Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 - Κατερίνα Σέρβη

  Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 – Κατερίνα Σέρβη

  -

  Από την  Εκδοτική Αθηνών κυκλοφορεί το βιβλίο της αρχαιολόγου και συγγραφέως Κατερίνας Σέρβη «Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821». Απευθύνεται σε ηλικίες 6+. Το βιβλίο είναι σε μορφή κόμικ. Την εικονογράφησή του έκανε ο Γιώργος Τζαβάρας.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Βρισκόμαστε στο 1870. Ο μικρός Πέτρος, με οδηγό τον παππού του, κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και γνωρίζει όλα όσα συνέβησαν όταν οι Έλληνες, μετά από τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης στους Τούρκους, αποφάσισαν να επαναστατήσουν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

  Η συγγραφέας, μέσα από τους ήρωές της, τον Πέτρο και τον παππού του, γνωρίζει στους μικρούς της αναγνώστες τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, χωρίς ανούσιες λεπτομέρειες που κουράζουν. Ο λόγος της είναι λιτός αλλά ουσιαστικός.

  Πριν ξεκινήσει ο παππούς να μιλάει στον Πέτρο για την Επανάσταση, η συγγραφέας κάνει έναν μικρό πρόλογο για το πώς η Ελλάδα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και δίνει στη συνέχεια τον λόγο στον παππού, ο οποίος βίωσε τα δύσκολα χρόνια της υποταγής, αλλά και τα χρόνια του ξεσηκωμού και των μαχών.

  Στη Φιλική Εταιρία ανήκαν μερικοί από τους πιο ισχυρούς Έλληνες άρχοντες, όπως ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης από τη Μάνη και μερικοί από τους πιο γενναίους και σεβαστούς οπλαρχηγούς, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την Αρκαδία.

  Αναφέρεται λοιπόν στην αρχή της Επανάστασης και τον ξεσηκωμό των διάφορων πόλεων, τις μάχες που ακολούθησαν, με τις νίκες αλλά και τις ήττες, ενώ αναφορά γίνεται και στις φιλονικίες που ξέσπασαν μεταξύ των Ελλήνων με αφορμή την αρχηγία και την εξουσία. Η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.

  Η τελευταία φάση της επανάστασης άρχισε τον Ιανουάριο του 1828, όταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε το 1831 από δυο μέλη της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, στο Ναύπλιο, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του προστάτη Άγιου της Πατρίδας του, της Κέρκυρας. Ο θάνατός του άλλαξε την πορεία του Ελληνικού Έθνους.

  Στο βιβλίο οι αναγνώστες θα βρουν επίσης ένα «αλφαβητάριο της Επανάστασης» όπου, με αλφαβητική σειρά, παρουσιάζονται τα πιο γνωστά πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην Επανάσταση τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσφέρει γνώση στα παιδιά και εξάπτει τη φαντασία τους μέσα από τη μοναδική του εικονογράφηση. Δεν κουράζει, δεν καθοδηγεί υπέρ ή κατά κάποιου. Καταγράφει με τρόπο αντικειμενικό τα γεγονότα, δίνει τροφή για σκέψη, αλλά μπορεί να γίνει η αφορμή για αναζήτηση περισσότερων πληροφορίων για τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο.

  Περίληψη: Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σαν παραμύθι. Ένα εικονογραφημένο παραμύθι που διηγείται ο παππούς, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στον εγγονό του Πέτρο. Μέσα από τις συζητήσεις παππού και εγγονού ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και διπλωματικά, από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια με τρόπο απλό, κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό.

  Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη και του Γιώργου Τζαβάρα εξαίρει τις αξίες του θάρρους και της επιδίωξης της ελευθερίας, με μια πλούσια εικονογράφηση με την τεχνική του κόμικ, η οποία υποστηρίζει την αφήγηση, ενώ παράλληλα ζωντανεύει με εξαίρετο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.

  Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821

  Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη

  Εικονογράφος: Γιώργος Τζαβάρας

  Εκδόσεις: Εκδοτική Αθηνών 

  ΙSBN: 978-960-213-473-3

                                                             Σελίδες: 44

                                                             Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here