Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη
Γνωρίζοντας τη συγγραφέα Jenny Han από το βιβλίο της Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα, θυμήθηκα τα εξαιρετικά εξώφυλλα προηγούμενων βιβλίων της (σχεδιασμός Θανάσης Γεωργίου), τα οποία όταν κυκλοφόρησαν θεώρησα πως ήταν υπερβολικά εφηβικά για τα γούστα μου. Διαπίστωσα, από την αρχή του πρώτου βιβλίου της τριλογίας Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη, ότι βιάστηκα να κρίνω. Νοσταλγικό, ρομαντικό και τρυφερό.
Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα
Η Μπέλυ έχει συνδέσει τη ζωή της με τα καλοκαίρια που περνά στο εξοχικό σπίτι στο Κάζινς. Το παραθαλάσσιο σπίτι της Σουζάνας, φίλης της μητέρας της, την έχει μαγέψει τόσο το ίδιο όσο και οι ένοικοί του. Κάθε καλοκαίρι της ζωής της το έχει περάσει σε αυτό το σπίτι. Με τη Σουζάνα και τους δύο γιους της, τη μητέρα της και τον αδελφό της. Ως η μικρότερη του σπιτιού, πάντοτε επιζητούσε την προσοχή της αγοροπαρέας. Μέχρι αυτό το καλοκαίρι που τα πάντα αλλάζουν για την Μπέλυ. Κοντεύει τα δεκαέξι και όλα είναι διαφορετικά: η ίδια μεγαλώνει και επιτέλους τα αγόρια αρχίζουν να την προσέχουν και να της συμπεριφέρονται διαφορετικά.
Το καλοκαίρι αυτό δε θα το ξεχνούσα ποτέ. Ήταν το καλοκαίρι που έγινα όμορφη, γιατί για πρώτη φορά ένιωσα όμορφη. Κάθε καλοκαίρι πάντα περίμενα κάτι να αλλάξει, για ν’ αλλάξει και η ζωή μου. Εκείνο το καλοκαίρι πράγματι άλλαξε. Επιτέλους, είχα αλλάξει εγώ.
Ζούσε γι’ αυτά τα καλοκαίρια. Τις στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και υπέροχων στιγμών με όσους αγαπούσε. Λάτρευε τη Σουζάνα, λάτρευε και τα αγόρια της, τον Κόνραντ με τον οποίο ήταν από πάντοτε ερωτευμένη και τον Τζεραμάια, τον γλυκό και ευαίσθητο που ήταν δίπλα της και τη στήριζε.
Η ενηλικίωσή της δε συνοδεύεται μόνο από τη μεταμόρφωση στο σώμα της και στο πώς τη βλέπουν τα αγόρια. Η Σουζάνα είναι άρρωστη και οι ισορροπίες της ζωής της κλυδωνίζονται επικίνδυνα.
Μία ιστορία ενηλικίωσης. Το κοριτσάκι μεταμορφώνεται σε γυναίκα. Μέσα από τις συνεχείς, σύντομες αναδρομές στο παρελθόν παρακολουθούμε την Μπέλι να μεγαλώνει και βιώνουμε μαζί της κάθε στιγμή που την καθορίζει, κάθε συναίσθημα. Η ζωή της γίνεται ξαφνικά από απλή, περίπλοκη. Το τώρα είναι δύσκολο, δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί και πολύ περισσότερο, δεν ξέρει ποια είναι και τι θέλει.
Μέσα σε αυτό το κομφούζιο συναισθημάτων και επιθυμιών μιας έφηβης κινείται το μυθιστόρημα, και η συγγραφέας καταφέρνει με απλή αλλά καθόλου απλοϊκή γραφή να περιγράψει τη μετάβαση ενός κοριτσιού από την παιδική ηλικία στην ωρίμανση. Τα στιγμιότυπα του παρελθόντος φωτίζουν τους χαρακτήρες και χαρίζουν εκείνες τις δροσοσταλίδες που δροσίζουν και φωτίζουν το δύσκολο παρόν. Ένα παρόν με όσα συνεπάγεται μια ενηλικίωση.
Πραγματεύεται θέματα όπως αυτά της οικογένειας, της αλληλοϋποστήριξης των μελών μιας οικογένειας, τα προβλήματα που προκύπτουν όταν η ασθένεια ζει μαζί σου κάτω από την ίδια στέγη αλλά προσπαθούν να σε προφυλάξουν γιατί δικαιούσαι να ζήσεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.
Γνωρίζουμε τη φιλία, την άδολη και την απρόσκοπτη των νεανικών μας χρόνων. Αυτή που μένει στην καρδιά μας εξαιτίας της αγνότητας που τη χαρακτηρίζει.
Τον εφηβικό εγωισμό, όπου κάθε ζήτημα γιγαντώνεται μέσα μας γιατί τότε ανακαλύπτουμε τον κόσμο και θεωρούμε πως κάθε τι που μας αφορά είναι σημαντικότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα. Την συνεχή εναλλαγή διάθεσης και λήψης αποφάσεων που αναιρούνται πολλές φορές το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο.
Τον πρώτο έρωτα, αυτό το καρδιοχτύπι που ποτέ δεν ξεχνιέται. Το κόλλημα με αυτόν που ερωτευτήκαμε και εμποτίζει κάθε μας σκέψη και ενέργεια. (Αν και η συγγραφέας το ”τερμάτισε”: δεν έχουμε απλά ερωτικό τρίγωνο, έχουμε ερωτικό τετράγωνο με 3 αγόρια να ενδιαφέρονται για την Μπέλυ!) Ο Κόνραντ είναι ο ένας για την Μπέλι. Τον ερωτεύτηκε στα δέκα της. Ο Τζερεμάια, ο αδελφός του Κόνραντ, πάντοτε φιλικός και την προσέχει. Ο Καμ, το αγόρι που γνωρίζει στις φετινές της διακοπές, δείχνει την προτίμησή του στην Μπέλυ με έντονο τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως πάντα, από την πρώτη στιγμή, κάθε φορά που κοίταζα τον Κόνραντ, ένιωθα μια λαχτάρα. Βρισκόμουν εκεί με ένα φοβερό αγόρι που του άρεσα πραγματικά, και μέσα μου ήμουν ακόμα κολλημένη με τον Κόνραντ. Αυτή ήταν η αλήθεια. Ποτέ δεν τον ξεπέρασα πραγματικά.
Θεωρώ πως είναι καθαρά κοριτσίστικο/γυναικείο βιβλίο. Η συγγραφέας καταφέρνει να θυμίσει σε όποια/ον το διαβάζει κάτι από το παρελθόν, συγκινεί με τα εφηβικά διλήμματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε κλιθεί να αντιμετωπίσουμε, με τη δραματικότητα και τη συντέλεια του κόσμου που θεωρήσαμε πως επέρχεται επειδή κάτι άλλαξε στη ζωή μας, την υπερβολή σε όσα ζήσαμε ως έφηβοι. Παράλληλα, έχει πολλές αστείες (και μερικές φορές ντροπιαστικές για τους ήρωές της) στιγμές που το καθιστούν ανάλαφρο και ευκολοδιάβαστο.
Μια δροσερή ιστορία. Σαν να περπατάς στην παραλία, ο ήλιος να σε ζεσταίνει, το χέρι να σκιάζει τα μάτια, η άμμος να καίει τα δάχτυλα των ποδιών και η βουτιά στη θάλασσα να σε λυτρώνει.
Περίληψη: Ένα κορίτσι, δύο αγόρια, το καλοκαίρι που όλα αλλάζουν.
Η Μπέλυ μετράει τη ζωή της με καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό συμβαίνει στη ζωή της γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλώς μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι στην παραλία της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Η Μπέλυ ήταν από πάντα ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδερφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα η οποία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια πέφτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλυ, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλυ δυσκολεύεται να κατανοήσει.
Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Και παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τη δεκαπεντάχρονη Μπέλυ, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν…
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη
Συγγραφέας: Jenny Han
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 9789601637143
Σελίδες: 248
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ