Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025
More
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Κατερίνα Μακαντάνη

    Συνέντευξη – Κατερίνα Μακαντάνη

    -

    Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Κατερίνα Μακαντάνη και το βιβλίο της «Ράβοντας όλα τα μπορώ» από τις Εκδόσεις Αγγελάκη. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

    Συνέντευξη

    Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα ή ήρθε τυχαία;

    Ράβοντας όλα τα μπορώ - Κατερίνα Μακαντάνη
    Συνέντευξη – Κατερίνα Μακαντάνη

    Κ.Μ.: Καλησπέρα και από εμένα και ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω στις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας.

    Η συγγραφή είχε έρθει στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα στο δημοτικό. Έγραφα ημερολόγιο, ποιήματα και μικρές ιστορίες και συνεχίζω μέχρι και σήμερα στον ελεύθερο χρόνο μου. Θυμάμαι πως η καλύτερή μου ώρα τότε στο σχολείο ήταν το «σκέφτομαι και γράφω» και το μάθημα της έκθεσης και της λογοτεχνίας. Με τη συγγραφή οι ορίζοντές σου ανοίγουν και η φαντασία σου καλπάζει. Η αλήθεια είναι πως το να συγγράψω ένα έργο και να το εκδώσω δεν ήταν στα σχέδιά μου, αλλά τα τελευταία χρόνια το είχα ως ιδέα, ιδίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας που είχα χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό το κομμάτι.

    «Ράβοντας όλα τα μπορώ» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Αγγελάκη. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

    Κ.Μ.: Η ιδέα για αυτό το βιβλίο ήρθε μετά από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής παραμυθιού που παρακολουθούσα κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαδικτυακά. Ένα πολύ όμορφο σεμινάριο, με ομιλήτρια την κ. Άννα Αθανασιάδου, το οποίο με έβαλε για τα καλά μέσα στη μαγεία και τον κόσμο του παραμυθιού. Ήμουν έτσι κι αλλιώς κοντά στα παιδιά τόσα χρόνια, επομένως μου ήταν αρκετά εύκολο να γράψω για εκείνα μια ιστορία. Μια ιστορία που όπως φαίνεται και από τον τίτλο δίνει κίνητρο, αυτοπεποίθηση και θέτει στόχους. Και για να είμαι ειλικρινής, η σημαντικότερη πηγή έμπνευσης για έναν εκπαιδευτικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων είναι τα ίδια τα παιδιά. Η επαφή μου μαζί τους, τα παιχνίδια μας, οι συζητήσεις μας, η καθημερινότητα και οι εμπειρίες που έχω από εκείνα αν μη τι άλλο δεν θα μπορούσαν να μη με έχουν εμπνεύσει.

    Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ράβοντας όλα τα μπορώ

    Εικονογράφος του βιβλίου σας, ο Νίκος Καμπασελέ. Κατάφερε με τις εικόνες του να δημιουργήσει τον ήρωά σας όπως τον είχατε πλάσει με τη φαντασία σας; Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία αυτή.

    Κ.Μ.: Με τον Νίκο είμαστε φίλοι και τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, από τότε που σπούδαζα στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης. Έχει ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στυλ και αυτό είναι που μου άρεσε στα έργα του από πάντα. Εμπιστεύτηκα σε εκείνον την εικονογράφηση του πρώτου μου βιβλίου και είδα το κείμενό μου να ζωντανεύει μέσα απ’ τις εικόνες του. Ο ήρωας είναι γλυκός και ιδιαίτερος μέσα από τις εικόνες του Νίκου, όπως ακριβώς θα ήθελα να είναι. Όλη η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Όσο για το εξώφυλλο, μαγεύει το μάτι και κάνει τη διαφορά. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάστηκα μαζί του, τον αγαπώ πολύ και εύχομαι να είναι πάντα τόσο δημιουργικός και να προσφέρει με το έργο του.

    Ως νέα συγγραφέας, συναντήσατε δυσκολίες στον δρόμο προς την έκδοση του βιβλίου σας;

    Κ.Μ.: Δεν θα έλεγα πως συνάντησα δυσκολίες. Με τις Εκδόσεις Αγγελάκη είχαμε από την αρχή πάρα πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία. Ήταν όλοι πολύ βοηθητικοί και πάντα κοντά μου σε οποιαδήποτε απορία είχα ως νέα συγγραφέας. Είμαι ευγνώμων για αυτό και τους ευχαριστώ όλους θερμά.

    Έχετε προγραμματίσει παρουσιάσεις μέσα στους επόμενους μήνες σε σχολεία, βιβλιοπωλεία, για να γνωρίσουν τα παιδιά τον ραφτάκο σας;

    Κ.Μ.: Έκανα ήδη την πρώτη μου παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο Πλους στην Κέρκυρα πριν λίγες μέρες. Πήγε εξαιρετικά και ανυπομονώ και για τις επόμενες. Κανονίζεται μια ακόμα παρουσίαση τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα και συγχρόνως έχω έρθει σε επαφή με σχολεία και εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουμε το βιβλίο με αφορμή κάποια πρότζεκτ που ετοιμάζουν.

    Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά, περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

    Κ.Μ.: Ήρωες και ηρωίδες στο μυαλό μου πάντα θα υπάρχουν κι ας μην έχω χρόνο να γράψω τις ιστορίες τους στο χαρτί αυτή την περίοδο. Έχω διάφορες ιδέες για τους επόμενους πρωταγωνιστές, τις οποίες θα μοιραστώ σίγουρα μαζί σας όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

    Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

    Κ.Μ.: Στους αναγνώστες μου (μικρούς-μεγάλους), θα ήθελα να πω τα εξής:

    “Να έχουν πάντα το βιβλίο τον καλύτερό τους φίλο, κι αν ιδέες έχουν στο μυαλό, μη διστάσουν να της γράψουν στο λεπτό. Το ένα βιβλίο φέρνει κι άλλο και ο ραφτάκος σίγουρα θα ράψει κι άλλο.”

    Να μην ξεχνούν ποτέ πως διαβάζοντας βιβλία το μυαλό ανοίγει και η καρδιά γεμίζει.

    Καλή ανάγνωση.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

    Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

     

     

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ