Λουλούδι
Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα
Είσαι έφηβη, ξαπλωμένη στο κρεβάτι συντροφιά με τα τραγούδια του αγαπημένου τραγουδιστή, ενός ποπ-ροκ νεαρού σταρ, που μιλάνε για την αληθινή αγάπη. Το μυαλό σου ξεστρατίζει… κι εκεί, λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος, αρχίζεις να πλάθεις ρομαντικά σενάρια. Πώς θα ήταν η ζωή σου αν σε γνώριζε αυτός ο παγκοσμίως φήμης τραγουδιστής και σε ερωτευόταν; Εσένα, την άγνωστη.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου. Το όνειρο κάθε κοριτσιού στην εφηβεία: να ζήσει τον μεγάλο έρωτα με έναν διάσημο που κάνει την καρδιά της να χτυπά και που στολίζει τους τοίχους του δωματίου της με τις αφίσες του.
Στο προκείμενο βιβλίο η Σάρλοτ έχει κλείσει τα δεκαοχτώ. Πηγαίνει σχολείο και κάθε απόγευμα εργάζεται σε ανθοπωλείο ή κάνει προπαρασκευαστικές εργασίες στο τοπικό πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες που ζει, ευελπιστώντας να τη δεχτούν στο Στάνφορντ για να σπουδάσει ιατρική. Οι στόχοι της υψηλοί καθώς δε θέλει να ακολουθήσει τη μοίρα των γυναικών της οικογένειάς της, γιαγιά, μητέρα και μεγαλύτερη αδελφή. Όλες τους ερωτεύτηκαν μικρές, έγιναν μητέρες και εγκαταλήφθηκαν αμέσως από τους συντρόφους τους. Η Σάρλοτ είναι αποφασισμένη να αλλάξει αυτό το μοτίβο. Γι αυτό και είναι επικεντρωμένη στους στόχους της αποφεύγοντας διασκεδάσεις, παρέες και φυσικά τα αγόρια.
Όλα αλλάζουν όταν μια μέρα ανοίγει η πόρτα του ανθοπωλείου και ο πελάτης είναι ένας δεκαεννιάχρονος κούκλος με διαπεραστικό βλέμμα και απίστευτα αισθησιακή φωνή. Που, όπως ανακαλύπτει στην πορεία η Σάρλοτ, είναι ο Τέιτ Κόλλινς, ο πιο γνωστός τραγουδιστής της ποπ, παγκοσμίου φήμης και για τον οποίο όλα τα κορίτσια λιώνουν για ένα βλέμμα του και οι παπαράτσι δίνουν μάχη για μία φωτογραφία του. Φυσικά και δεν τον αναγνώρισε αμέσως. Επειδή ήταν αφοσιωμένη στα μαθήματά της και επειδή δεν διάβαζε κουτσομπολίστικα περιοδικά.
«Δεν έπρεπε να μου στείλεις εκείνα τα τριαντάφυλλα σήμερα».
«Γιατί όχι;» Η ερώτηση κρέμεται στον αέρα ανάμεσά μας, και τα μάτια του με εξετάζουν θαρρείς και μπορεί να αγγίξει το δέρμα μου μόνο με το βλέμμα του. Με αναστατώνει. Και μισώ το κομμάτι του εαυτού μου που απολαμβάνει αυτή την αίσθηση. Έχω αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αγόρια σαν αυτόν εδώ στο μαγαζί… αγόρια που συμπεριφέρονται λες και θα έπρεπε να λιποθυμήσω μπροστά τους, που νομίζουν πως μπορούν να με κάνουν κομμάτια με μία ματιά τους και μόνο, αλλά η στάση αυτή δεν είχε καμία επίδραση πάνω μου. Ο Τέιτ δε θα έπρεπε να είναι διαφορετικός, Δεν είναι καθόλου διαφορετικός. Οπότε, γιατί νιώθω σαν να μην μπορώ να πάρω ανάσα όταν βρίσκεται κοντά μου;
Εμφανίζεται ο πρίγκηπας λοιπόν και τη διεκδικεί. Ενώ η Σάρλοτ είναι αποφασισμένη να μην παρασυρθεί από κανένα αγόρι, δεν καταφέρνει τελικά να αντισταθεί στον Τέιτ και στον γλυκό τρόπο με τον οποίο της εκδηλώνει το ενδιαφέρον του. Ακριβά αυτοκίνητα, μοβ τριαντά-φυλλα, διαμαντένια βραχιόλια, ρούχα, ιδιωτικό τζετ για Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ, σικ εστιατόρια, τραγούδια εμπνευσμένα από αυτή και ένας πανέμορφος άντρας να λιώνει για χάρη της. Η Σάρλοτ ρίχνει τις άμυνές της.
Δε με νοιάζει πλέον.
Δε με νοιάζουν τα όρια και οι περιορισμοί.
Δε με νοιάζει να είμαι πιστή στους κανόνες μου.
Απλώς τον θέλω.
Ξεκινάει μια σχέση που περνάει από χίλια κύματα. Αρχικά γιατί η Σάρλοτ τον κατηγορεί που δεν της λέει εξαρχής ποιος είναι. Γιατί όταν την πάει στο πατρικό του σπίτι να γνωρίσει τους γονείς του, τη διώχνει ανήμερα Χριστουγέννων επειδή του ρίχτηκε με απώτερο σκοπό την… αποπλάνησή του. Γιατί η σχέση τους γίνεται γνωστή και ο Τέιτ, θέλοντας να την προστατέψει, την απομακρύνει από κοντά του. Γιατί, γιατί, γιατί,… οι χωρισμοί και οι επανενώσεις πολλές. Υπάρχει φυσικά λόγος για όλα αυτά. Όπως η Σάρλοτ έχει τους στόχους της και τις φοβίες που υποκινούν τη συμπεριφορά της, το ίδιο ισχύει και για τον Τέιτ. Με ένα μυστικό το οποίο αργεί να αποκαλύψει στη Σάρλοτ, δρα και αποφασίζει για το καλό της χωρίς να της εξηγεί τους λόγους των πράξεών του.
«Πρέπει να σιγουρευτώ ότι δε θα πληγωθείς» προσθέτει. Κουνάω το κεφάλι μου. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες».
Θα μπορούσα να πω πως είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης… Θα μπορούσα να πω πως θέτει διλήμματα για τους νέους που αντί να επικεντρωθούν στις σπουδές και στο μέλλον τους, παρασύρονται και συμπεριφέρονται ανεύθυνα… Θα μπορούσα να πω πως περιγράφει τις διαφορετικές ζωές μεταξύ των διάσημων και απλών ανθρώπων που ζουν σε μία λαμπερή πόλη όπως το Λος Άντζελες. Θα μπορούσα να πω πως εντρυφεί στη σχέση αιτίας-αιτιατού και στο πώς κάθε απόφαση αλλάζει τα δεδομένα της ζωής. Χμ, θα μπορούσα να τα πω όλα αυτά, αλλά δεν τα λέω!
Είναι ένα παραμυθάκι. Παραμυθάκι απλά συμπαθητικό. Δεν καταφέρνει να μεταδώσει στον αναγνώστη τον ενθουσιασμό και τον έρωτα που αισθάνονται οι ήρωες. Οι κοινωνικές ανισότητες που περιγράφονται, η γεύση της ζωής απλών και διάσημων ανθρώπων και τα ηθικά διλήμματα που τίθενται, αναπτύσσονται τσαπατσούλικα από τις συγγραφείς. Καμία εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στα συναισθήματα. Υπάρχει λυρικότητα στη γραφή αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να θεωρήσεις πως το βιβλίο είναι καλογραμμένο. Και έχει προβλέψιμο τέλος, τόσο προβλέψιμο που εντάξει, η μόνη σου αντίδραση σε αυτό είναι να κλείσεις με απογοήτευση το βιβλίο γιατί ήλπιζες, έστω στο τέλος αυτού, πως θα ανακαλύψεις κάτι ιδιαίτερο που θα δικαιολογήσει τις ώρες που ξόδεψες διαβάζοντάς το.
Ένα λαβ στόρυ βαρετό, για τα δικά μου γούστα. Για μια σύγχρονη Σταχτοπούτα. Αν και ξεκινάς την ανάγνωσή του με την προσδοκία πως θα γελάσεις, θα ενθουσιαστείς, θα ριγήσεις, θα ερωτευτείς, τελικά μένεις ανικανοποίητη και με το ερώτημα να πλανάται: αυτό ήταν όλο; Ενώ ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές και έχει καθαρά σεναριακό στυλ (υποθέτω λόγω επαγγελμάτος των συγγραφέων), κάπου χάνεται στην πορεία η μαγεία του πρώτου έρωτα. Κρίμα.
Αν είστε (ή ήσασταν κάποτε) fan του Justin Bieber, πιστεύω ότι θα βρείτε πάμπολλες ομοιότητες στον Τέιτ Κόλλινς. (Τη σύγκριση την έκανε η κόρη μου που επίσης διάβασε το βιβλίο και δεν είναι fan του Justin!)
Περίληψη: Λουλούδι ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ.
«Είναι Παρασκευή βράδυ, Σάρλοτ. Βγες έξω μαζί μου».
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι να πω όχι. Το παρελθόν της μητέρας μου. Το παρόν της αδελφής μου. Το δικό μου μέλλον.
«Ένα ραντεβού μόνο» συνεχίζει με φωνή σιγανή, σχεδόν υπνωτιστική.
«Πες ναι. Τι έχεις να χάσεις;»
Τα πάντα, σκέφτομαι… Λουλούδι
ΝΑ ΤΙ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ: Να έχω τους καλύτερους βαθμούς στην τάξη. Να κάνω περήφανη τη γιαγιά μου. Και, πάνω απ’ όλα, να πετύχω εκεί όπου όλη η υπόλοιπη οικογένειά μου απέτυχε: να με δεχτούν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η μητέρα μου και η αδελφή μου είχαν πάθος με τα αγόρια, τον έρωτα και το σεξ. Τόσο μεγάλο πάθος, που έπαψαν να ασχολούνται με το μέλλον τους, μ’ αυτό που εκείνες επιθυμούσαν. Μέχρι που έχασαν τα πάντα. Εγώ δε θα αφήσω ποτέ ένα αγόρι να μου αποσπάσει την προσοχή από τους στόχους μου. Το υποσχέθηκα στον εαυτό μου.
Όλα αυτά ίσχυαν πριν γνωρίσω τον Τέιτ, το μεγαλύτερο ποπ είδωλο στον πλανήτη. Πριν ο Τέιτ δείξει το ενδιαφέρον του για μένα. Πριν τα ιδιωτικά αεροπλάνα, τα μυστικά ραντεβού και τους στίχους που ήταν γραμμένοι αποκλειστικά για μένα. Υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν ξέρω για κείνον. Γιατί, ας πούμε, παράτησε τη μουσική; Πού πάει όταν δεν είμαστε μαζί; Ποιο σκοτεινό παρελθόν κρύβει; Όμως, όταν φιλιόμαστε, δε με νοιάζει τίποτα. Το μέλλον απομακρύνεται. Λουλούδι
Τώρα πια δεν είμαι σίγουρη τι είναι αυτό που θέλω… Λουλούδι
Τίτλος: Λουλούδι
Συγγραφέας: Craft Elizabeth, Olsen Shea
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 9789601668796
Αριθμός Σελίδων: 376
Έτος Έκδοσης: 2017
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ