Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Ο Μελής, ένα μικρό μυρμήγκι, βοηθάει στην κατασκευή φράγματος έξω στην αυλή μαζί με άλλα μυρμήγκια, για να προστατεύσουν τη φωλιά τους από τη βροχή.

Μια δυνατή βροχή, όμως, ξεκινάει ξαφνικά, και τα μυρμήγκια πιάνονται απ’ όπου μπορούν για να μη παρασυρθούν από τα νερά. Ο Μελής, όμως, δεν τα καταφέρνει και παρασύρεται από αυτά. Καταλήγει πάνω σε ένα φυλλαράκι που γίνεται μια πρόχειρη βαρκούλα. Όμως, είναι θέμα χρόνου, το φυλλαράκι-βαρκούλα, να ανατραπεί. Ο Μελής κινδυνεύει. Θα καταφέρει τελικά να σωθεί;

Πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι με εξαιρετική ομοιοκαταληξία. Η συγγραφέας με το παραμύθι της αυτό, συστήνει στους μικρούς της φίλους το κόσμο των μυρμηγκιών. Με την βοήθεια της εικονογράφου του βιβλίου, της Κριστίν Μενάρ, τα παιδιά μπαίνουν σε μυρμηγκοφωλιά, βλέπουν πως γεννιούνται, μεγαλώνουν, δουλεύουν τα μυρμήγκια και μαθαίνουν ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα για αυτά, που νομίζω ότι ούτε εμείς οι μεγάλοι τα γνωρίζουμε καλά-καλά.

Το βιβλίο της Ειρήνης Αποστολάκη πετυχαίνει να ψυχαγωγήσει τα παιδιά με την περιπέτεια του Μελή, να τους προσφέρει γνώση, αλλά και να τους μάθει ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν υπάρχει συνεργασία και ομαδικό πνεύμα.

«Για άλλη μια φορά, μυρμήγκια, αποδείξαμε μαζί

Ότι όλα ξεπερνιούνται με δουλειά ομαδική»

Φυσικά, τα μυρμήγκια της ιστορίας μας δεν είναι μόνα τους. Έχουν και φίλους που μοιράζονται μαζί τους χαρούμενες στιγμές. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τα τζιτζίκια που διαθέτουν ορχήστρα, μια πεταλούδα, μαέστρος της ορχήστρας και μια πυγολαμπίδα που προσφέρει το φως της στα μυρμήγκια για να μην παραπατήσουν έτσι σκοτεινά που είναι μέσα στη φωλιά.

Το βιβλίο Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+. Τα μικρά παιδιά σίγουρα θα απολαύσουν τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, μετά την απολαυστική ανάγνωση, μπορούν να συζητήσουν πολλά θέματα με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς που προκύπτουν από την περιπέτεια του Μελή. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα αγαπήσουν και θα ξετρελαθούν με τον Μελή.

Για αυτό η συγγραφέας έφτιαξε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για τον αξιολάτρευτο ήρωα της. Η διεύθυνση της σελίδας είναι www.melis.gr. Eκεί, τα παιδιά θα βρουν παιχνίδια, δραστηριότητες, ζωγραφιές και πολλές πολλές εκπλήξεις από τον Μελή.

Περίληψη: Μια ομάδα από μυρμηγκάκια χτίζουν ένα φράγμα έξω στην αυλή, για να προστατεύσουν τη φωλιά τους απ’ τη δυνατή βροχή. Ανάμεσά τους είναι κι ο Μελής, ένα μυρμηγκάκι λιχούδικο πολύ. Ξαφνικά πέφτει καταρρακτώδης η βροχή. Κάθε μυρμηγκάκι πιάνεται από κάπου για να κρατηθεί.

Όμως ο μικρός Μελής παρασύρεται από τα νερά και μπαίνει αμέσως σε μπελά. Καταλήγει πάνω σ’ ένα φυλλαράκι, μα φοβάται πως η αυτοσχέδια βαρκούλα γρήγορα θ’ανατραπεί. Και τότε… τι να δει;

Όλοι οι φίλοι του είναι εκεί Άραγε ο μικρός Μελής θα καταφέρει να σωθεί;

Ένα έμμετρο παραμύθι με συναρπαστική ομοιοκαταληξία που εισάγει τα παιδιά στη θαυμαστή κοινωνία των μυρμηγκιών, δείχνοντας την αξία του ομαδικού πνεύματος.

Ειρήνη ΑποστολάκηΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή

Συγγραφέας: Ειρήνη Αποστολάκη – Κληρονόμου

Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ηλικία: Για παιδιά 4+ ετών

ISBN: 978-618-5151-31-7

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here