Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Tα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη - Νατάσσα Καραμανλή, Χαρά Χρυσάφη

  Tα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη – Νατάσσα Καραμανλή, Χαρά Χρυσάφη

  -

  «Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψαν οι συγγραφείς Νατάσσα Καραμανλή και Xαρά Χρυσάφη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πόνημα με εξαιρετική λυρική γραφή. Είναι η ερωτική αλληλογραφία ανάμεσα σε έναν πετυχημένο συγγραφέα, τον Τζέιμς, και την παράνομη αγαπημένη του, Σιμόν.

  Η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή γράφει ως Τζέιμς και η Χαρά Χρυσάφη γίνεται η απελευθερωμένη από κάθε κοινωνική σύμβαση Σιμόν, που αγαπά με όλο της το είναι τον Τζέιμς. Αν από την αρχή διάβαζα το βιβλίο χωρίς να γνωρίζω τους συγγραφείς του, σίγουρα δεν θα αντιλαμβανόμουν ότι πίσω από τις επιστολές του Τζέιμς κρύβεται μια γυναικεία ύπαρξη.

  Η Νατάσσα Καραμανλή ανέλαβε επάξια τον ρόλο που της ανατέθηκε. Ο Τζέιμς διστάζει να διαλύσει τον δυστυχισμένο γάμο του και να χαρεί ολοκληρωτικά τη σχέση του με τη Σιμόν. Αρκείται στις ολιγοήμερες συνευρέσεις μαζί της, καθώς και στις επιστολές που της στέλνει, εκφράζοντας το πάθος του για κείνη.

  Δεν ξέρω τι άλλο να σου γράψω. Είμαι γυμνός δίχως εσένα. Άδειος, χειρότερα κι από νεκρός. Σε θέλω περισσότερο από την έμπνευσή μου. Γράψε μου δυο λόγια μόνο κι ας μη μιλούν για έρωτα.

  Η Χαρά Χρυσάφη, ως Σιμόν, πετυχαίνει να αναδείξει τη δυναμική του χαρακτήρα της ηρωίδας που ανέλαβε να υποδυθεί. Γίνεται η απελευθερωμένη γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει η κοινωνική γνώμη. Απολαμβάνει τη ζωή, χωρίς πρέπει και μη. Ζει όπως εκείνη επιθυμεί, χαίρεται την κάθε στιγμή. Ζει με πάθος. Αγαπά με όλο της το είναι. Μιλά ανοιχτά για τα θέλω της.

  Το ρήμα «τολμώ» μου ταιριάζει. Εσύ θαρρώ, αγαπάς το «κοντοστέκομαι». Μοιάζεις με άρρωστο που μια πηγαίνει και μια έρχεται από το θάνατο. Κάνεις ένα βήμα εμπρός κι έπειτα δυο πίσω. Αν σ’ αρέσει το tango θυμήσου ότι χορεύεται με τέσσερα πόδια.

  Αν αναρωτιέστε αν είναι μια ιστορία αληθινή που μας περιγράφουν οι δυο συγγραφείς, θα σας απαντήσω αρνητικά. Πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας. Το απόλαυσα πραγματικά. Μου πρόσφερε ένα ταξίδι στο παρελθόν, τότε που οι εραστές ακουμπούσαν την ψυχή τους σε ένα λευκό χαρτί και το γέμιζαν με το αίμα της. Σε εκείνη την εποχή που περίμεναν με ανυπομονησία ένα γράμμα, που μπορούσε να τους οδηγήσει άλλοτε στην κόλαση και άλλοτε στον παράδεισο.

  Αν νιώθετε την επιθυμία να διαβάσετε κάτι διαφορετικό, σας το προτείνω. Άκρως λογοτεχνική γραφή από δυο πένες γεμάτες λυρισμό.

  Περίληψη: Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων πρωταγωνιστούσε, καθώς οι κοινωνικές ή οι πραγματικές αποστάσεις την επέβαλλαν. Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους. Η συγκεκριμένη ερωτική επιστολογραφία αφορά σε δύο εντελώς ετερόκλιτα όσο και δαιδαλώδη πρόσωπα. Από τη μια ο Τζέιμς, ένας εξέχων συγγραφέας με αστραφτερές περγαμηνές και από την άλλη η Σιμόν, μια νέα σουφραζέτα, παθιασμένη με την τέχνη της ζωής. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ρέπουν ταυτόχρονα προς το σκοτάδι και το φως. Ο αλαζόνας Τζέιμς αποτελεί την σταθερά της εποχής του, ενώ η Σιμόν μάχεται για την κατάλυση ενός κατεστημένου που βάλλεται κατά της ισότητας και της ανεξαρτησίας, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των αξιών της.

  Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη – Νατάσσα Καραμανλή, Χαρά Χρυσάφη

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη

  Συγγραφείς: Νατάσσα Καραμανλή – Χαρά Χρυσάφη

  Εκδόσεις: Grotesque

  ISBN: 978-618-5424-53-4

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here