Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
More
    ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Κανείς να μην αφήσει τη φύση - Νάνσυ Χατζή

    Κανείς να μην αφήσει τη φύση – Νάνσυ Χατζή

    -

    Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Η παρέα με τα ποδήλατα που έγραψε η συγγραφέας Νάνσυ Χατζή έχει τίτλο «Κανείς να μην αφήσει τη φύση» και κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Ελληνοεκδοτική σε εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα. Απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Η Έλενα θα πληροφορηθεί την άφιξη της θείας της -αδελφής του πατέρα της- στο Καρπενήσι με αφορμή τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου με θέμα τη βιοποικιλότητα. Η θεία Μερόπη φροντίζει για την είσοδο των φίλων της ανιψιάς της στο συνέδριο, για να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του γνωστού και εξαιρετικού επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ, που αγαπά τη φύση και την Ελλάδα.

    «Είναι ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο» εξήγησε η Βιολέτα. «Οι απόψεις του είναι γνωστές! Έχει γράψει πλήθος επιστημονικά άρθρα και έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά μέσα. Είναι γνωστός γιατί ανεβάζει βιντεάκια στο YouTube».

    H παρέα των παιδιών γοητεύεται από την ομιλία του καθηγητή, ενώ ο Γρηγόρης γοητεύεται και από την κόρη του καθηγητή, την Ήλια. Ο καθηγητής, εκτός από το συνέδριο, θα υπογράψει για την εξαγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων του εργοστασίου που βρίσκεται στην περιοχή. Τα παιδιά μαζί με τον καθηγητή θα επισκεφτούν το εργοστάσιο.

    «Καλώς ήρθατε στο εργοστάσιό μου! Άριστο, βιολογικό, υγιεινό, ένα εργοστάσιο μέσα στη φύση και τόσο κοντά στα όσα η φύση θέλει».

    Η παρέα με τα ποδήλατα θα ανακαλύψει κάτι τρομερό για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που σίγουρα δεν θα χαροποιήσει τον ιδιοκτήτη του. Μια ιστορία που αναφέρεται στη βιοποικιλότητα και στην ανάγκη προστασίας της φύσης από την αλόγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπου.

    Ένα κείμενο εξαιρετικό, που προσφέρει γνώση χωρίς να θυμίζει στα παιδιά σχολικό βιβλίο. Περιπέτεια, δράση, χιούμορ, συνθέτουν την ιστορία που διαβάζεται με μια ανάσα. Και στο δεύτερο βιβλίο, τα κεφάλαια ξεκινούν με αποφθέγματα αλλά και παροιμίες που σχετίζονται με τη φύση.

    Θεωρώ ότι η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια υπέροχη σειρά βιβλίων με ήρωες που τα παιδιά ταυτίζονται απόλυτα μαζί τους. Φρέσκια γραφή, χωρίς διδακτισμό που απεχθάνονται τα παιδιά, με σύγχρονα θέματα που τα απασχολούν. Η παρέα με τα ποδήλατα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες.

    Θα κλείσω την παρουσίαση του βιβλίου με μια ινδιάνικη προφητεία που υπάρχει στο βιβλίο, και δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε παιδιά και ενήλικες.

    Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.

    Περίληψη: Η Παρέα με τα Ποδήλατα παρακολουθεί ένα συνέδριο Βιοποικιλότητας. Τα παιδιά, εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φύση, γνωρίζουν τον γνωστό επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ και την κόρη του Ήλια. Μαζί τους θα επισκεφτούν ένα εργοστάσιο που παράγει αγνά, φυσικά, βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάτι περίεργο όμως συμβαίνει εκεί!

    Από ποιον κινδυνεύει ο καθηγητής αλλά και η βιοποικιλότητα; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουν τα παιδιά να αποκαλύψουν όλα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο;

    «Κανείς να μην αφήσει τη Φύση» λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν να δράσουν. Το σχέδιο «Ποδήλατα Ενωμένα» μπαίνει σε εφαρμογή. Τα παιδιά μπλέκουν σε μια συναρπαστική αλλά πολύ επικίνδυνη περιπέτεια…

    Στοιχεία βιβλίου

    Κανείς να μην αφήσει τη φύση - Νάνσυ ΧατζήΤίτλος: Κανείς να μην αφήσει τη φύση (Η παρέα με τα ποδήλατα II)

    Συγγραφέας: Νάνσυ Χατζή

    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας

    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 

    ISBN: 978-960-563-462-9

    Σελίδες: 88

    Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2021

    Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ