Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Τιμακιστάν - Andri Snaer Magnason

  Τιμακιστάν – Andri Snaer Magnason

  -

  Τιμακιστάν

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Για φαντάσου να μπορούσες να σταματήσεις τον χρόνο. Να παγώσεις τη στιγμή που εσύ θέλεις. Να έχεις τη δυνατότητα να χωθείς σε ένα κουτί, για όσο καιρό επιθυμείς, αποφεύγοντας τα προβλήματά σου, προσπερνώντας τις βαρετές μέρες. Πώς σου φαίνεται; Μαγικό; Υπέροχο; Ή μήπως τρομακτικό;

  Όταν ο ισλανδικός μύθος συναντά την πραγματικότητα, δημιουργείται το Τιμακιστάν: Το σεντούκι του χρόνου.

  ΤιμακιστάνΒρισκόμαστε στο μέλλον. Σε μια δυστοπική κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι συνε-χίζουν να έχουν προβλήματα που μας είναι οικεία. Μισούν τις Δευτέρες, γκρινιάζουν για τους κρύους Φλεβάρηδες, οι βροχερές μέρες τους ενοχλούν, οι γονείς δυσκολεύ-ονται να χωρέσουν στο πρόγραμμά τους όλα όσα πρέπει να κάνουν. Και επιπρο-σθέτως, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία όλων.

  Υπάρχει όμως λύση. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η εταιρεία που κατασκευάζει κουτιά στα οποία μπαίνεις για όσο διάστημα επιθυμείς και αποφεύγεις όλα όσα σε δυσαρεστούν. Το μάρκετινγκ του κατασκευαστή καταφέρνει να πείσει όλον τον πληθυσμό να αγοράσει τα κουτιά και επειδή όλοι ζορίζονται με την καθημερινότητά τους, καταφεύγουν στην εύκολη λύση: δραπετεύουν από τη ζωή μπαίνοντας στο κουτί μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες…

  Οι περισσότεροι από εσάς εξαφανιστήκατε μέσα στα κουτιά όταν πρωτοεμφανίστηκε το TimeBox.  Η εταιρεία αναπτυσσόταν με εκπληκτικούς ρυθμούς, και μέσα σε λίγο καιρό τα κουτιά της ήταν παντού. Έγιναν κάτι σαν μανία. Έβλεπες παντού φωτεινές επιγραφές που έλεγαν, ας πούμε:
  ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΑΥΡΙΟ! TimeBox®!

  Τα χρόνια περνούν και τίποτε δεν αλλάζει. Οι πόλεις έχουν ερημώσει και θυμίζουν ζούγκλα. Από τα κουτιά καταφέρνουν να βγουν μία παρέα παιδιών. Μαζί με την Γκρέις, μια ηλικιωμένη, μυστηριώδη κυρία, αντιμετωπίζουν τη νέα πραγματικότητα ακούγοντας την ιστορία των μαύρων κουτιών…

  Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο βασιλιάς Ντίμον. Το βασίλειό του ήταν μεγάλο και πλούσιο και όλοι οι υπήκοοί του ήταν χαρούμενοι γιατί είχαν συνάψει συμφωνία με τα ζώα και ζούσαν όλοι αρμονικά.  Κάποτε ο βασιλιάς αγάπησε μια κοπέλα και απέκτησαν ένα κοριτσάκι. Όμως, η βασίλισσα πέθανε και ο βασιλιάς θέλησε να προστατέψει την πριγκίπισσα από κάθε τι άσχημο και προπάντων, από τον ανελέητο χρόνο. Έταξε λοιπόν σε όποιον του έφερνε κάτι που θα σταματούσε τον χρόνο, το μισό του βασίλειο. Όταν εμφανίστηκαν οι νάνοι στο παλάτι, έγινε σαφές ότι το κουτί που κουβαλούσαν ήταν μαγικό: πάγωνε τον χρόνο!

  «Όχι» είπε ο νάνος. «Ο ύπνος είναι χρόνος. Δεν υπάρχει ύπνος μέσα στο σεντούκι, δεν υπάρχει σκέψη και δεν υπάρχει χρόνος… δε γερνάει, δε μεγαλώνει, δε σκέφτεται, δεν ονειρεύεται, δεν πεινάει. Είναι άχρονο…

  Η αλήθεια είναι πως έχουμε σταματήσει τον χρόνο.»

  Κι εδώ ξεκινούν τα προβλήματα…

  ΤιμακιστάνΗ ιστορία της πριγκίπισσας Οψιδιάνας είναι συγκινητική, αλλά πρωτίστως διδακτική. Το πρώτο μαύρο κουτί, το σεντούκι του χρόνου, δίνει τις απαντήσεις για τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Όταν η Γκρέις ολοκληρώνει την αφήγησή της, η παρέα των παιδιών ξέρει τι πρέπει να κάνει για να σώσει τον κόσμο.

  Ο Andri Snaer Magnason έγραψε ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Το Τιμακιστάν θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε τρόπος διαφυγής του μυαλού μας: η τηλεόραση, το ποτό, τα ναρκωτικά… Το σεντούκι του χρόνου αποτελεί μία θελκτική λύση για να μην αντιμετωπίσουμε τη ζωή αλλά να την προσπεράσουμε αποφεύγοντας την επίπονη, πολλές φορές, επίλυση προβλημάτων. Και εδώ έγκειται η σπουδαιότητα του βιβλίου. Στην φαινομενικά απρόσκοπτη προσπάθεια του συγγραφέα, μέσω της αφήγησης ενός μύθου, να εστιάσει στις ανθρώπινες αξίες και στην ψυχική δύναμη που είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής.

  Η περιβαλλοντική καταστροφή και ο πόλεμος είναι δύο στοιχεία που δίνουν πολιτική διάσταση στο βιβλίο. Από τη μια, οι επιλογές του βασιλιά Ντίμον και, από την άλλη, οι επιλογές των κατοίκων της δυστοπικής κοινωνίας, καθιστούν ευδιάκριτα τα οικολογικά και ειρηνιστικά μηνύματα που ο συγγραφέας θέλει να μεταδώσει. Το πάγωμα του χρόνου για τη διατήρηση της ομορφιάς και της αιώνιας ζωής μέσω της πριγκίπισσας Οψιδιάνας, μαρτυρούν τις ανησυχίες του για τους στόχους των σημερινών ανθρώπων. Γίνεται σαφές πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και προτεραιότητες αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο πλανήτης και ο κόσμος όπως τον ξέρουμε.

  Το Τιμακιστάν ολοκληρώνεται με ανατρεπτικό τρόπο και ελπιδοφόρο μήνυμα. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, έχεις τη βεβαιότητα πως σου αποκαλύφθηκαν αρχέγονα μυστικά και κρατάς στα χέρια σου το μαγικό συστατικό της ευτυχίας. Γιατί η αλλαγή ξεκινά από εσένα. Εσύ έχεις τη δύναμη. Εσύ και τα παιδιά όλου του κόσμου.

  Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Το βιβλίο έχει αποσπάσει το Λογοτεχνικό Βραβείο Ισλανδίας στην κατηγορία παιδικού βιβλίου, το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισλανδίας ως καλύτερο βιβλίο της χρονιάς για εφήβους, το Λογοτεχνικό Βραβείο Συμβουλίου Δυτικών Σκανδιναβικών Χωρών και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου του Συμβουλίου Εκπαίδευσης Ρέικιαβικ.

  Περίληψη: Σ’ ένα κοντινό μέλλον οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο τις βροχερές μέρες, τις Δευτέρες, τους κρύους και μουντούς Φεβρουάριους, τις οικονομικές κρίσεις, κι έτσι αγοράζουν μαύρα κουτιά που έχουν τη μαγική δύναμη να σταματούν τον χρόνο όταν κάποιος μπει μέσα σ’ αυτά. Καθώς όμως κλείνονται μέσα στα κουτιά περιμένοντας να περάσουν οι ανεπιθύμητες μέρες, ο κόσμος αποδιοργανώνεται.

  Μερικά παιδιά καταφέρνουν να δραπετεύσουν και συναντούν μια ηλικιωμένη γυναίκα που τους αφηγείται μια ιστορία από το μακρινό παρελθόν, τότε που ο Βασιλιάς Ντίμον απέκτησε το πρώτο σεντούκι του χρόνου –το πρωτότυπο των μαύρων κουτιών–, επειδή δεν άντεχε την σκέψη ότι ο χρόνος θα κατέτρωγε την ομορφιά της μοναχοκόρης του. Η γνώση του παρελθόντος θα οδηγήσει τα παιδιά στην απόφαση να αποκαταστήσουν την τάξη του κόσμου…

  Μια μοναδική ιστορία όπου το παραμύθι μπλέκεται αριστοτεχνικά με το πλέον δυστοπικό μέλλον, καλώντας μας ν’ αρπάξουμε τη ζωή από το χέρι ΤΩΡΑ!

  Στοιχεία βιβλίου

  ΤιμακιστάνΤίτλος: Τιμακιστάν, το σεντούκι του χρόνου

  Συγγραφέας: Andri Snaer Magnason

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας

  Σελίδες: 376

  ISBN: 9789601623603

  Έτος έκδοσης: 2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here