Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Στο τελείωμα της μέρας - Αναστασία Σουσώνη

  Στο τελείωμα της μέρας – Αναστασία Σουσώνη

  -

  Το “Στο τελείωμα της μέρας” είναι ένα νεανικό βιβλίο που αναφέρει πολύ έντονα τα συναισθήματα δύο κοριτσιών, δύο φιλενάδων, που από πολύ νωρίς νιώθουν να ασφυκτιούν μέσα στην οικογένεια που μεγαλώνουν.

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Παρίσση

  Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με άσχημα συναισθήματα, όπως είναι η θλίψη και ο θυμός που έχει κυριαρχήσει σε δύο νεανικές ψυχές, και συχνά θα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να μεγαλώνουν χωρίς να τους λείπει τίποτα και να νιώθουν έτσι; Και όμως είναι δυνατόν, όταν στο περιβάλλον που μεγαλώνουν δεν παίρνουν αγάπη, αλλά γίνονται δέκτες φωνών και καυγάδων από τους ίδιους τους γονείς!

  Η μοναξιά κάποιες ανύποπτες στιγμές γίνεται αυτόνομη, δεν ρωτάει.

  Διαβάζοντας το βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι δεν πρέπει με τίποτα να υψώνουμε φωνή μπροστά στα παιδιά, γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι κακό τους κάνουμε. Το “Στο τελείωμα της ημέρας” είναι ένα βιβλίο που δεν αναφέρεται στο γενικό σύνολο των οικογενειών, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές στις οποίες υπάρχει ένταση γιατί οι γονείς δεν μπορούν να συμβιώσουν ή έχουν χωρίσει. Όμως υπάρχουν δύο στοιχεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον: πρώτον, ότι είναι αληθινή ιστορία, και δεύτερον, ότι μέσα από τη χάρη του Οσίου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου, η Ιόλη βρήκε γαλήνη στην ψυχή της και κατάφερε να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις δύσκολες και αδιέξοδες στιγμές βρίσκουμε καταφύγιο στην πίστη και στη θεϊκή προστασία. Ιδιαίτερα αν μας αγγίξει ένας άγιος με τα λόγια του, είναι σαν να μας αγγίζει το μητρικό χάδι που μας λείπει.

  Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ήταν Έλληνας μοναχός του 20ού αιώνα, που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Τα λόγια του αγίου είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για τον άνθρωπο, για αυτό σας προτείνω να διαβάσετε όσο περισσότερο μπορείτε για τον βίο του.

  Αγάπη, αυτή είναι η μικρή, μαγική λέξη που χρειάζονται τα παιδιά για να μπορέσουν να έχουν γαλήνη στην ψυχή τους και να αγαπήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν δεν υπάρχει αγάπη και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, τότε μόνο κραυγή μπορεί να βγει από τον λάρυγγα του παιδιού και κάθε νέου που την αναζητεί. Η ενδοοικογενειακή βία μόνο ένταση και βία προκαλεί σε όλα τα μέλη της, αφού υιοθετούν αυτό τον τρόπο ζωής και συμπεριφέρονται ανάλογα, αφού είναι πλέον φυσιολογικό για αυτούς. Και ύστερα τι έρχεται; Θλίψη και Θυμός. Και αναρωτιέσαι γιατί εκείνος ο νέος αυτοκτόνησε ή έπεσε στα ναρκωτικά, και αναστενάζεις και λες κρίμα, αντί να σκεφτείς σε τι οικογένεια μεγάλωσε και ποιες αιτίες κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις.

  Όταν φθάσεις στα άκρα, δυο επιλογές έχεις, ή να πέσεις ή να μείνεις όρθιος…

  Στην οικογένεια δεν υπάρχει επιλογή, αλλά στη φιλία και στον έρωτα ΝΑΙ. Έτσι, η Ιόλη έχει επιλέξει να μοιραστεί τα προβλήματά της με τη φίλη της, για να μη νιώθει μόνη, και εκεί βρίσκει μία αγκαλιά που νιώθει το ίδιο με εκείνη, αφού ούτε και η δική της οικογένεια είναι σε καλύτερη μοίρα. Όμως μήπως τα κοινά προβλήματα τις έχουν ενώσει και δεν βλέπουν καθαρά ότι διαφέρουν πολύ ως χαρακτήρες και δεν ταιριάζουν τελικά; Μήπως αν πάνε διακοπές μαζί θα καθοριστεί η φιλία τους; Θα το δούμε αυτό στην εξέλιξη της ιστορίας. Το ωραίο είναι ότι και τα δυο κορίτσια γράφουν… Παίρνουν την πένα τους, γράφουν στο χαρτί τις σκέψεις τους, και με αυτόν τον τρόπο εκφράζονται.

  Θεέ μου,

  αυτή την ώρα γράφω σε Σένα.

  Συγχώρεσέ με που μιλάω άσχημα στους γονείς μου.

  Αλήθεια, δεν το θέλω, ποτέ δεν το ήθελα.

  Τώρα αρχίζουν ν’ αλλάζουν τα πράγματα.

  Το θετικό μήνυμα στο βιβλίο είναι ότι με την προσευχή και την πίστη όλα τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, και όταν μια κατάσταση δεν αλλάζει, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις.

  Περιγραφή: Πόνος, μοναξιά. Κι όλα αυτά σε μικρή ηλικία.
  Τι κάνεις όταν όλες σου οι ελπίδες σβήσουν;
  Τι κάνεις όταν όλες οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείψουν;
  Περίμενε, Ιόλη, περίμενε λίγο, όχι, μην το κάνεις αυτό, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Υπάρχει κι άλλος ένας δρόμος που ως τώρα δεν τον φανταζόσουν, παρά μόνο σε κάποια τρελά παραμύθια όταν διάβαζες μικρή και κάπου, κάπως, μέσα σου ήξερες, ότι υπάρχει στ’ αλήθεια αυτός ο κόσμος… Τώρα είναι η στιγμή. Σήκωσε τα μάτια σου ψηλά και κάνε ένα βήμα πίσω.
  Άλλωστε, ένα «περίμενε» η ζωή μας όλη, Ιόλη…
  Θα ζήσεις, στο υπόσχομαι!
  Ένα βιβλίο αφιερωμένο στα διαχρονικά προβλήματα μεταξύ των παιδιών και των γονέων. Μια αληθινή ιστορία μέσα στην οποία η χάρις του Οσίου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου υπήρξε καταλυτική, αλλάζοντας τη ζωή μιας ακόμα νέας κοπέλας της σύγχρονης εποχής.

  Στο τελείωμα της μέρας

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Στο τελειώμα της μέρας

  Συγγραφέας: Σουσώνη Αναστασία

  Εκδόσεις: Θύρα 

  ISBN: 9786185404154

  Ημ. Έκδοσης: 03/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here