Σάββατο, 14 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο - Γιώτα Αλεξάνδρου

  Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο – Γιώτα Αλεξάνδρου

  -

  Από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Γιώτας Αλεξάνδρου «Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο». Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Ιταλίδας Francesca Cosanti.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Γιώτα Αλεξάνδρου δεν γράφει μια ιστορία χιλιοειπωμένη. Αναφέρεται σε όλα εκείνα τα παιδιά που κάποια στιγμή στη ζωή τους αναγκάζονται να περάσουν ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα υγείας.

  Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα «μαυρίσει» την ψυχή όσων το διαβάσουν. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα βιβλίο που εστιάζει στην ελπίδα. Η συγγραφέας μπορεί να επέλεξε ένα «δύσκολο» θέμα αλλά δεν γίνεται μελό. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι πολύχρωμη και υπέροχη. Πραγματικά έργα τέχνης.

  Ένα αγόρι, ο Ζήσης, μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, δεν παύει στιγμή να ονειρεύεται και να ξορκίζει τους φόβους του με σύμμαχούς του το γέλιο και τη μουσική. Γίνεται ένα με τα άλλα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο και κάθε μέρα ζουν όλοι μαζί μια νέα περιπέτεια.

  -Μπράβο, Ζήση. Τα καταφέρνεις περίφημα!

  Αφού είμαι αστείατρος με τα όλα μου. Κι ας μη φοράω τη στολή. Το γέλιο είναι η δύναμή μου. Ονομάζω το κακό και προχωράω. Το βιολί είναι πάντα δίπλα μου. Ακόμα κι όταν δεν μπορώ να κουνηθώ.

  Ένα υπέροχο βιβλίο που πλημμυρίζει τον αναγνώστη συναισθήματα. Συγκίνηση, χαρά, ελπίδα. Η ζωή δεν είναι μια θάλασσα ακύμαντη, ήρεμη και πάντα γαλήνια. Μικρά ή μεγάλα κύματα σκάνε κάπου κάπου και παρασύρουν στο πέρασμά τους μικρούς και μεγάλους. Το γέλιο και η αισιοδοξία είναι δύναμη για όσους δοκιμάζονται. Είναι ένας τρόπος να ξορκίζουν το κακό και να παλεύουν για να βγουν και πάλι νικητές της ζωής. Το γέλιο, άλλωστε, είναι φάρμακο.

  Η συγγραφέας δίνει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες της. Στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν να αλλάξουν, από τη μια στιγμή στην άλλη. Ένα τρυφερό βιβλίο για όλους εκείνους που χορεύουν πάνω στα κύματα και αντιμετωπίζουν κάθε κύμα με χαμόγελο. Η συγγραφέας έμμεσα αναφέρεται και στον εθελοντισμό. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους στα παιδιά που νοσηλεύονται, παρουσιάζοντάς τους θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Η αγάπη που εισπράττουν τα παιδιά γίνεται η δύναμή τους και κανένα εμπόδιο δεν μοιάζει ανυπέρβλητο.

  Περίληψη:
  Ένα αγόρι ονειρεύεται ένα βιολί και μια κόκκινη μύτη.
  Το γέλιο είναι η δύναμή του στο λευκό κάστρο.
  Το δοξάρι του διώχνει τα Μαύρα Βέλη
  και πλημμυρίζει το κάστρο με χρώματα.

  Το αγόρι μεγαλώνει.
  Κάθε μέρα, μετά τη βάρδια στο νοσοκομείο,
  παίρνει το βιολί, φοράει την κόκκινη μύτη
  και αναζητά τα χαμόγελα των παιδιών.
  Μαζί ταξιδεύουν στα παραμύθια.
  Γελούν, τραγουδούν, ονειρεύονται.

  Στοιχεία βιβλίου

  Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειροΤίτλος: Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο

  Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου

  Εικονογράφος: Francesca Cosanti

  Eκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  ΙSBN: 9789605633202

  Σελίδες: 40

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ