Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
More

  Ανάσες δροσιάς

  -

  Ανάσες δροσιάς

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Καλοκαίρι έρχεται. Πώς να κλειστείς σε τέσσερις τοίχους; Σας έχουμε προτάσεις διακοπών που έχουν προνοήσει για το πρόβλημα αυτό, προσφέροντας ανάσες γνώσης με ανοιχτές βιβλιοθήκες.

  Οι βιβλιοθήκες του δρόμου είναι μικρά, ξύλινα σπίτια γεμάτα βιβλία, προσιτά σε όλους. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών αυτών και να δανειστεί ένα βιβλίο, με την προϋπόθεση να το επιστρέψει ή να το αντικαταστήσει με ένα άλλο. Η μικρή ανοιχτή βιβλιοθήκη σκοπό έχει την προώθηση της ανάγνωσης και του πολιτισμού, την ενθάρρυνση των πολιτών να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες ανάγνωσης. Είναι πολλά μικρά κέντρα διάχυσης της γνώσης και συγχρόνως, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων αλλά και των γενεών.

  Στη λειτουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης σε ένα μικρό χώρο, κάτω από τις σκιές των πλάτανων στο Μέγα Ρέμα, προέβη η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης) Σταγιάτες Πηλίου.

  Ανάσες δροσιάς

  Ανάσες δροσιάς. Φυσικά, χάρη στις δωρεές βιβλίων φίλων της ομάδας και κατοίκων του χωριού. Ψάχνοντας λοιπόν τρόπους να αυξήσουν το αναγνωστικό κοινό, σκέφτηκαν να προτείνουν βιβλία και στους περιπατητές των μονοπατιών της περιοχής. Με αποτέλεσμα μια βιβλιοθήκη πάνω στο μονοπάτι Σταγιάτες-Μακρινίτσα! Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό με καταρράκτες, βάθρες, πλατάνια και ενδείκνυται για μια ανάσα ξεκούρασης κι ανάγνωσης.

  Η βιβλιοθήκη είναι ελεύθερη, ο καθένας μπορεί να πάρει ένα βιβλίο ή να το δανειστεί και να το επιστρέψει όποτε ξαναπεράσει από το μονοπάτι. Επίσης μπορεί να αφήσει, να προσφέρει ένα βιβλίο ή να το ανταλλάξει. Έτσι τα βιβλία θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται με μια «αόρατη» συλλογική διαδικασία…

  Ακόμα ένα νέο ΒιβλιοΣτάσι προστέθηκε στο τέρμα του δρόμου, στις Σταγιάτες, μετά από το δεύτερο, απέναντι από την πλατεία του χωριού, με θέα στον Παγασητικό. Άλλη μια μικρή ελεύθερη βιβλιοθήκη! Τι πιο αισιόδοξο!

  Πάρε ένα Βιβλίο, Διάβασέ το, Επίστρεψέ το, Φέρε ένα δικό σου.

  Συνεχίζοντας, ανακάλυψα άλλες δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης που λαμβάνει χώρα  στην περιοχή «Ατελιού» της Βάρης στην Σύρο. Ακόμα κάποιες ιδέες Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης. Στην Αγροικία Ρούσσου η πρώτη και η δεύτερη στο ΚΔΑΠ του Νοσοκομείου Σύρου. Ευγενική προσφορά κατασκευής από τους Γεώργιο Ρούσσο και Μιχάλη Γεδεών.

  Κάπως έτσι, η υπεύθυνη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου-Ερμούπολης, Άννα Ρούσσου, μοιράστηκε τη σκέψη της με τα μέλη της αντίστοιχης ομάδας που δραστηριοποιείται στο μουσικό εργαστήρι «Το Τρεχαντηράκι της Ελπίδας». Οι μικροβιβλιοθήκες αυτές είναι ένα  ανταλλακτήριο βιβλίων, μια κοιτίδα πολιτισμού που μπορεί να υπάρχει σε χώρους όπου πηγαινοέρχεται κόσμος και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση.

  Ανάσες δροσιάς. Δηλαδή να παίρνει ένα βιβλίο, να το ξεφυλλίζει, να το διαβάζει και να το επιστρέφει. Επίσης μπορεί να φέρει ένα βιβλίο, το οποίο  έχει διαβάσει και αγαπήσει και θέλει να το μοιραστεί με άλλους.

  Βορειότερα, ένα ασυνήθιστο προνόμιο έχουν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή 64 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) που συνδέει το Φίλυρο με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα προνόμιο που κάνει πιο ευχάριστο και επιμορφωτικό το χρόνο αναμονής τους στη στάση του λεωφορείου, αλλά και της διαδρομής προς τον προορισμό τους.Ανάσες δροσιάςΕνώ περιμένουν το λεωφορείο, μπορούν να επιλέξουν από τα ράφια μιας πρωτότυπης βιβλιοθήκης που έχει στηθεί -εντός της στάσης- το βιβλίο της αρεσκείας τους και να αρχίσουν να το διαβάζουν. Κι όταν έρθει το λεωφορείο δεν χρειάζεται να… ανησυχούν, καθώς μπορούν να το πάρουν μαζί τους και να συνεχίζουν την ανάγνωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

  Ανάσες δροσιάς. Συνολικά, πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ -τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα- έχουν μετατραπεί σε τέτοιους ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος. Πρόκειται για μια ιδέα που είχε η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.

  Βρήκαμε και σε νησί μία στάση του ΚΤΕΛ που έχει μετατραπεί εδώ και μερικά χρόνια σε δανειστική βιβλιοθήκη. Στην Πάρο. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι η πιο εντυπωσιακή δανειστική βιβλιοθήκη είναι στην Κίμωλο, όπου τα βιβλία διανέμονται με την βοήθεια του συμπαθητικού γαϊδάρου Μελέτη, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία..Ανάσες δροσιάςΣυγκεκριμένα, στο δρόμο της Παροικιάς προς την Αγκαιριά, στο ύψος της Αλυκής. Η στάση του Συρίγου. Οι Παριανοί έχουν αρκετές βιβλιοθήκης στο νησί, μα πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Μην έχεις άγχος αν χάσεις το λεωφορείο. Περνάς την ώρα σου διαβάζοντας κι εάν το… χάσεις, τότε θα συνεχίσεις το διάβασμα.Ανάσες δροσιάςΠαρόμοια, στην Κίμωλο, η Εθελοντική Ομάδα της Κιμώλου (Κιμωλίστες) σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας όμορφων ανοιχτών βιβλιοθηκών. Ολοκλήρωσαν ήδη την πρώτη ανοιχτή βιβλιοθήκη στο νησί. Τι πιο όμορφο από βιβλία συνδυασμένα με τα κυκλαδίτικα σοκάκια και τα χρώματα του υπέροχου αυτού νησιού;Ανάσες δροσιάςH δεύτερη ανοιχτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην περιοχή Χρυσόστομος. Την πρωτότυπη ιδέα έφεραν στο νησί οι αρχιτέκτονες-μηχανικοί Αθηνά Σαμίου και Κατερίνα Βενιού. Για το φετινό καλοκαίρι ετοιμάζεται και η πλεούμενη βιβλιοθήκη.Ανάσες δροσιάςΣτην πραγματικότητα, πρόκειται για βάρκες, που θα κινούνται στις παραλίες του νησιού. Σύμφωνα με τους Κιμωλίστες (Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου), η πρώτη βάρκα θα κινείται στο λιμάνι της Κιμώλου και την παραλία Ψάθη και μελλοντικά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και παραπάνω πλεούμενες βιβλιοθήκες στην παραλία Πράσα, την Αλυκή και σε άλλες περιοχές της Κιμώλου.

  Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε. Πάντα θα υπάρχει και κάποιος που θα έχει την πρόθεση να κάνει το κακό. Η αρχή όμως έχει γίνει. Η γνώση είναι για να μοιράζεται και το καλό μοιράζει πάντα χαρά.

  Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις για κάποια εξωτερική βιβλιοθήκη που ίσως μας ξέφυγε. Ως τότε, enjoy the book ride/dive!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here