Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Sherlock Holmes - Ο λαβύρινθος του θανάτου - James Lovegrove

  Sherlock Holmes – Ο λαβύρινθος του θανάτου – James Lovegrove

  -

  Sherlock Holmes – Ο λαβύρινθος του θανάτου

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Τολμώ να πω ότι στην ενήλικη ζωή μου έχω διαβάσει αρκετές εκατοντάδες βιβλίων, όμως δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο από τα κλασικά βιβλία του Arthur Conan Doyle με πρωταγωνιστή τον Σερλοκ Χολμς. Έτσι, το βιβλίο που έγραψε ο κ. James Lovegrove «Sherlock Holmes – Ο λαβύρινθος του θανάτου» είναι στην ουσία η πρώτη μου επαφή με το δίδυμο Σέρλοκ Χολμς και Γουάτσον, και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα πραγματικά.

  Ο Χολμς είχε στοχαστική διάθεση. Έβλεπα το μυαλό του να δουλεύει πίσω από τα διαπεραστικά γκρίζα μάτια του. Το ηλιοβασίλεμα και η θέα του καναλιού δεν είχαν καμία σημασία γι’ αυτόν εκείνη τη στιγμή. Ο νους του ήταν εστιασμένος στην υπόθεση, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.

  Καταρχάς, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που γράφει ο συγγραφέας. Η γραφή του είναι απλή και με ρυθμό που εναλλάσσεται από γρήγορο σε αργό, όπως απαιτεί η πλοκή κάθε φορά. Οι περιγραφές είναι πολύ καλές και ευτυχώς δηλαδή, αφού η ιστορία απαιτεί τη σωστή απόδοση των χώρων όπου διαδραματίζεται και, αν δεν υπήρχε η κατάλληλη περιγραφή, δεν θα μπορούσα να καταλάβω μεγάλο μέρος της πλοκής.

  Βρήκα πολύ ωραία και την ιστορία που μας διηγήθηκε. Μετέφερε με πολύ ωραίο, σωστό και καθόλου εκνευριστικό τρόπο αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στο παρόν. Γενικά, όλη η έμπνευση της ομάδας των Ηλυσίων ήταν ωραία και κατά τη γνώμη μου αποδόθηκε σωστά.

  Sherlock Holmes – Ο λαβύρινθος του θανάτου – James Lovegrove

  Τέλος, μου άρεσε ο τρόπος που ο συγγραφέας απέδωσε τη σχέση των δύο αντρών. Δεν υποτίμησε κανέναν, αλλά, αντίθετα, τόνισε τα καλά στοιχεία του καθενός και τον τρόπο που λειτουργούν σαν ομάδα οι δυο τους, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα και περιθώρια για ατομική δράση.

  «Θεέ μου, Χολμς!» αναφώνησα, κοιτώντας τον πάνω από το γράμμα. «Η κοπέλα κοντεύει να τρελαθεί από την πίεση. Φαίνεται σε κάθε της λέξη. Ακόμα και ο γραφικός της χαρακτήρας είναι νευρικός. Επιμένω ότι πρέπει να παρέμβουμε. Πρέπει να την πάρουμε από εκεί αμέσως. Κινδυνεύει η πνευματική της υγεία».

  Σίγουρα θα διαβάσω κι άλλα βιβλία της σειράς όταν μεταφραστούν, ίσως να διαβάσω και κάποια από την κλασική σειρά, όχι για να κάνω σύγκριση ανάμεσα στους δύο συγγραφείς, αλλά επειδή έχω την περιέργεια να δω πώς παρουσίασε τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς ο σερ Arthur Conan Doyle.

  Περίληψη: 1895: ο νέος πελάτης του Σέρλοκ Χολμς, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητά τη βοήθειά του για την εξαφάνιση της γοητευτικής, καλλιεργημένης και εξαιρετικά φιλελεύθερης κόρης του. Ο κύριος Χολμς και ο δόκτωρ Γουάτσον ανακαλύπτουν ότι και η αγνοούμενη κοπέλα, η Χάνα Γούλφσον, αναζητούσε τη Σοφία, μια στενή φίλη της η οποία εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη.

  Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Σοφία είχε στρατολογηθεί από την ομάδα των «Ηλυσίων», μια σχεδόν θρησκευτική σέχτα παθιασμένη με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τελετές, επικεφαλής της οποίας ήταν ο χαρισματικός σερ Φίλιπ Μπιουκάναν.  O Χολμς ανακαλύπτει ότι η Χάνα, θέλοντας να βρει τι απέγινε η φίλη της, έχει ήδη εισχωρήσει στην ομάδα των Ηλυσίων με ψεύτικο όνομα. Και ενώ ο Σέρλοκ Χολμς συμφωνεί ότι η κοπέλα μπορεί να παραμείνει ως «πράκτοράς» του στη μυστικιστική αλλά φαινομενικά ακίνδυνη αίρεση, ο δόκτωρ Γουάτσον επιμένει ότι η Χάνα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, ο σερ Φίλιπ οραματίζεται την αναμόρφωση της ανθρωπότητας σύμφωνα με τα κλασικά ιδεώδη, χωρίς να αναλογίζεται το ολέθριο τίμημα…

  Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα μυστηρίου

  με εξαιρετικές στιγμές αγωνίας και έντασης.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Sherlock Holmes – Ο Λαβύρινθος του Θανάτου

  Συγγραφέας: James Lovegrove

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Έτος έκδοσης: 2019

  Σελίδες: 400

  ISBN: 978-960-19-0755-0 

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here