Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΆρθρα ΣυνεργατώνBookZone - Όλα τα νέα για το βιβλίο στο κινητό σου

  BookZone – Όλα τα νέα για το βιβλίο στο κινητό σου

  -

  Η γνωστή βιβλιοκριτικός Κέλλυ Κριτικού μας μιλά για την ανάπτυξη και το λανσάρισμα της εφαρμογής BookZone.

  Η βιβλιοκριτικός, book blogger και εκπαιδευτικός Κέλλυ Κριτικού κατάφερε να παντρέψει το αχανές σύμπαν των βιβλίων με αυτό της πληροφορικής, λανσάροντας την πρώτη ελληνόφωνη βιβλιοφιλική εφαρμογή. Κύριος στόχος του BookZone είναι να ενημερώνει τους βιβλιόφιλους δωρεάν και άμεσα για όλα τα νέα στον χώρο του βιβλίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το BookZone γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020, και αυτή τη στιγμή, πάνω από 3000 χρήστες συνδέονται καθημερινά για να ενημερωθούν για όλα όσα αφορούν τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Μαρία Στρατή

  Προσωπικά σας γνώρισα από το προσωπικό σας ιστολόγιο “Λογοτεχνικά Σοκάκια”, καθώς και από τη στήλη σας στην εφημερίδα “Athens Voice”. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο περισσότερο για εσάς και κυρίως πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για τα βιβλία;

  BookZoneΚ.Κρ.: Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου τα βιβλία βρίσκονταν παντού. Και οι δύο μου γονείς αγαπούσαν τη λογοτεχνία, ο πατέρας μου είχε και μια μεγάλη λατρεία στην ποίηση, οπότε τον ελεύθερό μου χρόνο τον μοίραζα ανάμεσα στο παιχνίδι και τα βιβλία. Διάβαζα βιβλία κάθε είδους και σιγά σιγά διαμόρφωσα τις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις. Όταν έγινα μανούλα και τα δύο μου παιδιά δεν μου άφηναν περιθώρια για κοινωνική ζωή, σκέφτηκα να παντρέψω για πρώτη φορά την πληροφορική με τη μεγάλη μου αγάπη για τα βιβλία, δημιουργώντας το blog «Λογοτεχνικά Σοκάκια». Άρχισα να έχω επαφή με εκδοτικούς οίκους, να πηγαίνω σε παρουσιάσεις βιβλίων, να γνωρίζω συγγραφείς, κάποιοι από τους οποίους μου εμπιστεύονταν τα βιβλία τους πριν τα δώσουν για επιμέλεια για να τους πω την άποψή μου. Κατέληξα να γράφω απόψεις για βιβλία σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν μία συνεργασία που ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια με διάφορους εκδοτικούς οίκους, στο κομμάτι των αξιολογήσεων βιβλίων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

  Ποιο είδος αγαπάτε περισσότερο και γιατί; Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε αν έχετε ξεχωρίσει κάποιο βιβλίο ή συγγραφέα τελευταία.

  Κ.Κρ.: Διαβάζω πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων, αλλά έχω μια μεγάλη αδυναμία στα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα ψυχολογικά θρίλερ. Ακολουθούν τα μυθιστορήματα εποχής και τα ιστορικά και κοινωνικά μυθιστορήματα. Όμως το βασικό για μένα είναι το βιβλίο που διαβάζω να μπορέσει να με συνεπάρει, να με καθηλώσει, να με παγιδέψει στον δικό του χωροχρόνο, ώστε να του αφιερώσω τον πολύτιμο χρόνο μου και να αισθανθώ στο τέλος πως κάτι έγραψε μέσα μου. Είναι πολλά τα βιβλία που ξεχώρισα μες στο καλοκαίρι, αλλά πραγματικά λάτρεψα το «Οι λέοντες της Σικελίας» της Stefania Auci (Εκδ. Κλειδάριθμος).

  Γνωρίζοντας ότι εργάζεστε εδώ και πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός, ποιοι πιστεύετε είναι οι κύριοι λόγοι που αρκετά παιδιά δεν αγαπούν το βιβλίο και ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα παιδιά να μη θεωρούν την ανάγνωση βιβλίων ως ακόμα μία αγγαρεία; Εσείς προσωπικά εφαρμόζετε κάποιες πρωτότυπες τεχνικές ώστε να μυήσετε τα παιδιά στη φιλαναγνωσία;

  Κ.Κρ.: Δεν θεωρώ πως τα παιδιά δεν αγαπούν το βιβλίο. Αντιθέτως, πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς ασχολούνται με την ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά τους και οι δάσκαλοι βρίσκουν τρόπους να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία, μυώντας τα παιδιά και τους έφηβους στη μαγεία της λογοτεχνίας. Τα παιδικά και εφηβικά βιβλία που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά, με υπέροχη εικονογράφηση, εκπληκτικά κείμενα και βαθιά νοήματα που κατορθώνουν να καλλιεργήσουν τη φαντασία αλλά και την κριτική σκέψη των μικρών ακροατών και βιβλιόφιλων. Όμως, υπάρχει η δελεαστική εικόνα και η ταχύτητα που προσφέρουν οι οθόνες των κινητών και των tablet, που τραβούν την προσοχή των παιδιών και δεν τους επιτρέπουν να τις αποχωριστούν εύκολα και να αφοσιωθούν στο στατικό βιβλίο. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους ώστε τα παιδιά μας να κατορθώσουν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς των βιβλίων και συνειδητά να τα επιλέγουν στον ελεύθερό τους χρόνο, χωρίς πίεση.

  Είναι σημαντικό να μην εγκλωβίζουμε τα παιδιά μας σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά στερεότυπα θεωρώντας πως κάποια βιβλία δεν έχουν την ίδια αξία, αλλά να αφήσουμε τα παιδιά μας να βρουν το είδος και το ύφος που τους ταιριάζει, ώστε να καλλιεργήσουν σταδιακά την αγάπη τους γι’ αυτό.

  Δεδομένης της ευρείας χρήσης των έξυπνων συσκευών, και ιδίως των κινητών, μπορεί η συγκεκριμένη εφαρμογή να ωθήσει τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους νέους, να διαβάζει περισσότερο;

  Κ.Κρ.: Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της εφαρμογής: να ακολουθήσει το βιβλίο τις νέες συνθήκες, να βρει τον τρόπο να συμβαδίσει με τον τεχνολογικό ρυθμό της εποχής μας, και να αφουγκραστεί και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Και το BookZone φαίνεται πως κερδίζει αυτό το στοίχημα, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι συνδέονται με την εφαρμογή, ενημερώνονται για τα νέα βιβλία που κυκλοφορούν, στέλνουν μηνύματα ρωτώντας πληροφορίες για υπό έκδοση βιβλία και μας προτείνουν καινοτόμες ιδέες που πραγματικά μας εκπλήσσουν.

  Πώς γεννήθηκε η ιδέα του BookZone και ποιοι άλλοι βρίσκονται πίσω από αυτό το καινοτόμο εγχείρημα;

  BookZoneΚ.Κρ.: Το BookZone γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020. Είχα παρατηρήσει πως οι εφαρμογές για κινητά και tablet αυξάνονταν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους χρήστες από προσωποποιημένες υπηρεσίες μέχρι τραπεζικές συναλλαγές και ηλεκτρονικές πληρωμές. Σκέφτηκα λοιπόν πως και το βιβλίο όφειλε να βρει έναν τρόπο να ακολουθήσει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, να ικανοποιήσει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για προσωποποιημένη πληροφόρηση, άμεσα και γρήγορα, μέσω των mobile συσκευών του. Τη σκέψη μου αυτή τη μοιράστηκα με μια ομάδα υπέροχων ανθρώπων, οι οποίοι με μεράκι και όρεξη την έκαναν πράξη και την υποστηρίζουν καθημερινά, παραμένοντας στο παρασκήνιο.

  Μιλήστε μας λίγο περισσότερο για την εφαρμογή και τις δυνατότητές της.

  Κ.Κρ.: Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή απευθύνεται σε όσους αγαπούν το βιβλίο και προσφέρει πλήθος «έξυπνων» και πρωτοποριακών επιλογών, με σκοπό την άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση των χρηστών μέσω αυτόματων ειδοποιήσεων.

  Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από την πρώτη στιγμή ποιες κατηγορίες βιβλίων τον ενδιαφέρουν, όπως και ποια θέματα της εφαρμογής, έτσι ώστε να λαμβάνει άμεσα μόνο τις ενημερώσεις που πραγματικά τον αφορούν. 

  Το πλούσιο μενού της εφαρμογής ξεκινά με τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων για κάθε κατηγορία, καθώς και με πολλές αποκλειστικότητες για βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν τους ερχόμενους μήνες. Κάθε φορά που ο χρήστης εντοπίζει ένα βιβλίο που του κεντρίζει την προσοχή, μπορεί να το προσθέσει στην προσωποποιημένη λίστα του, για να το ξαναβρεί ανά πάσα στιγμή. Το πεδίο της αναζήτησης διευκολύνει τον χρήστη να ψάξει συγκεκριμένους τίτλους βιβλίων, καθώς και βιβλία από συγκεκριμένους εκδοτικούς που προτιμά. 

  Μια επιπλέον σημαντική λειτουργία είναι εκείνη της ενημέρωσης για κάθε εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά ή διά ζώσης, και μάλιστα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να λάβει αυτόματη υπενθύμιση την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η εκδήλωση. 

  Η εφαρμογή περιλαμβάνει άρθρα για το βιβλίο, προδημοσιεύσεις βιβλίων, podcasts όπου συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους, βιβλιοκριτικές μου, καθώς και μοναδικές συνεντεύξεις με αγαπημένους συγγραφείς. Προσφέρει επίσης καθημερινά τη δυνατότητα στους χρήστες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς βιβλίων από διαφορετικές κατηγορίες, ικανοποιώντας όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις.

  Ποιες ήταν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των αναγνωστών, των συγγραφέων και των εκδοτικών οίκων;

  Κ.Κρ.: Πραγματικά εξαιρετικές και άκρως ενθαρρυντικές. Οι χρήστες της εφαρμογής αναμένουν καθημερινά τις ειδοποιήσεις των νέων κυκλοφοριών αλλά και των υπό έκδοση βιβλίων για να εμπλουτίσουν τις τεράστιες λίστες τους, οι συγγραφείς έχουν ξεκινήσει να μας στέλνουν ηχογραφημένα αποσπάσματα των βιβλίων τους, οι εκδοτικοί μας εμπιστεύονται με αποκλειστικές πληροφορίες και άρθρα. Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή αριθμεί 3200 χρήστες που φανατικά μπαίνουν στην εφαρμογή για να ενημερωθούν.

  Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδιά σας σχετικά με την εφαρμογή;

  Κ.Κρ.: Το BookZone είναι μια δυναμική εφαρμογή που συνεχώς εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών της. Ήδη ετοιμάζουμε κάποιες νέες, καινοτόμες λειτουργίες και συνεργασίες που είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσουν τους χρήστες μας.

  Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ευχόμαστε να είστε πάντοτε δημιουργική.

  Κ.Κρ.: Κι εγώ και όλη η ομάδα του BookZone σας ευχαριστούμε θερμά για το βήμα που μας προσφέρατε και σας ευχόμαστε τα καλύτερα στο έργο σας.

  Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή BookZone στο Google Play Store για android συσκευές (εδώ) και στο Apple Store για iOS συσκευές (εδώ).

  Προηγούμενο άρθροΆνθρωποι με άγχος – Fredrik Backman
  Επόμενο άρθροPieni Kirjapuoti

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ