Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Απ' της ζωής το πέρασμα - Βασίλειος Απόστολος Σφέτσας

  Απ’ της ζωής το πέρασμα – Βασίλειος Απόστολος Σφέτσας

  -

                                        Απ’ της ζωής το πέρασμα

  Γράφει η Αντωνία Καππέ

  «Απ’ της ζωής το πέρασμα» ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Βασιλείου Απόστολου Σφέτσα μαρτυρά, από την αρχή, το πλούσιο ταξίδι που μας υπόσχεται ο ποιητής. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στις μνήμες, γεμάτο όνειρα, εικόνες και μπόλικο συναίσθημα. Μια βιωματική κατάθεση ποτισμένη με μυρωδιές και χρώματα ζωής, που μας δίνεται με τραγουδιστική ρυθμικότητα.

  Ως παλιός ναυτικός, οι εμπειρίες που αποκτά από τα ταξίδια του γίνονται εφαλτήριο της έμπνευσής του και μεταφέρονται στο χαρτί περιγραφικά. Η ντομπροσύνη του λόγου του μας προδιαθέτει για μια απλή και αγέρωχη ποιητική διαδρομή. Με πολύπλευρη ματιά, επηρεασμένος από γεγονότα και καταστάσεις που τον σημάδεψαν, ανοίγει το χρονοντούλαπο και προσφέρει την ψυχή του, αφήνοντας την άνεση στον αναγνώστη να τον ακολουθήσει σε αυτή τη διαδρομή, όχι μόνο ακούραστα, αλλά και με το ενδιαφέρον του αμείωτο μέχρι το τέλος.

  Τα ποιήματά του, φροντισμένα εξωτερικά, παρουσιάζονται με επιμελημένη ομοιοκαταληξία και εύηχη τονικότητα. Ο χαρακτήρας τους αφήνει στοιχεία στοχασμού, ο οποίος απορρέει μόνος του -χωρίς παρεκκλίσεις- σαν φυσικό αποτέλεσμα των σκέψεων και των αισθήσεών του.

  «Το νου σας στις ακρογιαλιές

  τα δάση και τη φύση,

  χωρίς αυτά δεν γίνεται

  η Ελλάδα μας να ζήσει»

  Η αγάπη για την πατρίδα, η φύση, ο έρωτας και το βίωμα, είναι οι καταλυτικοί μοχλοί εκκίνησης αυτής της ποίησης και βασικός πυρήνας της ο άνθρωπος. Η καθαρότητα, η λαϊκή απλότητα και ο σεβασμός του λόγου, πηγάζουν αβίαστα σε όλο το έργο και αποτυπώνουν τις αξίες και τα πιστεύω του ποιητή. Τα λεγόμενά του δεν καλύπτουν, ούτε υπονοούν την αλήθεια, αλλά την αποκαλύπτουν, άλλοτε καυστικά -συνήθως όταν αναφέρεται στους πολιτικούς και τα αποτελέσματα που έχει το έργο τους στην πατρίδα του- και άλλοτε συμπερασματικά, με ξεκάθαρες λέξεις.

  Ξέρεις καλά πως η ζωή σε προσπερνά,

  σ’ αφήνει πίσω της και δεν σε περιμένει,

  είσαι παντού, μα και δεν είσαι πουθενά,

  ήλιος ζεστός π’ όλη την πλάση ανασαίνει.

  Απ’ της ζωής το πέρασμα

  Γνώστης του αρχαιοελληνικού μύθου, τον ακολουθεί και τον εντάσσει σε αρκετά ποιήματά του. Σ’ αυτά, ως επί το πλείστον, οι σκέψεις του αποτυπώνονται με σατιρική διάθεση, μέσα από τις ενέργειες των αρχαίων θεών και στα όρια της επικράτειάς τους.

  Παρουσιάζει το Δία ως αυθαίρετο καταχραστή της εξουσίας του, τη θάλασσα ως «τσιφλίκι» του Ποσειδώνα, τον Ήφαιστο ως διαχειριστή της φωτιάς στη γη και τη Δήμητρα, ως τη μόνη θεά που απέχει από τα σκάνδαλα και τις διαπλοκές των άλλων θεών, αλλά ωστόσο επιθυμεί και προβαίνει στην εκδίκηση για την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, τον κυρίαρχο του Άδη.

  Ο συνδυασμός του λυρισμού, του ρομαντισμού και του ρεαλισμού προδίδει καταβολές ευαισθησίας, αλήθειας και φυσικής διαπίστωσης, και δίνει στην ποίησή του την ιδιαιτερότητα της προσωπικής του σφραγίδας. Το βασικό στοιχείο αυτής της ιδιαιτερότητας είναι η τραγουδιστική χροιά και η ρυθμικότητα του στίχου.

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου  

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here