Από τις Εκδόσεις Μελωδός κυκλοφορεί το βιβλίο της θεολόγου και συγγραφέως Σταυρούλας Κάτσου-Καντάνη «Ταξιδεύοντας με έναν Άγγελο στη Θεία Λειτουργία».
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Πρόκειται για μια βιωματική προσέγγιση της Θείας Λειτουργίας. Η συγγραφέας, εκτός από το κείμενο, έκανε και την εικονογράφηση του βιβλίου, αποκαλύπτοντάς μας ένα ακόμα ταλέντο της. Το βιβλίο περιέχει cd με αφήγηση και ύμνους από παιδική χορωδία. Το προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.
Από το εξώφυλλο ήδη, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι το βιβλίο αυτό είναι καλοδουλεμένο, φτιαγμένο με περισσή αγάπη και φροντίδα. Αξίζουν συγχαρητήρια και στις εκδόσεις Μελωδός για την καλαίσθητη αυτή έκδοση.
Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου η συγγραφέας του συνδυάζει τις γνώσεις της ως θεολόγος, τη συγγραφική της δεινότητα αλλά και το ταλέντο της στη ζωγραφική και αγιογραφία. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτόν τον συνδυασμό είναι εξαιρετικό.
Η Άννα κάθε Κυριακή πηγαίνει στην εκκλησία με τη γιαγιά της. Με οδηγούς το μικρό κορίτσι και τον φύλακά Άγγελό της, οι αναγνώστες μαθαίνουν τα πάντα για τη Θεία Λειτουργία. Η συγγραφέας έχει αποδώσει το πρωτότυπο κείμενο της Θείας Λειτουργίας στη νέα ελληνική γλώσσα για να μπορούν να το κατανοήσουν όλοι. Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες.
Το βιβλίο αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Οι γνώσεις που αποκομίζουμε είναι πολλές.
Το θυμίαμα συμβολίζει τις προσευχές των πιστών που ανεβαίνουν στον ουρανό. Ακόμη, συμβολίζει το άρωμα, την πνευματική ευωδία που δέχεστε μέσα από τα λόγια του Κυρίου.
Ένα βιβλίο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την οικογένεια, ακόμα και για τον παππού και τη γιαγιά. Μπορεί να εκκλησιάζονται, να πιστεύουν, αλλά σίγουρα οι γνώσεις τους σε κάποια θέματα είναι ελλιπείς. Το βιβλίο θα τους τις καλύψει.
Η Θεία Λειτουργία είναι μια μεγάλη προσευχή. Είναι η πιο δυνατή προσευχή. Σ’ αυτήν, ιερείς και πιστοί προσεύχονται για τα πιο καθημερινά πράγματα, τα πιο απλά και ταυτόχρονα τα πιο πνευματικά κι αιώνια.
Το βιβλίο περιέχει ακόμα ένα γλωσσάρι που εξοικειώνει τα παιδιά με το εκκλησιαστικό λεξιλόγιο, ενώ θα βρουν επίσης και αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αντιστοιχίες, κρυπτόλεξα κ.ά. Εντυπωσιακή είναι και η βιβλιογραφία στην οποία ανέτρεξε η συγγραφέας για να αποκτήσει τις γνώσεις για τη συγγραφή του βιβλίου. Αξίζει να το γνωρίσετε.
Περίληψη: «Ήταν Κυριακή και βρισκόμουν στον ναό κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας, όταν έζησα κάτι ξεχωριστά θαυμαστό. Καθώς στεκόμουν στο στασίδι μου, ένας Άγγελος από αυτούς που είναι αγιογραφημένοι στον τρούλο, άρχισε να κινεί ελαφρά τις φτερούγες του. «Νυστάζω» σκέφτηκα «κι άρχισα να βλέπω όνειρα!». Σε δευτερόλεπτα, ο Άγγελος με τα μεγάλα του φτερά, στάθηκε δίπλα μου. Έκπληκτη έμεινα να τον κοιτώ, όταν εκείνος, με τη γλυκιά φωνή του, άρχισε να μου εξηγεί τι συμβαίνει αυτές τις ιερές στιγμές, τις στιγμές της Θείας Λειτουργίας! Έζησα μαζί του το πιο σπουδαίο ταξίδι και δε θα το ξεχάσω ποτέ».
Συνοδεύεται με CD, που περιέχει αφήγηση και ύμνους από παιδική βυζαντινή χορωδία.
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ταξιδεύοντας με έναν Άγγελο στη Θεία Λειτουργία
Συγγραφέας/Εικονογράφος: Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη
Σελίδες: 144
Εκδόσεις: Μελωδός
ΙSBN: 978-618-82968-1-7
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ