Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μουσεία Αλμπέρτο Μοράβια: Το Σπίτι-Μουσείο του συγγραφέα

  Αλμπέρτο Μοράβια: Το Σπίτι-Μουσείο του συγγραφέα

  -

  Ο Αλμπέρτο Μοράβια (ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Πινκέρλε) γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1990 στη Ρώμη, που είναι το σκηνικό των περισσότερων βιβλίων του.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καταγόταν από εύπορη μεγαλοαστική οικογένεια της Ρώμης. Στα 16 του προσβλήθηκε από φυματίωση και για δυο χρόνια έμεινε σε σανατόριο, όπου συμπλήρωσε μόνος του τη μόρφωσή του. Εργάστηκε μετά ως δημοσιογράφος στο Τορίνο και στο Λονδίνο.

  Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ιταλίας: ο Μοράβια έγραψε μέσα στο περιβάλλον του μεταπολεμικού ρεαλισμού χωρίς να ταυτιστεί με κανένα λογοτεχνικό κίνημα, δημιουργώντας, μάλλον, ο ίδιος σχολή με το έργο του.

  Αλμπέρτο Μοράβια

  Το 1929 εκδόθηκε στο Μιλάνο το πρώτο του μυθιστόρημα, “Οι αδιάφοροι”, μια ρεαλιστική περιγραφή της μεσαίας τάξης που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με τα επόμενα μυθιστορήματά του επιχείρησε να σχολιάσει την κατάσταση των πραγμάτων στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του φασισμού, προκαλώντας το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής.

  Εχθρός του φασισμού, δεν έχανε την ευκαιρία να τον στηλιτεύει μέσα από τα έργα του, γι’ αυτό και βρισκόταν συνεχώς υπό δίωξη. Πολλά από τα βιβλία του έγιναν ταινίες για τον κινηματογράφο, με πιο γνωστά τον Κομφορμιστή, σε σκηνοθεσία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, και την Περιφρόνηση, με πρωταγωνίστρια την Μπριζίτ Μπαρντό. Το συγγραφικό του έργο είναι αγαπητό διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί σχεδόν όλα τα έργα του.
  Οι Ιστορίες από την προϊστορία είναι το μοναδικό του βιβλίο για παιδιά και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

  To σπίτι όπου έζησε στη Ρώμη από το 1963 ως και το 1990 που έφυγε από τη ζωή, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Αυτό οφείλεται στην επιθυμία των αδελφών αλλά και φίλων του συγγραφέα. Το διαμέρισμα έχει μείνει ακριβώς ίδιο, όπως όταν ζούσε σε αυτό ο συγγραφέας.

  Στους τοίχους οι επισκέπτες θα συναντήσουν έργα τέχνης από φίλους καλλιτέχνες του συγγραφέα. Αντικείμενα προσωπικά του, αντικείμενα που έφερε από τα ταξίδια του σε Ανατολή και Αφρική, θα δουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού οι επισκέπτες.

  Κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα δυο από τα πιο γνωστά του βιβλία, «Η Πλήξη» και «Οι Αδιάφοροι», και είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε τον σπουδαίο Ιταλό συγγραφέα.

  Βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί, θα κάνετε μια εικονική περιήγηση στο σπίτι του συγγραφέα.

  Πηγή: CasaAlbertoMoravia

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here