Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το πάθος του λόρδου Μακένζι - Jennifer Ashley

  Το πάθος του λόρδου Μακένζι – Jennifer Ashley

  -

  Έχω αδυναμία στους έρωτες, ακόμα και σε αυτούς που ζουν στις σελίδες ενός βιβλίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο δίσταζα να το διαβάσω αν και έχει βραβευτεί. Με ένα απεχθές εξώφυλλο (κατά την ταπεινή μου άποψη) και μία καθόλου πρωτότυπη περίληψη, δεν έβλεπα τον λόγο να ασχοληθώ με την οικογένεια Μακένζι. Ήρθε η σειρά του όμως και χαίρομαι που έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να γνωρίσει τον Ίαν Μακένζι.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Γνωρίστε την οικογένεια Μακένζι – πλούσιοι, ισχυροί, επικίνδυνοι, εκκεντρικοί. Μια κυρία δεν μπορεί να τους συναναστραφεί χωρίς να καταστραφεί η υπόληψή της.

  Ο Ίαν είναι ο μικρότερος γιος της οικογένειας Μακένζι. Και είναι τρελός. Εκρήξεις θυμού και βίας, απόσπαση προσοχής και αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων, αποφυγή οπτικής επαφής και τάσεις φυγής. Άριστη μνήμη και εκπληκτικές μαθηματικές ικανότητες. Όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ, μόνο που, στα τέλη του 19ου αιώνα, δεν γνώριζαν τη συγκεκριμένη διαταραχή. Η βοήθεια του βαλέ του και η στήριξη της οικογένειάς του αρκούν ώστε να ζει μία φυσιολογική ζωή. Μέχρι που γνωρίζει τη χήρα Μπεθ Άκερλι.

  Ο Ίαν δεν καταλάβαινε την αγάπη, όπως είχε παραδεχτεί, αλλά ήξερε πως άξιζε τον κόπο να παλέψει για να έχει την Μπεθ στη ζωή του. Εκείνη είχε αρνηθεί την πρώτη φορά που της είχε ζητήσει να τον παντρευτεί. Του είχε εξηγήσει, με πολύ λογικό τρόπο, ότι δεν σκόπευε να παντρευτεί. Ο Ίαν, όμως, θα της άλλαζε γνώμη.

  Η Μπεθ είναι μία γυναίκα με καταγωγή από το ανατολικό Λονδίνο, έχοντας γνωρίσει τον έρωτα μόλις έναν χρόνο στον γάμο της με τον εφημέριο Άκερλι και προσφάτως πλούσια, ως η μοναδική κληρονόμος της γηραιάς κυρίας της οποίας ήταν συνοδός. Κατάφερε να μείνει ανέγγιχτη από τον υπόκοσμο τον οποίο συναναστρεφόταν στα νιάτα της. Και φυσικά, απέχει σθεναρά από τις δολοπλοκίες και τα κουτσομπολιά στα οποία αρέσκονται οι αριστοκράτισσες. Έμεινε χήρα πριν προλάβει να ζήσει όσα ονειρευόταν. Επιθυμώντας μια νέα ζωή, αρραβωνιάζεται, με την ελπίδα να αποκτήσει όσα στερήθηκε: συντροφικότητα, ταξίδια και κυρίως τη δική της οικογένεια. Μέχρι που γνωρίζει τον Ίαν Μακένζι.

  Η έλξη μεταξύ τους απτή. Ο Ίαν γοητεύεται από τα γαλάζια μάτια της Μπεθ και την καλοσύνη της ψυχής της. Η Μπεθ βρίσκει στον Ίαν το πάθος που της έχει λείψει και ένα καταφύγιο. Μόνο που σκοτεινά μυστικά της οικογένειας Μακένζι βαραίνουν τον Ίαν, που σε συνδυασμό με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, τον εμποδίζουν να αφεθεί στην αγκαλιά της Μπεθ.

  «Δεν θα περίμενα αγάπη από εσάς. Δεν μπορώ να σας αγαπήσω».
  Η Μπεθ έφερε τη βεντάλια στο πρόσωπό της κι ένιωσε την καρδιά της να σφίγγεται. «Δεν είναι και πολύ κολακευτικό για μια γυναίκα να ακούει ότι ένας άντρας δεν πρόκειται να την ερωτευτεί. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι θα αποτελούμε το επίκεντρο της αφοσίωσης».
  «Δεν είπα πως δεν θέλω να το κάνω. Δεν μπορώ».
  «Ορίστε;»
  Είχε χρησιμοποιήσει πολλές φορές αυτή τη φράση απόψε.
  «Είμαι ανίκανος να αγαπήσω. Δεν θα σας προσφέρω αγάπη».

  Ο επιθεωρητής Φέλοουζ περιπλέκει την κατάσταση, καθώς έχει θέσει σκοπό της ζωής του να ξεσκεπάσει τη διαφθορά των Μακένζι και να τους καταστρέψει.

  Ένα κυνηγητό που λαμβάνει χώρα σε Λονδίνο, Παρίσι και Σκοτία συμπληρώνει το μοτίβο μιας ιστορίας αγάπης με έντονες συγκινήσεις και πολύ μυστήριο.

  Η κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου βιβλίου, Το πάθος του λόρδου Μακένζι, στην αισθηματική λογοτεχνία το αδικεί. Ενώ έχει όλα τα στοιχεία που του προσδίδουν αυτόν τον τίτλο, η προσέγγιση ενός ευαίσθητου θέματος, αυτού του συνδρόμου Άσπεργκερ, το καθιστά ιδιαίτερο και ασυνήθιστο. Πολύ προσεκτικά και με ευαισθησία, η συγγραφέας αντιμετωπίζει τον ήρωά της με εγγύτητα, στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, όπου η ιδιαιτερότητα θεωρούνταν τρέλα και ο εγκλεισμός στο άσυλο μονόδρομος. Ο Ίαν Μακένζι εντυπωσιάζει και κλέβει τις εντυπώσεις με τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που αντιμετωπίζει προβλήματα και την ανάγκη να προστατεύει όσους αγαπά. Ένα συναίσθημα, η αγάπη, που νομίζει πως δεν μπορεί να αισθανθεί. Οι συγκυρίες όμως της ζωής και η γνωριμία του με την Μπεθ αλλάζουν την κοσμοθεωρία του.

  «Αυτό είναι η αγάπη;» της ψιθύρισε.
  «Δεν μου αρέσει, Μπεθ μου. Πονάει πάρα πολύ».

  Ο χαρακτήρας της Μπεθ είναι ο πλέον κατάλληλος για να αγαπήσει και να στηρίξει έναν άντρα μοναδικό και εκκεντρικό σαν τον Ίαν. Έχοντας ζήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, έχοντας κάνει ήδη ένα γάμο, ξέρει πολύ καλά πώς να εμπιστευτεί και να αγαπήσει τον Ίαν. Αν και στο βιβλίο ο ρόλος της είναι δευτερεύων, μιας και τις εντυπώσεις τις κερδίζει ο Ίαν, ο χαρακτήρας της είναι θελκτικός και οικείος ώστε να γίνει συμπαθής στον αναγνώστη.

  Το γεγονός ότι βρισκόταν ακόμα μπροστά του, μιλώντας με τον ανέμελο και εντυπωσιακό τρόπο της, αποτελούσε ένα θαύμα για τον Ίαν. Η Μπεθ δεν τον είχε αφήσει αηδιασμένη, δεν είχε λιποθυμήσει σοκαρισμένη από όσα της είχε αποκαλύψει. Παρέμενε εκεί, ήταν ακόμα η άγκυρα στο μεγάλο, άγριο ποτάμι της ζωής του.

  Σε μία ιστορία αγάπης του 19ου αιώνα λοιπόν, μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτούς που συνήθως διαβάζουμε (όσοι διαβάζουμε) τέτοιου είδους λογοτεχνία. Ένας συγκερασμός κόσμων στην ταξική και ιεραρχική Αγγλία της τότε εποχής, μία ενδελεχής παρουσίαση της νοοτροπίας για άτομα με διαφορετική συμπεριφορά και μία απρόσκοπτη ματιά στην ιατρική αντιμετώπιση αυτών στα άσυλα. Μπράβο στη συγγραφέα που τόλμησε να ξεφύγει από τα συνήθη πρότυπα που πατρονάρουν την αντρική παρουσία σε ρομαντικά μυθιστορήματα και να παρουσιάσει έναν ευαίσθητο, ειλικρινή χαρακτήρα που επάξια μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του ως κεντρικός ήρωας σε μία κοινωνία που έχει αμφιλεγόμενες προσδοκίες.

  Περίληψη – Το πάθος του λόρδου Μακένζι: Λονδίνο, 1881. Ο σερ Λίντον Μάδερ ανακοίνωσε τους αρραβώνες του με την κυρία Τόμας Άκερλι, χήρα.
  Η Μπεθ Άκερλι συναίνεσε σε έναν δεύτερο γάμο, γιατί επιζητούσε την ήρεμη ζωή, τα ταξίδια και την ευκαιρία να αποκτήσει τα παιδιά που πάντα λαχταρούσε.
  Όλοι χαρακτήριζαν παράξενο τον λόρδο Ίαν Μακένζι, που διατηρούσε φιλίες με τον Λίντον. Ωστόσο, ήταν πολύ γοητευτικός κι είχε αδυναμία στις πορσελάνες της δυναστείας Μινγκ και στις ωραίες γυναίκες. Εκείνο το βράδυ στην Όπερα, ο Σκοτσέζος λόρδος Μακένζι έσκυψε προς το μέρος της, για να τη χαιρετήσει για πρώτη φορά. Η ζέστη του κορμιού του τη χτύπησε σαν κύμα. Η Μπεθ είχε ξεχάσει πόσο μεθυστικό ήταν αυτό… Λίγο αργότερα, ένα χειρόγραφο σημείωμα την οδήγησε στο πολυτελές θεωρείο. Με βλέμμα κατακτητή, ο Ίαν αποκάλυψε ότι ο μέλλων σύζυγός της είχε κρυφή ζωή και, τραβώντας τη βελούδινη κουρτίνα, την παρέσυρε σε ένα απρόσμενο πάθος.

  Ο έρωτας είχε μόλις αγγίξει την καρδιά της, αλλά η Μπεθ μπορούσε να δεχθεί μόνο μία πρόταση γάμου…
  Γνωρίστε τους Μακένζι: πλούσιοι, ισχυροί, επικίνδυνοι, εκκεντρικοί.
  Οι φήμες για τις Γαλλίδες εταίρες και τα σκοτεινά τους γούστα δεν αφήνουν καμία κυρία να τους συναναστραφεί, χωρίς να καταστραφεί η υπόληψή της…

  Το πάθος του λόρδου ΜακένζιΣτοιχεία βιβλίου

  Tίτλος: Το πάθος του λόρδου Μακένζι

  Σειρά: Οικογένεια Μακένζι – No 1

  Συγγραφέας: Jennifer Ashley

  Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη

  ISBN: 978-618-5229-44-3

  Εκδόσεις: Elxis

                                                 Ημερομηνία έκδοσης: 21/03/2018

                                                 Σελίδες: 384

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here