Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025
More
    ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΑμαρόκ - Βαγγέλης Γιαννίσης

    Αμαρόκ – Βαγγέλης Γιαννίσης

    -

    «Αμαρόκ», μια λέξη άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά και σ’ εμένα. Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση του αστυνομικού βιβλίου που είχα επιλέξει να διαβάσω, αναζήτησα τη λέξη στο διαδίκτυο. Στη γλώσσα της φυλής Ινουίτ, Αμαρόκ σημαίνει λύκος.

    Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

    Αμαρόκ ονομάζεται ένας γιγαντιαίος λύκος στη μυθολογία των Ινουίτ, που λέγεται ότι καταδιώκει και καταβροχθίζει κάθε άνθρωπο τόσο αφελή ώστε να πάει για κυνήγι μόνος τη νύχτα. Σε αντίθεση με τους λύκους που κυνηγούν σε αγέλες, οι Αμαρόκ κυνηγούν μόνοι τους.  (Παράθεση από wikipedia)

    Η πλοκή ξεκινά με τον Αμαρόκ, ο οποίος βρίσκει το πτώμα μιας γυναίκας και τα ερωτήματα άρχισαν να εγείρονται στο μυαλό μου. Ποιος είναι ο Αμαρόκ; Είναι άντρας; Είναι γυναίκα; Δεν προσδιορίζεται από την αρχή το φύλο του. Στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο, συναντώ για πρώτη φορά τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, κι απ’ ό,τι διαπιστώνω, ο επιθεωρητής έχει το δικό του κοινό, και μετά την ανάγνωση του καταιγιστικού βιβλίου, απέκτησε άλλη μία φανατική αναγνώστρια.

    ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ερείπια μέχρι οι φωνές των τελευταίων ανταρτών να σβήσουν εντελώς – κι έπειτα περίμενε λίγο κι άλλο λίγο. Ο ιδρώτας και το χώμα είχαν δημιουργήσει μια πηχτή, λασπωμένη πάστα πάνω στο πρόσωπο του Αμαρόκ.

    Η υπόθεση ξεκινάει με την αυτοχειρία μιας γυναίκας και το σημείωμα με μια και μοναδική λέξη: ΑΘΩΟΣ. Πρόκειται για τη γυναίκα του Φαϊζάλ Αμπντί, ο οποίος είχε συλληφθεί για τη δολοφονία μας έφηβης κοπέλας, της Μάλιν. Το συμβάν πέρασε στα κατάστιχα των λυμένων υποθέσεων όταν ο Φαϊζάλ είχε ομολογήσει την ενοχή του. Ως εδώ καλά.

    Όμως στον επιθεωρητή Άντερς γεννιούνται πολλά ερωτηματικά, καθώς αποφασίζει να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση, ψάχνοντας παράλληλα και τον εξαφανισμένο γιο της οικογένειας. Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να δυσκολεύουν το έργο του Οικονομίδη και των συνεργατών του, ένα ντόμινο απρόσμενων εξελίξεων ξεκινά και φέρνει στο φως νέες αποκαλύψεις και ανατροπές στην υπόθεση.

    «Η φήμη σ’ ακολουθεί, επιθεωρητά. Μια υπόνοια είναι αρκετή για να σου καταστρέψει τη ζωή και την καριέρα».

    Τι να πρωτοσχολιάσω για το βιβλίο χωρίς να θεωρηθεί ότι κάνω spoiler; Παραβατικοί έφηβοι, διαφθορά μέσα στο σώμα ασφαλείας αλλά και το σύστημα δικαιοσύνης, η μάστιγα του bullying αλλά και του ρατσισμού.

    Ο επιθεωρητής καλείται να παλέψει με δαίμονες του παρελθόντος, να καθησυχάσει εντάσεις, να ατσαλώσει τον εαυτό του μένοντας «αμόλυντος» από τα πλοκάμια της ανηθικότητας που πάνε να τον σύρουν στον βούρκο της ακολασίας.

    Δεν θα πω περισσότερα. Θα αφήσω να ανακαλύψετε τη σκοτεινή μαγεία του βιβλίου που υφαίνει με μαεστρία ο Βαγγέλης Γιαννίσης, κρατώντας μας σε ένα αγωνιώδες κρεσέντο ως την τελευταία σελίδα.

    Περίληψη: Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί. Η πράξη της γεννά ερωτηματικά για την ενοχή του Φαϊζάλ στον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. Αρχίζει να σκαλίζει την έρευνα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου κοριτσιού, η οποία θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος που δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.

    Στοιχεία Βιβλίου

    Τίτλος: Αμαρόκ

    Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης

    Εκδότης: Διόπτρα 

    ISBN: 9789606530203

    Αριθμός Σελίδων: 424

    Έτος Έκδοσης: 2020

    Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

     

     

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ