Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΜύθοι που συνδέονται με το τριαντάφυλλο

  Μύθοι που συνδέονται με το τριαντάφυλλο

  -

  Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το πώς δημιουργήθηκε.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Χλωρίδα ήταν στην αρχαιότητα η θεά της βλάστησης και των λουλουδιών. Μια μέρα, στο δάσος, βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης και αποφάσισε να το μεταμορφώσει σε λουλούδι.

  Στη συνέχεια κάλεσε τη θεά της ομορφιάς, την Αφροδίτη, και τον θεό του κρασιού, τον Διόνυσο. Η Αφροδίτη πρόσφερε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος ευωδιά. Αλλά και άλλοι θεοί έδωσαν τα δώρα τους στο λουλούδι. Ο Αίολος, ο θεός των ανέμων, φύσηξε και έδιωξε μακριά τα σύννεφα, για να φωτίσει ο Απόλλωνας το λουλούδι και να το κάνει να ανθίσει. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, του πρόσφερε τα αγκάθια για να προστατεύει την ομορφιά του.

  Έτσι δημιουργήθηκε το τριαντάφυλλο.

  Υπάρχει όμως κι άλλος μύθος και για κάποιους είναι ο επικρατέστερος. Είναι ο μύθος της Ροδάνθης. Η Ροδάνθη ήταν μια όμορφη νέα που ζούσε στην Αρχαία Κόρινθο. Οι θεοί της είχαν χαρίσει απλόχερα ομορφιά αλλά και σοφία. Οι σοφοί της πόλης ταχτικά πήγαιναν σπίτι της για να θαυμάσουν τα κάλλη και τη σοφία της.

  Μύθοι που συνδέονται με το τριαντάφυλλο
  Μύθοι που συνδέονται με το τριαντάφυλλο

  Μια μέρα, η Ροδάνθη αποφάσισε να καλέσει στο σπίτι της φίλους. Τους πρόσφερε άφθονο κρασί και φαγητό και περνούσαν όμορφα. Ένας από τους καλεσμένους της, που είχε πιει αρκετό κρασί, για να την πειράξει της είπε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν άντρα στη σοφία. Εκείνη αμέσως απάντησε ότι η Αθηνά είναι θεά της σοφίας και είναι γυναίκα, ενώ κανένας από τους άνδρες θεούς δεν έχει ονομαστεί θεός της σοφίας.

  Οι καλεσμένοι τότε προσβλήθηκαν με τα λόγια της. Τα θεώρησαν προσβολή απέναντι και στον Δία. Κάποιος από αυτούς τότε φώναξε: «Αυτή η προσβολή απέναντι στον Δία τιμωρείται μόνο με θάνατο».

  Η Ροδάνθη φοβήθηκε τότε για τη ζωή της και αποφάσισε να φύγει τρέχοντας από το σπίτι της για να απομακρυνθεί από τους εξαγριωμένους προσκεκλημένους της. Κυνηγήθηκε όμως από αυτούς και για να σωθεί  μπήκε μέσα στον ναό της θεάς Άρτεμης.

  Ο πρώτος που πήγε να την αρπάξει από τους άντρες που την κυνηγούσαν, έβγαλε μια κραυγή πόνου, αφού στη θέση που βρισκόταν η κοπέλα υπήρχε τώρα ένα πανέμορφο λουλούδι, γεμάτο όμως με μυτερά αγκάθια. Η θεά Άρτεμη την είχε μεταμορφώσει σε λουλούδι για να τη γλυτώσει από το μανιασμένο πλήθος ανδρών.

  Πηγή: https://lifenroots.com/

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροEκδόσεις Maradel Books
  Επόμενο άρθροQuiz 50 – Γενικών γνώσεων

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ