Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει - Γεωργία Κιζιρίδου

  Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει – Γεωργία Κιζιρίδου

  -

  Το βιβλίο της σχολικής ψυχολόγου-συγγραφέως Γεωργίας Κιζιρίδου «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque, σε εικονογράφηση Νίκου Ραφαηλίδη. Απευθύνεται σε ηλικίες 10+. Παράλληλα, κυκλοφορεί και σε θεατρική διασκευή.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ό,τι και να γράψω για το συγκεκριμένο βιβλίο, θεωρώ πως δεν θα είναι αρκετό για να εκφράσω όσα συναισθήματα μου δημιούργησε η ανάγνωσή του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στα κοινωνικά στερεότυπα, στον σχολικό εκφοβισμό, στα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

  Ήρωας της ιστορίας, ο Αντρέας. Ένα παιδί που είναι αόρατο στη τάξη. Δεν προκαλεί φασαρίες, μένει σχεδόν αμέτοχο. Όταν η δασκάλα του θα ζητήσει από όλα τα παιδιά να μοιραστούν μαζί της τα όνειρά τους, για πρώτη φορά θα ανοιχτεί και ο Αντρέας. Όνειρό του είναι να γίνει χορευτής και να εκφράζεται μέσα από τις κινήσεις του σώματός του. Οι συμμαθητές του, στο άκουσμα του χορευτή, ξεσπούν σε γέλια και πειράγματα. Είναι αυτό επάγγελμα για αγόρια; θα αναρωτηθούν.

  Ο Αντρέας ήταν σοκαρισμένος και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Είχε μάθει να μην τραβάει την προσοχή και όλο αυτό τον αναστάτωσε πολύ.

  Ο Αντρέας δεν αναφέρει το περιστατικό του σχολείου στη μητέρα του. Έχει και εκείνη δικά της προβλήματα. Μετά τη φυγή του πατέρα του στο εξωτερικό, για αναζήτηση καλύτερης εργασίας, η μητέρα του έχει επωμιστεί στις πλάτες της πολλές ευθύνες και είναι μόνιμα κουρασμένη.

  Ο Αντρέας της ιστορίας θα μπορούσε να είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Πολλά παιδιά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις με αυτή του Αντρέα. Πολλές φορές δεν έχουν κανέναν δίπλα τους για να μοιραστούν τα προβλήματά τους. Ο ήρωάς μας, όμως, στάθηκε τυχερός. Η δασκάλα του ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον στήριξαν. Αν υπήρχαν σε κάθε σχολείο εκπαιδευτικοί σαν την κυρία Πηνελόπη –τη δασκάλα του Αντρέα–, ίσως ο σχολικός εκφοβισμός να μην ήταν τόσο έντονος στις σχολικές κοινότητες.

  Θα ήθελα να ζητήσετε μια ειλικρινή συγγνώμη ο ένας από τον άλλο. Χάρη, από σήμερα θα ήθελα να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις υποτιμητικά ή περιπαικτικά σε κάποιον άλλον. Οι λέξεις πληγώνουν.

  Η συγγραφέας δεν μένει μόνο στην εξιστόρηση ενός περιστατικού στο βιβλίο της. Δημιουργεί ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και γονέων, με σκοπό να βοηθήσει ουσιαστικά τόσο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς, στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας.

  Η Γεωργία Κιζιρίδου, με αφορμή την ιδιότητά της ως εξελικτική σχολική ψυχολόγος, δίνει συμβουλές σε εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς θα διαχειριστούν συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα των άλλων. Υπάρχει επίσης ένας πλήρης οδηγός με τους φορείς και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών και εφήβων. Ενώ εξίσου εξαιρετικές είναι και οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας.

  Ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους. Πρώτα όμως από γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λειτουργούν πάντα ως πρότυπα για τα παιδιά. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να μη φοβούνται να πραγματοποιήσουν όλα όσα έχουν ονειρευτεί στη ζωή τους.

  Αξίζει πραγματικά η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου και εύχομαι να υπάρξουν αρκετές θεατρικές ομάδες που θα αποφασίσουν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τη θεατρική διασκευή του βιβλίου.

  Περίληψη: “Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” Με αφορμή αυτήν την ερώτηση ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Αντρέα. Ο Αντρέας είναι ένα αγόρι που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο κι έχει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει χορευτής, γιατί μέσα από τον χορό εκφράζεται! Όμως οι συμμαθητές του έχουν μάθει πως τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μη δείχνουν την ευαισθησία τους. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη διαφορετική επιλογή του Αντρέα και καταλήγουν να τον κοροϊδεύουν και να τον στιγματίζουν. Θα καταφέρει άραγε ο Αντρέας να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ανεξάρτητα από τη γνώμη των γύρω του; Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αγάπη και τα όνειρα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει

  Συγγραφέας: Γεωργία Κιζιρίδου

  Εικονογράφηση: Νίκος Ραφαηλίδης

  Εκδόσεις: Grotesque 

  ISBN: 978-618-5424-79-4

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here