Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ο λιμός - Πάνος Αμυράς

  Ο λιμός – Πάνος Αμυράς

  -

  Ο λιμός 

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Βλέπω ότι στο εξώφυλλο το έχουν χαρακτηρισμένο ως μυθιστόρημα, αν και προσωπικά πιστεύω ότι έχει όλα τα βασικά στοιχεία που θα επέτρεπαν τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικό μυθιστόρημα. Ο βασικός πρωταγωνιστής, ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, αναλαμβάνει να ερευνήσει τη δολοφονία ενός λοχαγού των Ες Ες και να εντοπίσει ένα φάκελο που χάθηκε, καθώς και τα έγγραφα που είχε μέσα.

  Ο λιμόςΤο σκέλος που αφορά στην πλοκή του αστυνομικού μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Δεν έχει πολλή ένταση ούτε αγωνία, όμως η δράση είναι συνεχόμενη και οι εξελίξεις έρχονται ομαλά. Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που περιγράφει τη “συνεργασία” μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των δυνάμεων κατοχής εκείνη την περίοδο στην Αθήνα.

  Ο κύριος όμως λόγος που ήθελα να διαβάσω το βιβλίο είναι το σκέλος του που αφορά στα ιστορικά γεγονότα του λιμού της Αθήνας. Θεώρησα ότι ένας δημοσιογράφος θα έκανε σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα οπότε και θα ενσωμάτωνε στο βιβλίο πολλά γεγονότα και πληροφορίες για εκείνη την περίοδο και ευτυχώς δεν απογοητεύτηκα. Έβαλε σε μια σειρά τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στο λιμό της Αθήνας (και άλλων μεγάλων πόλεων) καθώς και τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να έρθει στην κατεχόμενη χώρα επισιτιστική βοήθεια. Επίσης, μου άρεσε που έδωσε ρόλο σε άγνωστα μέχρι τώρα (για εμένα) πρόσωπα που η συμβολή τους ήταν μεγάλη.

  «Η μαυρίλα είχε πλακώσει τα προσφυγόσπιτα του Άλσους. Ο αέρας τον τρόμαξε, το κρύο τον πάγωσε μέχρι το μεδούλι, ο φόβος για το άγνωστο που ήταν μπροστά του τον έκανε να τρεμουλιάσει. Σκέφτηκε να γυρίσει πίσω, να χτυπήσει την πόρτα και να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα. Θα ζεσταινόταν από το μαγκάλι που σιγόκαιγε και θα έπεφτε στην αγκαλιά της μάνας του. Το πολύ πολύ να έτρωγε μερικές ξυλιές, αλλά θα ήταν ασφαλής στο σπίτι. Πεινασμένος αλλά μέσα.»

  Ο λιμόςΟι περιγραφές της πείνας και των συνθηκών στις οποίες προσπαθούσαν να επιβιώσουν οι Αθηναίοι, όπως και της ατμόσφαιρας φόβου που επικρατούσε, είναι πολύ καλές, αν και φοβάμαι ότι ο συγγραφέας δεν κατάφερε να αποποιηθεί τελείως τον αποστασιοποιημένο τρόπο που επιβάλλει το επάγγελμά του, οπότε και λείπει αρκετά το συναίσθημα.

  Ο λόγος του συγγραφέα είναι στρωτός, διατήρησε το ενδιαφέρον μου σε όλο το βιβλίο, τόσο για τα ιστορικά γεγονότα που παραθέτει όσο και για το αστυνομικό κομμάτι του. Πιστεύω ότι για όσους γνωρίζουν από Αθήνα το βιβλίο θα είναι ακόμη καλύτερο, αφού με αφορμή τις μετακινήσεις του Αγραφιώτη στην πόλη ο συγγραφέας περιγράφει κτίρια και περιοχές που εγώ δυστυχώς δεν τα ξέρω.

  “Ποιοι είναι οι αόρατοι;” απόρησε ο Αγραφιώτης.

  “Στην ουσία είναι αυτοί που βλέπεις καθημερινά να πεθαίνουν στους δρόμους από την πείνα. Δεν τους ξέρει κανένας, δεν μαθαίνει κανείς στον υπόλοιπο κόσμο για τον φρικιαστικό τους θάνατο. Για πολλούς από τους νεκρούς δεν ξέρουμε καν το όνομά τους, ακόμη και οι συγγενείς δεν τους δηλώνουν πάντα για να κρατήσουν το δελτίο τους για το συσσίτιο. Αυτή η μαζική τραγωδία, που συμπυκνώνεται στη μικρή λέξη “λιμός”, είναι ένα άγνωστο γεγονός για συμμάχους και εχθρούς εκτός των συνόρων μας…… “

  Υ.Γ. Με “χαρά” διάβασα την ιστορία της Ελενίτσας! Ήταν σαν να συνάντησα μια παλιά γνώριμη, αφού την ίδια ιστορία είχα διαβάσει και παλιότερα ως έφηβη σε ένα άλλο βιβλίο με θέμα πάλι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Σπάω το κεφάλι μου και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι αυτό το βιβλίο). Για δεύτερη φορά στη ζωή μου σκίστηκε η καρδιά μου με την ιστορία τη δική της και του αδερφού της, αλλά και αισθάνθηκα ελπίδα αφού ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για να δώσουν μια στάλα χαράς σε ένα παιδί που υποφέρει. 

  Περίληψη: Ο λιμός Αθήνα, Δεκέμβριος 1941.

  Η πόλη έχει βυθιστεί στον εφιάλτη του μεγάλου λιμού. Ένας λοχαγός των Ες Ες, ο οποίος ερευνά μια υπόθεση για λογαριασμό του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, δολοφονείται άγρια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

  Την έρευνα της δολοφονίας αναλαμβάνει ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση ύστερα από το καθεστώς διαθεσιμότητας που είχε τεθεί μετά την κλοπή της σβάστικας στην Ακρόπολη.

  Η υπόθεση παίρνει γρήγορα απρόβλεπτες διαστάσεις και ο υπαστυνόμος θα διαπιστώσει ότι έχει εμπλακεί σε ένα φονικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν μαυραγορίτες, μέλη της δωσιλογικής κυβέρνησης, επίορκα στελέχη της Ειδικής Ασφάλειας και αξιωματικοί των Ες Ες.

  Μέσα από την περιπλάνησή του σε παράνομα στέκια, καζίνο και καμπαρέ αλλά και στα κολαστήρια της Γκεστάπο, θα αναζητήσει την αλήθεια, ενώ με τη βοήθεια ενός βετεράνου της αστυνομίας και μιας μυστηριώδους κοπέλας θα βρεθεί μπροστά σε ένα παράτολμο σχέδιο που θα κρίνει χιλιάδες ζωές.

  Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που φωτίζει την πιο σκοτεινή περίοδο της Κατοχής και αναδεικνύει άγνωστους έως τώρα πρωταγωνιστές.

  Ο λιμόςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο λιμός

  Συγγραφέας: Πάνος Αμυράς

  Εκδοτικός: Διόπτρα

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες: 440

  ISBN:  978-960-605-624-6

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση