Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ζηλόφθων Οδοιπορώντας – Μαριαλένα Γκογκίδη

  Ζηλόφθων Οδοιπορώντας – Μαριαλένα Γκογκίδη

  -

  Ζηλόφθων Οδοιπορώντας 

  Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

  Το βιβλίο «Ζηλόφθων Οδοιπορώντας» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που χωρίζεται σε τρεις πράξεις. Στο είδος αυτό του θεάτρου, ένα άτομο μιλάει μόνο του.

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηρωίδα, πρώτα ξαπλωμένη στην αμμουδιά μιας παραλίας, έπειτα ξαπλωμένη στο κρεβάτι ενός σκοτεινού δωματίου, παγιδευμένη σε ένα όνειρο, πίσω στην άδεια, τώρα, παραλία, και τέλος, στην τελευταία σκηνή όπου αποκαλύπτει πού πραγματικά βρίσκεται, συνομιλεί σε βάθος με τον εαυτό της. Ο αναγνώστης εισχωρεί σε βάθος στον ψυχισμό της, ανακαλύπτει τις ανείπωτες αλήθειες της και, όσο περισσότερο προχωράει η αφήγηση, τόσο νιώθει πιο κοντά της. Οικοδομείται σελίδα τη σελίδα μια οικειότητα και μια ανάγκη για να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή της, για τη σχέση της με «εκείνον», να φτάσουμε στο τέλος. Στο όποιο τέλος!

  Οι σκέψεις είναι ό,τι πιο ύπουλο διαθέτουμε. Αν είχα μια μαγική ιδιότητα, θα ήθελα να μη σκεφτόμουν. Τι ματαιότητα! Σε πόσους λαβύρινθους σε βάζουν, τη στιγμή που περπατάς σε μια ευθεία… Και ας βλέπεις πως είναι ευθεία, η μέθη των σκέψεων είναι τόσο ακατανίκητη που δεν έχεις επιλογή. Το φανερό γίνεται θολό.

  Σύμφωνα με τον ορισμό στα λεξικά της νέας ελληνικής, μονόλογος είναι ο μακρύς και συνεχής λόγος που γίνεται από ένα μόνο πρόσωπο, χωρίς να διακόπτεται από άλλο. Άρα, ακόμα και αν δεν έχουμε δει ή διαβάσει ποτέ θεατρικό μονόλογο, είναι ένας λόγος οικείος προς εμάς.

  Ζηλόφθων Οδοιπορώντας

  Ο συγκεκριμένος είναι γραμμένος σε λόγο απλό, κατανοητό και συμπυκνωμένο, με πολλά νοήματα. Οι προτάσεις είναι κοφτές και ρέουν στην ανάγνωση, παρασύροντας τον αναγνώστη, ίσως, και σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, προβληματισμού και ερωτημάτων που μας αφορούν όλους.

  Ψάχνω να βρω μια διαφυγή, αλλά τίποτα δε σπάει το γκρίζο πλαίσιο τριγύρω. Μονάχα κάποια στιγμή ένα ανεπαίσθητο φως τραβάει τη ματιά μου. Κάτι προβάλλεται στο βάθος, σαν σε εικόνες ή μάλλον όχι… ένα αλλόκοτο σχέδιο.

  Ένα σαγηνευτικό κείμενο, καλογραμμένο και άκρως ιδιαίτερο ως προς το περιεχόμενο και την πλοκή του.

  Περίληψη: Ένας θεατρικός μονόλογος που μας συντροφεύει σε ένα βιωματικό ταξίδι με επίκεντρο τους στροβιλισμούς της ψυχής μας. Με την πρωταγωνίστρια του να ακροβατεί στο σχοινί του πεπρωμένου της, μας καλεί να αναρωτηθούμε για θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ζηλόφθων οδοιπορώντας

  Συγγραφείς: Μαριαλένα Γκογκίδη

  Εκδόσεις: Ανάτυπο

  Έτος έκδοσης: 2018

  Αριθμός σελίδων: 68

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here