«Ο πιο νόστιμος θησαυρός» της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.
Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Θυμάσαι εκείνες τις Κυριακές που μοσχοβολούσε το σπίτι φρέσκο ψωμί ή κουλουράκια που έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά; Εγώ πάντα καθόμουν δίπλα στον πάγκο της κουζίνας, με τα χέρια γεμάτα αλεύρι και μια λαχτάρα στα μάτια, πείσμα και θέληση, περιμένοντας να δοκιμάσω το πρώτο ψημένο κομμάτι.
Η ιστορία μας μεταφέρει στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 1040 μ.Χ., όπου δύο παιδιά, ο Λέων και η Ελισάβετ, ξεκινούν μια αποστολή: να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα υλικά για να αποκαλυφθεί ο πιο γευστικός θησαυρός. Σε κάθε τους βήμα συναντούν ανθρώπους, δοκιμασίες και γρίφους που τους βοηθούν να ανακαλύψουν όχι μόνο πώς να φτιάξουν την παραδοσιακή κουλούρα, τον «χρυσαφένιο» θησαυρό του πατέρα τους, αλλά και πώς η προσπάθεια, η συνεργασία και η γνώση γίνονται μέρος της καθημερινότητας.
Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση. Σου δίνει την αίσθηση ότι συμμετέχεις κι εσύ στο παιχνίδι. Μαθηματικά προβλήματα, αινίγματα, ακόμα και πρακτικές οδηγίες μπαίνουν μέσα στην ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να μαθαίνει παίζοντας, χωρίς να το καταλαβαίνει. Είναι από εκείνα τα βιβλία που δίνουν γεύση και μυαλό ταυτόχρονα.
Κάθε σελίδα μοιάζει σαν παράθυρο σε μια εποχή που συνδέει την παράδοση με το παραμύθι. Ειδικά οι σκηνές με τον μύλο, τα πρόβατα και το αρτοποιείο με έκαναν να νιώσω σαν να ήμουν κι εγώ εκεί, ανάμεσα στα παιδιά, με ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια. Την εικονογράφηση πραγματοποίησε η ίδια η νηπιαγωγός, εικονογράφος και συγγραφέας Ιωάννα–Σταυρούλα Αθανασοπούλου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Και δεν είναι μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι που με κέρδισε. Είναι και η ατμόσφαιρα οικογένειας και ζεστασιάς. Το να φτιάχνεις κάτι μαζί με αγαπημένους σου ανθρώπους, να μοιράζεσαι κόπο και γέλιο, να περιμένεις υπομονετικά να ψηθεί για να το δοκιμάσετε όλοι μαζί, αυτό είναι ο αληθινός θησαυρός. Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο κλείνει με τη γεύση και την αίσθηση της μοιρασμένης χαράς.
Προσωπικά, θα το πρότεινα όχι μόνο για παιδιά αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Γιατί με έναν απλό τρόπο μας θυμίζει τι σημαίνει να βρίσκεις αξία στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Ένα ψωμί, μια συνταγή, μια ιστορία, όλα γίνονται αφορμή να έρθουμε πιο κοντά.
Αν επιθυμείς ένα βιβλίο που να συνδυάζει παραμύθι, γνώση και γεύση, τότε «Ο πιο νόστιμος θησαυρός» είναι σίγουρα μια όμορφη επιλογή. Σκέφτομαι μάλιστα να το ξαναδιαβάσω με έναν ζεστό καφέ στο χέρι και να φτιάξω την ίδια συνταγή που προτείνει. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα βιβλίο σε έκανε να θυμηθείς μυρωδιές από την παιδική σου κουζίνα;
Περίληψη: Στη μεγαλόπρεπη Θεσσαλονίκη των βυζαντινών χρόνων, στα 1040 μ.Χ., η άνοιξη πλησιάζει κι ένας φούρναρης δεν μπορεί να βρει στην αγορά τα υλικά για την παραδοσιακή κουλούρα, τον «χρυσαφένιο» θησαυρό! Τα δύο παιδιά του, ο Λέων και η Ελισάβετ, αναλαμβάνουν δράση και αναζητούν σε ολόκληρη την πόλη τα συστατικά της συνταγής. Θα χρειαστεί να περάσουν δοκιμασίες, να κάνουν υπολογισμούς και να απαντήσουν σε αινίγματα. Θα τα καταφέρουν; Ή ο πιο νόστιμος θησαυρός θα χαθεί για πάντα στον χρόνο;
Σχεδόν 1.000 χρόνια μετά, ας απολαύσουμε την περιπέτειά τους και ας ακολουθήσουμε κι εμείς τη συνταγή τους, που φέρνει ως τις μέρες μας τις γεύσεις και τα αρώματα του Βυζαντίου.
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ο πιο νόστιμος θησαυρός
Συγγραφέας: Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου
Εικονογράφος: Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
ISBN: 978-960-563-700-2
Σελίδες: 40
Έτος έκδοσης: 2025
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα
Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ