Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα - Μαρία – Φωτεινή Χαλαστάνη

  Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα – Μαρία – Φωτεινή Χαλαστάνη

  -

  Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας Μαρία – Φωτεινή Χαλαστάνη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο της παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη, με τίτλο «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα». Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τον Βελή Μπούρδο. Ανήκει στη σειρά Οι αγαπημένες μου ιστορίες και απευθύνεται σε ηλικίες 7+.

  Πρόκειται για μια έμμετρη ιστορία που αναφέρεται στην αλόγιστη χρήση κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών από τα παιδιά. Ο έμμετρος λόγος που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Θεωρώ όμως ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της. Δεν ένιωσα ούτε μια φορά ότι κάποια λέξη χρησιμοποιήθηκε άσκοπα.

  Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα
  Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα

  Το θέμα που επέλεξε να μιλήσει η συγγραφέας, επίκαιρο. Δίνει τροφή για σκέψη αλλά και συζήτηση. Ένα μεγάλο -αν όχι τεράστιο- ποσοστό ευθύνης για την αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά μας, έχουμε εμείς οι γονείς. Εξαιτίας των συνθηκών του σύγχρονου τρόπου ζωής, χρησιμοποιούμε τις συγκεκριμένες συσκευές ως μέσο απασχόλησης των παιδιών μας.

  Αυτά κι άλλα πολλά

  σκέφτηκε η μαμά να πει

  μα πρώτη φορά δε θα΄ναι

  κι έχει λίγο κουραστεί.

  Πώς τον νου της να αποσπάσει

  απ’ τη φωτεινή οθόνη;

  Πώς να τη διασκεδάσει;

  Τούτη η σκέψη την αγχώνει.

  Η συγγραφέας βάζει το δικό της λιθαράκι, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών μας. Τρόπους που όλοι μας ίσως έχουμε ξεχάσει. Επαφή με τη φύση, παιχνίδι και δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους.

  Παίζουν κρυφτό, κυνηγητό,

  κάνουν ποδηλατάδα

  στη δίψα τους, αμείβονται

  με κρύα λεμονάδα.

  Διαβάζοντας το βιβλίο, εμείς οι γονείς θα γυρίσουμε πίσω στην παιδική μας ηλικία, τότε που δεν είχαμε έξυπνες εφαρμογές και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βρίσκαμε όμως ευφάνταστους τρόπους για να παίζουμε και να περνάμε όμορφα συντροφιά με τους φίλους μας.

  Ένα όμορφο βιβλίο που λέει πολλές αλήθειες σε εμάς τους γονείς, κάνοντάς μας να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Ίσως το συγκεκριμένο βιβλίο γίνει η αφορμή για κάποιες αλλαγές στην οικογενειακή μας ζωή, απολαμβάνοντας όμορφες και χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά μας.

  Περίληψη: Από τα μάγια της… φωτεινής οθόνης δε θα γλιτώσει κανείς! Είναι, όμως, στο χέρι μας, να τα κάνουμε «ευλογία» και όχι «κατάρα». Σε αυτό το παραμύθι, μικροί και μεγάλοι διδασκόμαστε να βάζουμε όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.
  Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την οποία ονομάζετε όπως εσείς θέλετε, έχει
  «κολλήσει» τόσο πολύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που φτάνει στο σημείο να παίρνει κρυφά το tablet των γονιών της. Όταν η μαμά το ανακαλύπτει, βάζουν ένα ενδιαφέρον στοίχημα. Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει; Αξίζει τον κόπο να αφήσουμε την «εύκολη και πρόχειρη» διασκέδαση, το «ψηφιακό μας γλυκό», για χάρη της αληθινής γευστικής απόλαυσης, της παραδοσιακής ψυχαγωγίας και της εξερεύνησης του φυσικού μας κόσμου; Διαβάστε και αποφασίστε μόνοι σας!

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος:Μια πυγολαμπίδα κάτω από το σκεπάσματα

  Συγγραφέας: Μαρία -Φωτεινή Χαλαστάνη

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  Σελίδες: 64

  ISBN: 9789604682249

  Ημ. Κυκλοφορίας: 23/01/19

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here