Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά - Harriet Beecher Stowe

  Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά – Harriet Beecher Stowe

  -

  Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  «Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά», της συγγραφέως Harriet Beecher Stowe, είναι ένα βιβλίο που έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις και στη χώρα μας.

  Διαβασμένο αρκετά χρόνια πριν, το διάβασα και πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στη σειρά Ουράνιο Τόξο, Κλασική Λογοτεχνία για παιδιά και απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που μπορεί να διαβαστεί κι από ενήλικες αναγνώστες. Μας μεταφέρει στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, τότε που σε όλες τις νότιες πολιτείες της Αμερικής άκμαζε η δουλεία.

  Κεντρικός ήρωας του βιβλίου ο μπαρμπα-Θωμάς, που ζει με την οικογένειά του στο Κεντάκι και εργάζεται ως επιστάτης του πλούσιου κύριου Σέλμπι. Ένας “σκλάβος” που, με τον χαρακτήρα του και την αξιοσύνη του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κύριου Σέλμπι, ο οποίος του παραχωρεί αρκετά προνόμια σε σχέση με άλλους δούλους.

  Όλα αλλάζουν όμως για τον μπαρμπα-Θωμά, όταν ο κύριος Σέλμπι, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, αναγκάζεται να τον πουλήσει.

  Στο βιβλίο, μέσα από τη ζωή του αξιαγάπητου ήρωα, βλέπουμε την κακομεταχείριση όλων αυτών των ανθρώπων στα χέρια των δουλεμπόρων και των σκληρών αφεντικών. Παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους και πωλούνται σαν εμπόρευμα για μερικά χαρτονομίσματα. Άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

  Κακά ξεμπερδέματα θα έχει ο δύστυχος. Και το ξέρει κι ο ίδιος. Οι σκλάβοι του Κεντάκι τρέμουν στη σκέψη μη βρεθούν στο Νότο. Δεν τους σηκώνει το κλίμα. Πεθαίνουν, οι πιο πολλοί, πριν προλάβουν να το συνηθίσουν. Άσε και τα μαρτύρια του Χριστού που τους κάνουν εκεί τ’ άσπλαχνα αφεντικά.

  Κι όμως, μέσα σε αυτό το μαύρο φόντο που τα πάντα είναι τυλιγμένα, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Παιδιά πλουσίων που αγάπησαν και φρόντισαν αυτούς τους ανθρώπους, αφέντες με πιο ανοιχτά μυαλά, που πρόσφεραν αγάπη και χάρισαν την ελευθερία στους “δούλους” τους.

  Διαβάζοντας το βιβλίο, συνειδητοποιείς πόσο απαίσια μπορεί να φερθεί ο άνθρωπος απέναντι στον συνάνθρωπό του. Και εκεί που τρομάζεις με αυτή τη συνειδητοποίηση, έρχονται οι πράξεις των μικρών παιδιών, να σου αποδείξουν ότι όσο υπάρχουν παιδιά σε αυτό τον κόσμο, υπάρχει ελπίδα για να γίνει καλύτερος.

  Η Καλύβα του Μπαρμπα- Θωμά – Harriet Beecher Stowe

  Μπορεί το βιβλίο να γράφτηκε πριν πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρο, αφού οι συνεχείς πόλεμοι σε κάποιες περιοχές και η έλλειψη αγαθών έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη μορφή δουλείας, όπου άνθρωποι στερημένοι ακόμα κι από τα βασικά, εξαναγκάζονται σε πολύωρη εργασία με αντάλλαγμα μια πενιχρή αμοιβή.

  Περίληψη: Ο μπαρμπα-Θωμάς είναι ένας νέγρος δούλος που αγαπάει τους ανθρώπους, λευκούς και μαύρους, χωρίς διάκριση, κάνει πάντα το καλό και δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του, γιατί πιστεύει στο Θεό και στο δίκαιο. Όμως η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη και σκληρή, γεμάτη πόνο και εκμετάλλευση. Ο μπαρμπα-Θωμάς ξέρει να συγχωρεί ακόμα και τους βασανιστές του…

  Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά θα μας θυμίζει πάντα πως ο μεγαλύτερος αγώνας είναι αυτός που δίνει ο άνθρωπος για να ελευθερωθεί από τα δεσμά του ίδιου του εαυτού του.

  Η Καλύβα του Μπάρμπα-ΘωμάΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά

  Συγγραφέας: Stowe Harriet Elizabeth Beecher

  Εκδότης: Παπαδόπουλος

  ISBN: 9789604120178

  Αριθμός Σελίδων: 143

  Έτος Έκδοσης: 2001

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνων: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here