Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ειρήνη Ντάλα

  Συνέντευξη – Ειρήνη Ντάλα

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την Ειρήνη Ντάλα με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ειρήνης έργα» από τις Εκδόσεις Γραφή. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, ποιήτρια. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Ειρήνης έργα - Ειρήνη Ντάλα
  Συνέντευξη – Ειρήνη Ντάλα

  Eιρ.Ντ.: Καλησπέρα κι από μένα! Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Θα μου επιτρέψετε να μη «φορέσω» το ρούχο της ποιήτριας. Ο τίτλος αυτός είναι βαρύς και θα ήταν τιμή μου να με προσφωνούν έτσι στο μέλλον, αν αποδείξω ότι μπορώ να τον «ντυθώ». Από τα σχολικά χρόνια αγαπώ τη διαδικασία του γραψίματος. Ξεκινώντας από προσωπικά ημερολόγια, σχολικές εκθέσεις, άρθρα σε σχολικές εφημερίδες και μετέπειτα απόπειρες στίχων και ποιημάτων.

  Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ στον τοπικό τύπο κατά καιρούς σε θέματα που με αγγίζουν. Η συγγραφή της ποίησης βέβαια μπήκε σαν δαίμονας στη ζωή μου το 2000 μέσα από το μάθημα της θεατρολογίας στο λύκειο. Από τότε έρχεται και επανέρχεται στη ζωή μου σε στιγμές που την έχω ανάγκη. Είναι τρόπος έκφρασης για μένα. Άπλα φέτος, αυτό που κράταγα κρυφό και συνωμοτικό, αποφάσισα να το θέσω στην κρίση του κοινού. Σαν ένα άνοιγμα στον κόσμο μετά από τον εγκλεισμό του κορωνοϊού.

  «Ειρήνης έργα» είναι ο τίτλος της ποιητικής σας συλλογής που αποτελείται από τριάντα ποιήματα. Η επιλογή των συγκεκριμένων ποιημάτων έγινε με κάποιο κριτήριο; Υπάρχει κάποιο από αυτά που το αγαπάτε περισσότερο;

  Eιρ.Ντ.: Ακριβώς, «Ειρήνης έργα». Θα τονίσω βέβαια ότι πρόκειται για την ειρήνη ως κατάσταση, ως αρετή που έρχεται ως λογοπαίγνιο με το όνομά μου… Θέλοντας να υπογραμμίσω τη μάχη της ειρήνης και του πολέμου σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

  Πρόκειται για 30 ποιήματα, που σε καθεμία από τις καταστάσεις που περιγράφονται σε καθένα από αυτά, μάχονται ο πόλεμος και η ειρήνη κι άλλοτε υπερισχύει το ένα άλλοτε το άλλο. Η ζωή μας εξάλλου είναι μια συνεχής μάχη ανάμεσα σε αυτό το δίπολο.

  Δεν θα απαντήσω με το κοινότυπο ότι τα αγαπώ όλα. Σίγουρα το καθένα κάτι σήμαινε για μένα την ώρα που το έγραψα, αλλά θα έλεγα ότι αυτή την περίοδο αγαπάω περισσότερο το «Θάλασσά μου». Πρόκειται για ένα ποίημα που αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και έχουν την ευλογία σαν θάλασσες με τα νερά τους να ξεπλένουν κάθε στεναχώρια μας, να μας δείχνουν την ουσία, να μας ταρακουνούν συναισθηματικά, να μας απεγκλωβίζουν από τα αδιέξοδα. Τυχεροί όσοι τους έχουν στη ζωή τους με τη μορφή συγγενή, φίλου, συντρόφου!

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο:  Ειρήνης έργα

  Τα ποιήματά σας συνοδεύονται από σκίτσα που δημιούργησε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Κοθράς. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία.

  Eιρ.Ντ.: Πρόκειται για μια συνεργασία που προέκυψε από τον θαυμασμό που έχω για τα έργα του Κώστα. Γνωρίζοντας τη δουλειά του, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του πρότεινα να προσθέσει σκίτσα σε κάθε ποίημα καταθέτοντας τη δική του προσωπική ματιά στο έργο αυτό, και το έκανε με χαρά. Τα σκίτσα του είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βιβλίου, που συμπληρώνουν με τον καλύτερο για μένα τρόπο τη συλλογή. Φυσικά είναι και ο δημιουργός του εξωφύλλου, που σημαίνει ότι εκείνος έδωσε ταυτότητα στην «ειρήνη» και χαρακτήρα στο βιβλίο. Χαίρομαι που μέσα από αυτή τη συνεργασία η απλή γνωριμία που είχα μαζί του έδωσε τη θέση της σε μια δυνατή φιλία.

  Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σας έγινε τον Ιούνιο, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα. Έχουν προγραμματιστεί νέες παρουσιάσεις τόσο στην πόλη που μένετε όσο και σε άλλες, για να γνωρίσει το κοινό το βιβλίο σας;

  Eιρ.Ντ.: Αν καταφέρετε να δείτε κάποια στιγμή την πρώτη μου παρουσίαση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσετε ότι προσπάθησα να ξεφύγω από τις βιβλιοπαρουσιάσεις όπως τις έχουμε συνηθίσει. Στήθηκε μια μικρή παράσταση με ερασιτέχνες ηθοποιούς (Ζωή Αργυρίου και Νατάσα Νιζάμη, που ανήκαμε κάποτε σε κοινή θεατρική ομάδα), που ενσάρκωναν τον πόλεμο και την ειρήνη αντίστοιχα. Μια μικρή γλυκιά χορεύτρια (Βίβιαν Γεωργούλα), που υποδυόταν την ποίηση, η οποία με επισκεπτόταν για να μου δώσει λίγη από τη χάρη της και να αφυπνίσει με τις ιδέες της τον πόλεμο και τη ειρήνη. Ορχηστρική μουσική που διάνθιζε τα αναγνωστικά μέρη, που ευγενικά μου παραχωρήθηκε από τον γνωστό καλλιτέχνη Γιώργο Αλκαίο από το άλμπουμ του Zero. Ένα μαγνητοσκοπημένο ποίημα σε απαγγελία της κυρίας Αγνής Μεταφτσή με τη συνοδεία κλαβινόβας και φυσικά στη σκηνή με φυσική παρουσία αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα σκίτσα του Κώστα Κοθρά.

  Κείμενα, επιμέλεια, σκηνοθεσία τα επιμελήθηκα όλα προσωπικά. Θέλω να μην προδώσω την ιδέα μου αυτή για προσεγμένες παρουσιάσεις και μάλιστα να τα καταφέρω και καλύτερα, οπότε όλα στήνονται με ησυχία και επιμέλεια.

  Εν καιρώ θα μαθευτούν και οι πόλεις που θα γίνουν οι παρουσιάσεις.

  Ποια είναι η σχέση του Έλληνα με την ποίηση; Διαβάζει Έλληνες και ξένους ποιητές ή προτιμά τον πεζό λόγο;

  Eιρ.Ντ.: Η ποίηση θεωρώ είναι στο DNA του Έλληνα, όσο κι αν κάποιοι είναι διστακτικοί απέναντί της. Από την αρχαιότητα ως σήμερα, είναι κάτι οικείο στην κουλτούρα μας. Οι ποιητές διαβάζονται και θα διαβάζονται για τις λέξεις τους που μπορούν να πουν τόσο πολλά στριμωγμένα σε τόσο λίγες αράδες, για τις εικόνες που βάζουν να ανασαίνουν στο χαρτί, για τα συναισθήματα που σου γεννούν.

  Θέλω να πιστεύω πως οι θησαυροί που γέννησε αυτή η χώρα θα έχουν την πρώτη θέση στην καρδιά τους.

  Τώρα όσον αφορά το ερώτημα ποίηση ή πεζογραφία, θα σας πω ότι απλά χαίρομαι για τον πλούτο της λογοτεχνίας και τα διαφορετικά κειμενικά είδη. Καλό είναι να μη βάζουμε όρια στο διάβασμα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να γνωρίσει τα πάντα ανάλογα τη διάθεση, τη στιγμή, την ηλικία μας, τα ενδιαφέροντά μας. Ποτέ δεν ξέρεις τι κόσμους μπορεί να ανοίξεις από κάτι που αρνιόσουν να διαβάσεις.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Eιρ.Ντ.: Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο. Θα ήθελα να του δώσω χρόνο να συστηθεί στο κοινό, να κάνει το ταξίδι του… όση διαδρομή του πρέπει φυσικά.

  Βέβαια, φύσει ανήσυχη κι έχοντας αρκετά ποιήματα στο συρτάρι αλλά και σκίτσα του Κώστα, θα ομολογήσω ότι έχω αρχίσει ήδη να δουλεύω το επόμενο βιβλίο με την ελπίδα της έκδοσης. Είναι αναζωογονητικό το στάδιο αυτό της δημιουργίας. Όλα εξαρτώνται όμως από το αναγνωστικό κοινό. Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος κριτής.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Eιρ.Ντ.: Θα ήθελα να τους παροτρύνω να δρουν με έργα ειρήνης, γιατί μόνο με έργα ειρήνης έχει αξία η ζωή.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να αγαπηθεί πολύ η ποιητική σας συλλογή.

  Eιρ.Ντ.: Δική μου η χαρά και η ευχαρίστηση! Είναι πολύ σημαντικός ο χώρος που δίνετε σε νέους συγγραφείς να μιλήσουν για τη δουλειά τους. Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας.

  Μακάρι, όπως γράφω και στο βιογραφικό σημείωμα του βιβλίου, να καταφέρω να αποκτήσει η ποίηση έστω κι έναν καινούργιο θαυμαστή μέσω της συλλογής.

  Θα ήθελα όμως και έμπρακτα να σας ευχαριστήσω, δίνοντας στους ακόλουθους της σελίδας σας ως δώρο ένα βιβλίο μου, για να νιώθω ότι πραγματικά φέρνω έναν άνθρωπο κοντά σε αυτό το αναγνωστικό είδος.

  Σας ευχαριστώ και πάλι!

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ