Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Ρόζα Παρκς: Για μια θέση στον κόσμο - Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

  Ρόζα Παρκς: Για μια θέση στον κόσμο – Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

  -

  Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της συγγραφέως Χρυσάνθης Τσιαμπαλή «Ρόζα Παρκς: Για μια θέση στον κόσμο» και απευθύνεται σε ηλικίες 11+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα εναρμονίζονται και δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που μπορεί να διαβαστεί από όλους. Μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό άντρα, και οδηγήθηκε στη φυλακή.

  Η συγγραφέας ξεκινά το βιβλίο με την παιδική ηλικία της Ρόζας. Μας γυρίζει στο 1920, όταν η Ρόζα ήταν επτά ετών, και φτάνει στο 1955, την ημέρα που η άρνησή της να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό στο λεωφορείο, την οδήγησε στη φυλακή, αλλά άνοιξε και τον δρόμο για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που είχαν καταπατηθεί από τους λευκούς. Οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχονταν οι Αφροαμερικανοί από τους λευκούς στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις γειτονιές. 

  Χαιρόμουν που ο παππούς δε φοβόταν. Που ήταν αποφασισμένος να μας προστατεύσει. Εγώ όμως φοβόμουν και ευχόμουν να ήταν όλοι οι λευκοί καλοί, όπως η λευκή κυρία που όταν ήμουν μικρότερη με έπαιρνε για περιπάτους στο δάσος και για ψάρεμα στη λιμνούλα. Κι όπως ο νεαρός γαμπρός του γείτονά μας από τη Βόρεια Αμερική, που, όταν με πρωτογνώρισε, μου χάιδεψε τα μαλλιά και με αποκάλεσε «χαριτωμένο κοριτσάκι».

  Μέσα από την ιστορία της Ρόζας, τα παιδιά γνωρίζουν μια περίοδο της ιστορίας που δεν τιμά το ανθρώπινο είδος. Αναφέρομαι στη δουλεία, στον φυλετικό διαχωρισμό, στην εγκληματική, ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, κ.ά. 

  Ένα βιβλίο που προσφέρει γνώσεις στους αναγνώστες του χωρίς να τους κουράζει. Αντίθετα τους κλείνει το μάτι να αναζητήσουν μόνοι τους περισσότερες πληροφορίες για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που αναφέρονται στο μυθιστόρημα. 

  Η συγγραφέας πετυχαίνει να μεταδώσει στους αναγνώστες της όλο το πνεύμα της εποχής εκείνης. Η Ρόζα Παρκς είναι για όλους μας ένα πρότυπο ανθρώπου που αγωνίστηκε για ισότητα και δικαιοσύνη. Για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις. 

  Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. 

  Περίληψη: Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955 όταν η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό επιβάτη. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η πράξη της έδινε στους Αφροαμερικανούς κατοίκους του Μοντγκόμερι στην Αλαμπάμα μια εξαιρετική ευκαιρία να συσπειρωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θα την άρπαζαν ή θα την άφηναν να πάει χαμένη;

  Ένα μυθιστόρημα για τη Ρόζα Παρκς, τη γυναίκα που πρωταγωνίστησε με τόλμη και σθένος στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική, βασισμένο στα γεγονότα και στην ατμόσφαιρα της εποχής.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ρόζα Παρκς: Για μια θέση στον κόσμο

  Συγγραφέας: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

  Εκδόσεις: Ψυχογιός 

  ISBN: 978-618-01-4412-3

  Σελίδες: 112

  Ημερομηνία έκδοσης: 20/10/2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ