γιατί, αλλά να μην το γράφει πολύ ξεκάθαρα, εκτός αν θέλει να πουλήσει λίγη τρέλα για την άποψη που πασχίζει να προβάλλει. Γιατί ο μελετητής έχει άποψη. Πάντα.
Μέσα από τον ήρωα του βιβλίου, ο αναγνώστης μαθαίνει σχεδόν τα πάντα για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, για τις μελέτες και τα σχέδια που πρέπει να κάνει για την κατασκευή του έργου που θα αναλάβει, είτε είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό. Οι αναφορές του αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για την ανάθεση δημοσίων έργων. Διαφθορά, μίζες, διαπλεκόμενα συμφέροντα. Μια κατάσταση που ταλανίζει δεκαετίες τον τόπο μας, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα για αλλαγές στο σύστημα.
Το βιβλίο «ΧPAΚ!» καταγράφει μια σύγχρονη πραγματικότητα. Εστιάζει στον ήρωά του και, μέσα από τις δικές του σκέψεις για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, οι αναγνώστες αναλογίζονται τα δικά τους θέλω, τις παραχωρήσεις, τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς που χρειάστηκαν να κάνουν στον επαγγελματικό τους βίο σε σχέση με τα όνειρα που είχαν στο ξεκίνημα της καριέρας τους.
Περιγραφή: Γιατί χτίζουμε; Για να νικήσουμε τον χρόνο, να γίνουμε αθάνατοι. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος αισιοδοξίας κρυμμένο μέσα στο να σχεδιάζεις κτίρια που θα στέκονται για εξήντα και βάλε χρόνια. Μέτρα τις παραδοχές ότι θα υπάρχει κόσμος σε εξήντα χρόνια κι ότι θα τον κατοικούν άνθρωποι, ότι ακόμη θα χρειάζονται να φάνε και να κοιμηθούν και να βουρτσίσουν τα δόντια τους, ότι θα χρησιμοποιούν πόρτες, ότι θα κάνουν οικογένειες.
Λίγοι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι από τους μηχανικούς. Κι εκεί μέσα κάπου υπάρχει και η ελπίδα ότι δεν θα έχουν λόγο να κατεβάσουν την πινακίδα με το όνομά τους από την είσοδο του κτιρίου.
Ένα δημόσιο έργο που περιμένει να ανατεθεί, μια μίζα που πρέπει να δοθεί. Ένας φωτογραφικός διαγωνισμός, ένας νεαρός αρχιτέκτονας με ζητήματα αυτοπεποίθησης, ένας Πάπας, μια οικογενειακή τραγωδία. Ένα μυθιστόρημα… εργολαβικής φαντασίας από τον νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα Γιώργο Μελίτο.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: ΧΡΑΚ!
Συγγραφέας: Γιώργος Μελίτος
Εκδόσεις: Άνω Τελεία
Σελίδες: 144
ΙSBN: 978-618-5643-04-1
Ημ. Έκδοσης: 02/2022
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα
Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη