Τα άδεια κουτιά – Χαρά Ανδρεΐδου

Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, με ίσως πιο βαθιά νοήματα από την ιστορία που μας αφηγείται. «Τα άδεια κουτιά» είναι το νέο πόνημα της Χαράς Ανδρεΐδου, ένα δυνατό ψυχογράφημα, που στις σελίδες του σκιαγραφεί τον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας του βιβλίου.

Η Δάφνη είναι μια γυναίκα στη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες της. Τα άδεια κουτιά της! Όλη της η ύπαρξη είναι μια σειρά από άδεια κουτιά, όπου στο κάθε κουτί βλέπουμε και μια ανάγκη της. Ανάγκη για έναν παθιασμένο, σαρκικό έρωτα· ανάγκη για έναν εξιδανικευμένο, τέλειο έρωτα· ανάγκη για τον κατασταλαγμένο, για τον έρωτα που την εξασφαλίζει.

κουτιάΌλη της η ζωή μέχρι τώρα μια αέναη προσπάθεια να γεμίσει τα άδεια κουτιά της, που είναι εφαπτόμενα αλλά ποτέ συγκοινωνούντα. Έτσι εμπλέκεται ερωτικά με τρεις διαφορετικούς άντρες και παρασύρεται και μας παρασύρει σε μια θυελλώδη ιστορία.

Η συγγραφέας με τη μοναδική της πένα πλάθει ξεχωριστούς χαρακτήρες, δουλεμένους εσωτερικά, οι οποίοι έχουν έναν μοναδικό ρόλο στην πλοκή του βιβλίου, αλλά εύκολα μπορούμε να τους συναντήσουμε και στην πραγματική ζωή. Ένα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο εσωτερικούς προβληματισμούς, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας- που τελικά ξεκινά η πρωταγωνίστρια- στην προσπάθειά της να βρει τον εαυτό της. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που στην ουσία του αποτελεί μάθημα ζωής.

Περίληψη: Τα άδεια κουτιά – Χαρά Ανδρεΐδου. Η ύπαρξή μας είναι μια σειρά από άδεια κουτιά• εφαπτόμενα αλλά όχι συγκοινωνούντα. Κάθε κουτί και μια ανάγκη μας.

Και όλη μας η ζωή μια αδιάκοπη προσπάθεια να γεμίσουμε τα άδεια κουτιά μέσα μας, όλα τα άδεια κουτιά μέσα μας…

Μια γυναίκα, μια γυναίκα μόνη, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της. Έχει ανάγκη από έναν παθιασμένο, εξιδανικευμένο έρωτα, από μια κατασταλαγμένη προοπτική για το μέλλον, από τη χαρά και την ανεμελιά της στιγμής. Έτσι εμπλέκεται σε σχέσεις με τρεις διαφορετικούς άνδρες, συγχρόνως, που ο καθένας τους γεμίζει ένα διαφορετικό κουτί μέσα της.

Είναι ερωτευμένη και με τους τρεις, αφήνεται και στους τρεις, άγεται και φέρεται από τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες, ευχές. Γίνεται τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Γεμίζει τα δικά τους άδεια κουτιά. Προχωρά στα τυφλά, προσπαθώντας να τους ερμηνεύσει, να τους καταλάβει μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους, και μ’ αυτές τις ερμηνείες πλάθει το δικό της σύμπαν, όπως όλοι μας.

Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί την παράνοια που βιώνει, καταλαβαίνει ότι χάνει τον εαυτό της και προσπαθεί να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, να οδηγήσει εκείνη τις εξελίξεις. Συγκρούεται άγρια με την πραγματικότητα και με τα «θέλω» του καθενός χωριστά και αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να ορίσει τον τρόπο που αντιδρούν οι άλλοι, ακόμα και οι αγαπημένοι άλλοι. Μπορεί μόνο να ορίσει τον τρόπο που αντιδρά, νιώθει, σκέφτεται, τον τρόπο που ζει η ίδια.

Ξεκινά ένα αναγκαστικό, έξωθεν επιβεβλημένο ταξίδι μέσα της, μέσα στις θάλασσες και στις στεριές της, για να γνωρίσει τον εαυτό της. Ανακαλύπτει έκπληκτη τη δύναμή της και τη χρησιμοποιεί συνειδητά για να κάνει μια σιωπηλή ειρήνη με τον εαυτό της. Ώσπου…

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Τα άδεια κουτιά

Συγγραφέας: Χαρά Ανδρεϊδου

ΕκδόσειςΛιβάνης

ISBN: 978-960-14-3117-8

Αριθμός σελίδων: 448

 Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα θερμό ευχαριστώ στην Παναγιώτα Γκουτζουρέλα για το πολύ όμορφο και γενναιόδωρο άρθρο της, καθώς και για τις όμορφες δημιουργίες της με βάση τις φωτογραφίες τις δικές μου και των βιβλίων μου. Εκτιμώ αφάνταστα το ότι όλοι εσείς όχι απλώς διαβάζετε – και κατανοείτε – τα βιβλία μου, αλλά επίσης στηρίζετε την προσπάθειά μου να μοιραστώ τους δαίμονες και τους αγγέλους μου με όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες-συνοδοιπόρους. Ένα θερμό ευχαριστώ επίσης στην Αγγελική Δαφτσίδου για το διεισδυτικό σχόλιό της. Καλή μας συνέχεια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here