Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΦονική εκδίκηση - Μιράντα Καλλιάνου

  Φονική εκδίκηση – Μιράντα Καλλιάνου

  -

  Η Φονική εκδίκηση είναι ένα βιβλίο που βασίζεται στον τρόπο γραφής whodunit και μ’ αυτό κάνει το ντεμπούτο της στην αστυνομική λογοτεχνία η Μιράντα Καλλιάνου.

  Προσωπική άποψη: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Φαίνεται πως η επιδίωξη της συγγραφέα ήταν να μας απασχολήσει μέσα από αυτό το μυθιστόρημα όχι απλά με τη λύση ενός αινίγματος, αλλά να μας οδηγήσει σταδιακά σε σκέψεις για το πιο ψυχοφθόρο συναίσθημα: την επιθυμία για εκδίκηση και μάλιστα σε βάθος χρόνου, όταν η ανθρώπινη δικαιοσύνη αδυνατεί να αποδοθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδικία ξυπνά πρωτόγονα συναισθήματα, και αυτή είναι η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται το βιβλίο, ίσως από τα λίγα μυθιστορήματα στα οποία ο αναγνώστης μπαίνει κάποιες φορές στη θέση του θύτη.

  Ξεκινώντας από το ερώτημα «Ποιος σκότωσε τον επιχειρηματία Μαρόγλου», η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από την οπτική των ηρώων, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες, τον ιδιωτικό ερευνητή Ντίνο Σταματόπουλο, και σε άλλα σημεία με τριτοπρόσωπη αφήγηση από τα υπόλοιπα άτομα της ιστορίας. Το κείμενο διανθίζεται με το παρελθόν των χαρακτήρων, ύποπτοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

  Στον πρόλογο, η αφήγηση είναι πολλά υποσχόμενη, με σκηνικό ένα μπαρ στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης και με δύο πρόσωπα για τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτε.

  Άνθρωποι μοναχικοί πάλευαν να ξεφύγουν έστω και για μια νύχτα από το φάντασμα της μοναξιάς τους και να ξεγελάσουν τον εαυτό τους βρίσκοντας λίγη χαρά σε μια περιστασιακή γνωριμία.

  Σε αυτό το μπαρ, η γυναίκα της ιστορίας θα νιώσει πως άνοιξε μια φωτεινή χαραμάδα στη ζωή της, εξαφανίζοντας ό,τι άσχημο είχε βιώσει. Η αλήθεια είναι πως το κακό που κρύβουμε μέσα μας δεν εξανεμίζεται τόσο απλά. Χρειάζεται για τον καθένα κάτι παραπάνω για να ξορκίσει τα άσχημα βιώματα. Για τη συγκεκριμένη γυναίκα, θα μάθουμε πολύ παρακάτω ποια είναι και τι ήταν αυτό που θα την έκανε να ξεχάσει.

  Στο μυθιστόρημα προστίθενται νέα πρόσωπα, ξεκινώντας από το γραφείο ερευνών του Ντίνου, με τον συνεταίρο θείο του Βελισάριο, τη βοηθό τους Σάσα, τον φίλο τους αστυνόμο Αντωνιάδη, ενώ εμφανίζεται σε επικουρικό ρόλο αρκετά αργότερα και ο δημοσιογράφος Λιανός. Είναι οι χαρακτήρες που ψάχνουν την κάθε εκδοχή για το βρόμικο παρελθόν του θύματος, στο οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο περιβάλλον του.

  Η ιστορία είχε ξεκινήσει στραβά από την αρχή. Οι περισσότεροι ύποπτοι είχαν κίνητρο, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν το έγκλημα στον ξενώνα. Κάτι μου διέφευγε. Πώς γίνεται όλοι να έχουν άλλοθι;

  Σε κάποια σημεία, το στήσιμο της πλοκής θυμίζει Άγκαθα Κρίστι, με τις κλειστές συναντήσεις των βασικών υπόπτων, μαζεμένων στον ξενώνα στο Μέτσοβο, όπου έγινε ο φόνος. Ποιοι είναι οι χρόνοι και το περιθώριο που είχαν για να συμμετάσχουν στο έγκλημα, ποιος είδε τελευταίος το θύμα, γιατί τα ίχνη οδηγούν σε έναν δολοφόνο που δεν βγήκε έξω στο χιόνι αλλά ήταν εκεί –πιθανότατα ένας από την οικογένεια–, ερωτήματα που ζητούν απάντηση, όσο οι ντετέκτιβ και η αστυνομία ψάχνουν πέφτοντας κάθε φορά σε βαθύτερο σκοτάδι. Ένας δεύτερος φόνος, απειλές, καταδιώξεις, μια απαγωγή, μια μοιραία γυναίκα, πετυχαίνουν ένα κλίμα γλυκιάς επιστροφής στην παλιά συνταγή του αστυνομικού, με ένα τέλος που αποζημιώνει τον αναγνώστη.

  Οι φυλλωσιές την έκρυβαν για την ώρα, όμως για πόσο; Μια κοντινή αστραπή έκανε τη νύχτα να μοιάζει μέρα. Και τότε τον είδε, ερχόταν κάποια μέτρα πίσω της. Ευτυχώς, εκείνος δεν την είχε προσέξει και η βροντή που ακολούθησε έκανε το αίμα της να παγώσει. Σταμάτησε το τρέξιμο και κρύφτηκε στην κουφάλα ενός μεγάλου δέντρου.

  Η γλώσσα του βιβλίου Φονική εκδίκηση είναι απλή και απέριττη, έτσι ώστε να σε οδηγεί ευχάριστα σε ένα αινιγματικό παιχνίδι. Πιστεύω ότι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι αναλυτικές αναφορές στο παρελθόν του κάθε χαρακτήρα, που γίνονται με την οπτική του συγγραφέα, να γίνονταν με έρευνα από τους ίδιους τους ντετέκτιβ. Ίσως βέβαια η συγγραφέας να επέλεξε αυτόν τον τρόπο ώστε ο αναγνώστης να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον ερευνητή.

  Το βιβλίο προσφέρεται για τους λάτρεις των παλιών κλασικών αστυνομικών, τοποθετημένο στη σύγχρονη εποχή, σε ελληνικό χιονισμένο τοπίο, στην επαρχία, στην πρωτεύουσα, σε κάθε σημείο όπου οι άνθρωποι δεν ξεχνούν όταν κάποιος επιβουλεύεται ή καταστρέφει τις ζωές τους. Ένα μυστήριο ψάχνει τη λύση του, και ο αναγνώστης θα φύγει ευχαριστημένος, νιώθοντας πως στον ίδιο τόπο δεν χωρούν οι μικρές αθερίνες παρέα με τους αδίστακτους καρχαρίες. Ίσως από τα ελάχιστα μυθιστορήματα όπου ο αναγνώστης νιώθει παγιδευμένος στην αδικία, επιζητώντας την τιμωρία του πραγματικού φταίχτη.

  Περίληψη: Παραμονές Χριστουγέννων στο γραφικό χιονοσκέπαστο Μέτσοβο και ένας απομονωμένος παραδοσιακός ξενώνας φαντάζει σαν τον ιδανικό γιορτινό προορισμό για τον επιφανή επιχειρηματία Μαρόγλου και τους οικείους του. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει την ολιγομελή και εκλεκτή συντροφιά για όσα τους επιφυλάσσει η Μοίρα ή ένα δαιμόνιο εγκληματικό μυαλό. Το νήμα της ζωής του γνωστού επιχειρηματία κόβεται βίαια και η στυγερή δολοφονία του απαιτεί άμεση διαλεύκανση. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν πολύπλοκο γρίφο και αναζητούν τη βοήθεια των ιδιωτικών ντετέκτιβ στους οποίους είχε απευθυνθεί το θύμα λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του.

  Η υπόθεση περιπλέκεται συνεχώς και το έγκλημα μοιάζει άλυτο, καθώς οι ύποπτοι είναι πολλοί, αλλά τα άλλοθί τους φαίνονται ακλόνητα. Οι σκόρπιες ενδείξεις και τα φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία που εντοπίζουν οι ερευνητές οδηγούν σε παρελθόντα γεγονότα και στην αναζήτηση καλά κρυμμένων μυστικών. Οι θύτες εναλλάσσονται διαρκώς με τα θύματα, ενώ το παρελθόν επιστρέφει αμείλικτο για να εκδικηθεί. Ένα αριστοτεχνικά δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο καθηλώνει με την πρωτότυπη και καταιγιστική πλοκή, τους άρτια ψυχογραφημένους χαρακτήρες και τις διαρκείς ανατροπές, που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

  Φονική εκδίκηση - Μιράντα ΚαλλιάνουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Φονική εκδίκηση

  Συγγραφέας: Μιράντα Καλλιάνου

  Εκδόσεις: Άνεμος

  ISBN: 9789606420740

  Σελίδες: 306

  Ημερομηνία έκδοσης: 12/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ