Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Αποσιωπητικά - Γιάννης Μίχας - Νεονάκης

  Αποσιωπητικά – Γιάννης Μίχας – Νεονάκης

  -

  Πριν λίγες μέρες διάβασα την ποιητική συλλογή του Γιάννη Μίχα Νεονάκη, «Αποσιωπητικά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque και ένιωσα μετά από αρκετό καιρό τι σημαίνει καλή ποίηση.         

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αγαπώ την ποίηση, αλλά ομολογώ ότι δεν διαβάζω συχνά ποιητικές συλλογές. Η ευκολία με την οποία κάποιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους ποιητές, με κάνει διστακτική στο να επιλέγω βιβλία ποίησης.

  Ο ποιητής, άνοιξε τη ψυχή του και άπλωσε στο χαρτί όλα όσα τη βάραιναν. Είκοσι έξι ποιήματα θα διαβάσετε στα «Αποσιωπητικά», το ένα καλύτερο από το άλλο. Κάθε ποίημα μιλούσε μέσα μου. Ένιωσα την πίκρα, το θυμό, τη μοναξιά, την απόρριψη που βίωσε ο ποιητής.

  Μια ζωή μαζί. Μα τόσο χώρια.

  Κι αυτός ο κόσμος τι θα πει ποτέ δεν μάθαινα.

  Γιατί σε όλα αυτά με στέλνανε να παίξω.

  Κι ήταν η μόνη τους συνέπεια.

  Τα ποιήματα αναφέρονται στις οικογενειακές σχέσεις, στη κοινωνία, στο φόβο, στο θάνατο, στο παιδί που υπάρχει μέσα μας. Τα ποιήματα του δεν ακολουθούν νόρμες. Στάζουν το αίμα της ψυχής του. Δείχνουν θυμό, πίκρα, πόνο, αποστροφή για κάθε πρέπει, για κάθε συμβιβασμό. 

  Όταν  πόνος έστηνε στην αυλή χορό

  Και με την τρέλα παρτενέρ δίναν παράσταση,

  Μοναδικός τους  καλεσμένος ήμουν

  Πάντοτε εγώ!

  Εγώ!

  Μονάχα εγώ!

  Εσύ εκεί δεν ήσουν.

  Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει ο ποιητής μεταξύ άλλων: «Κάντε μου την χάρη λοιπόν να με απορρίψετε, είναι πολύτιμος ο χρόνος μου καθώς και ο δικός σας φαντάζομαι».

  Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να κάνω αυτό που ζητά. Δεν μπορώ να τον απορρίψω. Οι λέξεις του είναι μαχαίρια που  σε καρφώνουν. Τις σκέφτεσαι ξανά και ξανά. Δεν είναι εύκολο να απορρίψεις την ποίηση, όταν αυτή είναι τόσο αληθινή, όταν γράφεται με αίμα και όχι με μελάνι.

    Άκουσε με.

  Δεν θέλω να σε σώσω.

  Θέλω να σωθούμε.

  Περίληψη: Δεν έχω κάποιο χαρτί ή πτυχίο που να πιστοποιεί τις σπουδές μου αλλά σας διαβεβαιώ ό, τι είναι σημαντικές αν και κάπως ασυνήθιστες. Εκπαιδεύτηκα από μικρός να διακρίνω και να διεισδύω στις υπόγειες στρώσεις των κρυμμένων εαυτών των άλλων και η μεγαλύτερη μου δασκάλα σε αυτό, άθελα της ήταν η διπολική μητέρα μου. Από τον πατέρα μου έμαθα να σιχαίνομαι την μεσοβέζικη ελαφρότητα των εκπτώσεων και είχα πάντα ένα θεματάκι με την άνιση κατανομή δικαιοσύνης.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Αποσιωπητικά

  Συγγραφέας: Γιάννης Μίχας Νεονάκης

  Εκδόσεις: Grotesque 

  ISBN: 978-618-5424-57-2

  Έτος Έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here