Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
More

  Βιβλιοπωλείο Livraria Lello

  -

  Το “Livraria Lello” είναι ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, πρόσοψη art nouveau και γυριστή ξύλινη σκάλα. Ένας χώρος εξαιρετικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

  Γράφει η Χαρά Δελλή 

  Όταν περπατάς στην αίθουσα, βλέπεις μια σκάλα που είναι ένα κομμάτι εκπληκτικής γοητείας, για την φαινομενική ελαφρότητα που καλύπτει την τόλμη του σχεδιασμού της. Αισθάνεσαι την επιθυμία να αναρριχηθείς, αλλά φοβάσαι ότι το βάρος σου μπορεί να την κάνει να καταρρεύσει…

  Οδηγούμαστε πίσω στο 1881, όταν οι αδελφοί José και António Lello άνοιξαν στο Πόρτο της Πορτογαλίας μια εγκατάσταση αφιερωμένη στο εμπόριο και την έκδοση βιβλίων.

  Ο José συγκεκριμένα ήταν άνθρωπος του πολιτισμού και των τεχνών, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τα βιβλία και τη μουσική, που ονειρευόταν να γίνει βιβλιοπώλης. Αρχικά βρισκόταν στο Rua do Almada και μόνο το 1894 αγόρασαν το βιβλιοπωλείο Chardron με όλο το αποκλειστικό του αρχείο.

  …η μαγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες…

  Στις 13 Ιανουαρίου 1906 εγκαινιάζεται το κτίριο της Livraria Lello όπως το γνωρίζουμε σήμερα, διαμορφωμένο από το υπέροχο όραμα του αρχιτέκτονα μηχανικού Francisco Xavier Esteves. Εκείνος έχοντας ιδιαίτερη σχέση με τη λογοτεχνία κατέληξε στην κατασκευή ενός από τα πιο εμβληματικά βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

  Το 2016 και το 2017, το βιβλιοπωλείο αγκάλιασε την πρόκληση της ανακαίνισης του κτιρίου με σκοπό την προστασία της κληρονομιάς του, με ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου και αποκατάσταση της πρόσοψης και του βιτρό. Στην εντυπωσιακή αυτή γυάλινη δομή μήκους 8 μέτρων και πλάτους 3,5 μέτρων, μπορεί κανείς να διαβάσει την έκφραση “Decus in Labore” (Τιμή στη δουλειά, η δουλειά είναι τιμή, ελεύθερη μετάφραση).

  Εντός, είναι αδύνατον να χάσεις το μεγαλοπρεπές της οροφής. Σε εξαπατά όμως, γιατί αυτό που φαίνεται για σκαλιστό ξύλο είναι στην πραγματικότητα βαμμένος γύψος, μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και στα στολίδια των σκαλοπατιών.

  Αρκετά γνωστή είναι η πολύχρωμη νεογοτθική πρόσοψη με τους διάσημους πίνακες του José Bielman που συμβολίζουν την τέχνη και την επιστήμη.

  Κάποιοι λένε ότι εδώ εμπνεύστηκε η Rowling τη βιβλιοθήκη του Hogwards.

  Βιβλιοπωλείο Livraria Lello

  R. das Carmelitas 144,

  4050-161 Porto,

  Πορτογαλία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here