Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ζωή σε τέσσερα επίπεδα - Αργυρώ Βαρλά-Γαλάτουλα

  Ζωή σε τέσσερα επίπεδα – Αργυρώ Βαρλά-Γαλάτουλα

  -

  Ζωή σε τέσσερα επίπεδα
  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια
  Λίγο παραπάνω από ένας αιώνας ιστορία μας παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της συγγραφέως κυρίας Βαρλά-Γαλάτουλα, σε ένα βιβλίο 900 σελίδων, από το 1870 κάτι έως το 2005.

  Μια οικογένεια και οι απόγονοί της με αφετηρία το χωριό Καλαμωτή Χίου. Ο δρόμος τους προς την κατάκτηση της ευτυχίας, της αγάπης και της οικονομικής και επαγγελματικής αποκατάστασης.
  Τέσσερις γενιές ανθρώπων που πέρασαν δυσκολίες και πόνο, γνώρισαν τον έρωτα και την αγάπη, αγωνίστηκαν για τα πιστεύω τους και κέρδισαν την ευτυχία τους.
  Η Αίγυπτος είναι όμορφη χώρα. Έχει τη δική της κουλτούρα και μαγεία. Εδώ συναντώνται πλήθος πνευματικών και ζάμπλουτων ανθρώπων, Άραβες, Αγγλοσάξωνες, Γάλλοι, Έλληνες, ακόμη και Ανατολίτες. Εδώ κοντά είναι η Ελληνική παροικία. 
  Μέσα από την Τουρκοκρατία στην απελευθέρωση, έρχεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή και η έλευση των διωγμένων Ελλήνων, ο καταστροφικός Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η Χούντα, η κατάκτηση της μισής Κύπρου από τους Τούρκους και η διχοτόμηση της, η Έλευση της Δημοκρατίας και η ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη.
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πολλοί θέλανε και θέλουν ένα κομμάτι της, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πέρασμα προς την Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο. Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, με πολέμους και Αμερική, με εξωτερική πολιτική προσπαθούν να κατακτήσουν κάποιο κομμάτι της. Οι πρώτοι τα καταφέρνουν για λίγο γιατί ο Έλληνας έχει ψυχή, είναι ελεύθερο πουλί και δεν αντέχει την υποταγή.
  Οι δεύτεροι όμως, με πλάγιο τρόπο κατάφεραν να την εκμεταλλευτούν περισσότερο βάζοντάς μας να φαγωθούμε μεταξύ μας! Το χρήμα και η εξουσία θα γίνουν όργανα στα χέρια λίγων για να εκμεταλλευτούν και να καθυποτάξουν τους πολλούς. Η ζωή ήταν απλή. Το μόνο που μας απασχολούσε ήταν η επιβίωση, η αγάπη και η συντροφικότητα.
  Σιγά-σιγά μετά τον Εμφύλιο, άρχισε η παγκοσμιοποίηση, ήρθε η τεχνολογία και άλλαξαν τα ζητούμενα και οι απαιτήσεις.

  Τριαντάφυλλος-Μαριγώ

  Ο Τριαντάφυλλος έφυγε μετανάστης στην Αμερική και άφησε την νιόπαντρη σύζυγό του μόνη στη Χίο. Επέστρεψε μετά από 14 χρόνια.

  Ισίδωρος-Ζεφυρίνα

  Ο Ισίδωρος έγινε ήρωας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Μανώλης-Φαίη

  Ο Μανώλης έφυγε για σπουδές στην Αμερική και αποφάσισε να ζήσει και να εξασκήσει το επάγγελμα του εκεί.

  Ανατολή-Τζον

  Το αδικοχαμένο ζευγάρι…

  Σοφούλα-Χάρης

  Ο Κρητικός Χάρης κέρδισε την καρδιά της Σοφούλας και την πήρε στην Κρήτη.

  Ρόζα-Konstantino

  Η επαναστάτρια Ρόζα έφυγε στην Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε εκεί.
  Γεράσιμος-Evita
  Ο Γεράσιμος ακολούθησε τα χνάρια του παππού και του πατέρα του και έγινε γιατρός.
  Νικηφόρος-Μαρίνα
  Ο Νικηφόρος σπούδασε, έκανε το στρατιωτικό του και γύρισε στη Χίο να βρει το κορίτσι που ερωτεύτηκε στα εφηβικά του χρόνια!
  Σίντυ-Λόρα
  Ο Σίντυ έγινε καθηγητής παιδιατρικής.
  Μάριος-Βίρνα
  Δικηγόρος στη Χίο ο Μάριος γνώρισε τη Βίρνα στην τράπεζα που εργαζόταν.
  Τέσσερις γενιές ανθρώπων που έζησαν μέσα στη δίνη των πολέμων, τη δυστυχία, την αποξένωση, τον θάνατο και την εγκατάλειψη, τον πόνο, την ευτυχία, τον έρωτα, τη φιλία και τη συντροφικότητα.
  Ζωή σε τέσσερα επίπεδαΗ γραφή της συγγραφέως λυρική. Σε ταξιδεύει στους ουρανούς. Σε κάνει να νιώθεις τα έντονα συναισθήματα που βίωναν οι ήρωες. Τα άφθονα ιστορικά στοιχεία έδεναν άψογα με το σύνολο του βιβλίου καθώς τα αφηγούνταν οι ήρωες σε συζητήσεις μεταξύ τους και δεν κουράζουν τον αναγνώστη ούτε τον βγάζουν από τη ροή του κειμένου. Σε κάνει να θες να μάθεις για τη ζωή κάθε ήρωα και να τη βιώνεις μέσα από τη γραφή της. Πολλοί ήρωες αναφέρθηκαν στη ροή της ιστορίας.
  Άλλοι είχαν σημαντικό ρόλο και άλλοι όχι. Όλοι όμως έβαλαν το λιθαράκι τους, άφησαν το στίγμα τους. Άλλοι σκόρπισαν την χαρά και άλλοι τον πόνο. Η ζωή μας γεμίζει με δύναμη να αντέξουμε στα προβλήματα και τη δυστυχία που μπορεί να συναντήσουμε. Κάποιοι καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν. Σε κάποιους όμως φαίνονται βουνά αδιάβατα και οδηγούνται στην απόγνωση και την απελπισία…
  Αγαπημένο μου ζευγάρι, που θα θυμάμαι πάντα, η Ρόζα και ο Konstantino. Ο έρωτας τους δυνατός, τόσο δυνατός που φούντωνε καθώς τα χρόνια περνούσαν. Παρόλο που έκαναν παιδιά, τα μεγάλωσαν και τα πάντρεψαν, δεν χάθηκε το πάθος ανάμεσά τους. Σε κάθε βήμα της Ρόζας, πιστός της σύντροφος ο Konstantino να την προστατεύει και να της στέκεται!!!
  Όσοι αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα σίγουρα θα το λατρέψουν. Ίσως να τους τρομάξει ο όγκος του, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν σε βαραίνει με περιττά στοιχεία!! Σου δίνει αυτά ακριβώς που χρειάζεσαι για να καταλάβεις την ιστορία με αντικειμενικότητα και λεπτότητα. Αξίζει να διαβαστεί!!

  Περίληψη: Ζωή σε τέσσερα επίπεδα

  Tριαντάφυλλος (ένας μοντέρνος Oδυσσέας) και Mαριγώ Iσίδωρος (ο Ήρωας) και Zεφυρίνα Mανώλης (ένας συνειδητοποιημένος Mετανάστης) και Φαίη Aνατολή και Tζον (οι αδικοχαμένοι) Pόζα (η Eπαναστάτρια και χειραφετημένη) και Kostatio Xάρης (ο γυιος της λεβεντογέννας Kρήτης) και Σοφούλα Γεράσιμος (ο Eυρωπαίος) και Evita. Ένα πολύεδρο οικογενειακό δέντρο, ανυψούμενο σε τέσσερα χρονικά επίπεδα, λαξεμένο σε παλιά πέτρα, ριζω­μένη βαθιά στη γενέτειρα, την Kαλαμωτή της Mυ­ρο­βόλου Xίου. Tέσσερις γενιές ανθρώπων του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα, που έζησαν τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες Aγάπης – Έρωτα – Πάθους – Aγώνων – Δημιουργίας, κάτω από τις σκληρές, απάνθρωπες ή “βελουτέ” συνθήκες, που τους επι­φύλαξε η εποχή τους. Πίσω τους μια πλειάδα ανθρώπων -ανώνυμων και επώνυμων-, αστεροειδείς, κορακόμορφοι, οστρακόδερμοι και έοι, τρυφεροί κι αθώοι σαν τους υάκινθους, μπαίνουν στον 20ό αιώνα, ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλιά του, χαράσσουν με τη σμίλη τους ή με τα όπλα τους -ο καθένας και το όπλο του-, τα δικά τους σημάδια -σταυρούς, πληγές, ελπίδες, όνειρα- στη Mοίρα τους και στη Mοίρα των Λαών της Γης. Γλυκοχαράζει ο 21ος αιώνας και οι άνθρωποι των τελευταίων γενιών διερωτώνται: “Πού τους πηγαίνει το ρεύμα της ψηλομύτας Eπιστήμης αγκαζέ με την έξαλλη Tεχνολογική πρόοδο και ένα τσούρμο μπάσταρδα, υλισμός, υπερκαταναλωτισμός, κομφορμισμός, απληστία, απανθρωπία, αλλοτρίωση και ένα σμάρι ρομποτάκια;” Όμως η Pόζα και ο Konstantino, ο Νικηφόρος κι η Mαρίνα, ο Σίντυ και η Λόρα, ο Mάριος και η Bίρνα, “πλασμένοι από καλή γενιά”, δεμένοι γερά με τις ρίζες τους, βλέπουν ψηλά έναν “Περιστεριώνα”. Παραδοσιακή κατασκευή για εξημερωμένα περιστέρια.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ζωή σε τέσσερα επίπεδα

  Συγγραφέας: Αργυρώ Βαρλά-Γαλάτουλα

  Εκδόσεις: άλφα πι

  ISBN: 978-960-6798-44-3

  Έτος κυκλοφορίας: 2010

  Σελίδες: 904

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here