Ζωγραφικής λεγόμενα – Ζεύξις ο ζωγράφος

Γράφει η Δήμητρα Φώτου

ΖεύξιςΟ Ζεύξις ήταν ένα ζωγράφος της αρχαιότητας γεννήθηκε στην μεγάλη Ελλάδα και το απόγειο της δόξας του ορίζεται το 410 π.Χ. Σπουδαίος για την εποχή του, κατάφερε να δοξάσει τα πινέλα του και να αποκτήσει πολύ χρήμα και δόξα. Όμως, στο σημερινό θέμα της στήλης, Ζωγραφικής λεγόμενα, ήθελα να ξεκινήσω με το μακρινό παρελθόν, για να καταλάβουμε πόσο πρώιμα η τέχνη της ζωγραφικής είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Η ζωγραφική του Ζεύξι ήταν τολμηρή, ζωγράφισε αξεπέραστους πίνακες με τον Ηρακλή Ζεύξιςβρέφος να πνίγει τα δυο φίδια, την μητέρα του Αλκμήνη να στέκεται έντρομη και τον πατέρα του Αμφιτρύωνα. Ζωγράφισε και τον Δία στον μεγαλοπρεπή θρόνο του, με τους θεούς να τον πλαισιώνουν και την Πηνελόπη, με ύφος αφοσίωσης και αξεπέραστης αρετής.

Ο Πλίνιος αναφέρει ότι όταν ο Ζεύξις ζωγράφισε ένα παιδί με σταφύλια, μαζεύτηκαν πουλιά γύρω από αυτά. Ο Ζεύξις, αντί να χαρεί για το αληθοφανές έργο του, τόσο θύμωσε με τα σταφύλια, γιατί εκείνα κατάφεραν να γίνουν πιο πιστευτά!

Η τάση να δουλεύει με  ακρίβεια και να είναι αυστηρός, έκανε πολλούς να τον κατηγορήσουν, ότι ζωγράφιζε τα κεφάλια  μεγαλύτερα του κανονικού και πιο αδέξια.

Ο Ζεύξις ήταν τόσο πειθαρχημένος με τη δουλειά του,  που αν πιστέψουμε στον Πλίνιο, όταν ανέλαβε να ζωγραφίσει τον πίνακα, με δημόσια δαπάνη, για το  ναό της Λακίνιας Ήρας, επιθεώρησε νεαρά κορίτσια  της περιοχής  και μετά επέλεξε πέντε, για να αποδώσει στην ζωγραφιά ό, τι αξιοθαύμαστο είχε η κάθε μία.

Ζωγράφισε και έναν αθλητή με μεγάλη αληθοφάνεια, Άρεσε τόσο το έργο του, που ο Ζεύξις έγραψε ένα στίχο, κάτω από αυτό, γεγονός που έμεινε ξακουστό:

  «Ευκολότερο να φθονήσει κανείς τον πίνακα παρά να τον μιμηθεί»

Από τα πλούτη που απέκτησε, μεγάλωσε και η επιδειξιομανία του. Στην Ολυμπία έκανε επίδειξη τα  ενδύματά του, με  τα χρυσά γράμματα, που το όνομά του ήταν γραμμένο στους μαιάνδρους.

Όταν έφτασε στο απόγειο της δόξας του, άρχισε να δωρίζει τα έργα του, γιατί,  όπως πίστευε, καμία αμοιβή δεν ήταν αντάξιά τους. Δώρισε έργο στον Αρχέλαο, βασιλιά της Μακεδονίας, 413 -399 π.Χ.,  που φιλοξενούνταν στο παλάτι του.

ΖεύξιςΟ Ζεύξις ήταν στην Αθήνα την εποχή του Σωκράτη, δεν ξέρουμε όμως αν τον γνώρισε. Αναφορές στο όνομά του έχουμε στα έργα του πλατωνικού Πρωταγόρα και στους Αχαρνής τουΑριστοφάνη.

Όταν πήγε στην Μακεδονία, το 406 π.Χ., στην αυλή του Αρχέλαου (εκείνη την εποχή ήταν και ο Ευριπίδης) μετά την καταστροφή των Αθηνών και τον θάνατο του Αρχέλαου, πήγε στην Έφεσο, όπου και πέθανε.

Πηγές: Πλίνιος ο πρεσβύτερος, περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, εκδόσεις Άγρα.

Επεξεργασία εικόνας:  Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here