Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
More

  Real Gabinete Português de Leitura

  -

  Real Gabinete Português de Leitura.

  (Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο)

  Το Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο είναι μια πορτογαλική βιβλιοθήκη και πολιτιστικό ίδρυμα, που βρίσκεται στη Rua Luís de Camões, αριθμός 30, στο κέντρο της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1880-1887 υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Rafael da Silva e Castro.

  Γράφει η Χαρά Δελλή 

  Στις 14 Μαΐου 1837, μια ομάδα 43 Πορτογάλων μεταναστών και πολιτικών προσφύγων από το Ρίο ντε Τζανέιρο -μόνο 15 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας- συναντήθηκε στο σπίτι του Δρ. António José Coelho Lousada και αποφάσισε να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη για να επεκτείνει τη γνώση των μελών της και να δώσει στους Πορτογάλους κατοίκους της τότε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας την ευκαιρία να δείξουν το πνεύμα τους. Οι περισσότεροι από εκείνους ήταν έμποροι στην πλατεία, αλλά και κάποιοι που είχαν διωχθεί απ’ την Πορτογαλία και είχαν μεταναστεύσει στη Βραζιλία. Αυτή ήταν η περίπτωση του José Marcelino Rocha Cabral, δικηγόρου και δημοσιογράφου, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί ο πρώτος πρόεδρος του θεσμικού αυτού οργάνου.

  Το κτίριο της τρέχουσας έδρας, που σχεδιάστηκε από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Rafael da Silva e Castro, ανεγέρθηκε μεταξύ 1880 και 1887 σε στυλ Neo-Manueline (Νεο-Μανουελίν). Αυτό το αρχιτεκτονικό ύφος προκαλεί αφθονία της γοτθικής/αναγεννησιακής τεχνοτροπίας που επικρατούσε κατά την περίοδο των Πορτογαλικών Ανακαλύψεων, που ονομάστηκε Manueline στην Πορτογαλία επειδή συνέπεσε με τη βασιλεία του D. Manuel (περ. 1495-1521).

  Ο αυτοκράτορας D. Pedro II (1831–1889) έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του κτιρίου στις 10 Ιουνίου 1880 και η κόρη του, η πριγκίπισσα Isabel, μαζί με τον σύζυγό της, Conde d’ Eu, το άνοιξαν στις 10 Σεπτεμβρίου 1887 -1900 για το κοινό-.

  Η πρόσοψη, εμπνευσμένη από τη Μονή Jerónimos στη Λισαβόνα, δουλεύτηκε από τον Germano José Salle σε ασβεστόλιθο στη Λισαβόνα και μεταφέρθηκε με πλοίο στο Ρίο. Τα τέσσερα αγάλματα που την κοσμούν απεικονίζουν αντίστοιχα τους Pedro Álvares Cabral, Luís de Camões, Infante D. Henrique και Vasco da Gama. Τα μενταγιόν στην πρόσοψη απεικονίζουν αντίστοιχα τους συγγραφείς Fernão Lopes, Gil Vicente, Alexandre Herculano και Almeida Garrett.

  Στο ανώτατο όριο του Reading Room δεσπόζει ένας όμορφος πολυέλαιος και ένας φεγγίτης από σίδερο, το πρώτο παράδειγμα αυτού του τύπου αρχιτεκτονικής στη Βραζιλία. Η αίθουσα διαθέτει επίσης ένα όμορφο μνημείο από ασήμι, ελεφαντόδοντο και μάρμαρο (ο βωμός της πατρίδας), ύψους 1,7 μέτρων, που γιορτάζει την εποχή των ανακαλύψεων, που πραγματοποιήθηκε στο Casa Reis & Filhos στο Πόρτο από την χρυσοχόο António Maria Ribeiro και αποκτήθηκε το 1923 από την Real Gabinete.

  Υπάρχει έντονο το χρυσό χρώμα που προσδίδει επιπλέον πολυτέλεια στο χώρο, ενώ σφυρήλατοι πολυέλαιοι και αγάλματα στους τοίχους συμπληρώνουν το σκηνικό. Το εσωτερικό προκαλεί δέος και η βιβλιοθήκη αυτή αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους επιθυμούν όχι μόνο να διαβάσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να μεταφερθούν νοητά πίσω στο 19ο αιώνα!

  Εκτός από τη μεγάλη συλλογή των σπάνιων έργων της, η βιβλιοθήκη αυτή φημίζεται επίσης για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της σε στυλ gothic-αναγεννησιακό που άκμασε κατά την εποχή των πορτογαλικών ανακαλύψεων.

  Οι ιδρυτές του «Gabinete» εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου, αμέσως μετά την επανάσταση του 1789, οι λεγόμενες «μπουτίκ à lire» άρχισαν να εμφανίζονται, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καταστήματα όπου τα βιβλία δανείζονταν, για καθορισμένο χρονικό διάστημα, με την πληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού.

  Λόγω του κύρους της στους πνευματικούς κύκλους, την αρχιτεκτονική ομορφιά του κτιρίου των κεντρικών της γραφείων, τη σημασία της βιβλιογραφικής συλλογής και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, η βιβλιοθήκη Real Gabinete Portugês de Leitura είναι, από κάθε άποψη, ένας αξιόλογος θεσμός που προάγει την Πορτογαλία σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μνημείο-θαύμα πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Το Real Gabinete Português de Leitura διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη βιβλιοθήκη έργων Πορτογάλων συγγραφέων εκτός Πορτογαλίας, με μια πλήρης ηλεκτρονική συλλογή περίπου 350.000 τόμων.

  Η βιβλιοθήκη εκδίδει το περιοδικό Convergência Lusíada (εξαμηνιαίο) και προωθεί μαθήματα Λογοτεχνίας, Πορτογαλικής Γλώσσας, Ιστορίας, Ανθρωπολογίας και Τεχνών, που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές πανεπιστημίου.

  Τον Ιούλιο του 2014 η βιβλιοθήκη κατατάχθηκε στην 4η θέση ανάμεσα στις 20 πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Time. Στην έκδοση επισημάνθηκαν η ιστορία, η αρχιτεκτονική και η πλούσια συλλογή έργων της.

  Πρόκειται για ένα πραγματικά αξιοσημείωτο μέρος όχι μόνο για την αισθητική του, αλλά και επειδή αποτελεί ένα μνημείο για τον πορτογαλικό πολιτισμό και την ιστορία, καθώς και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Βραζιλίας.

  Real Gabinete Português de Leitura

  Luís de Camões,

  30 – Centro,

  Rio de Janeiro – RJ, 20051-020,

  Βραζιλία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο – Βίκυ Μάγκου

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο. Αν και ζούμε σε μία δύσκολη εποχή γεμάτη περιορισμούς, κανόνες και μέτρα, η αγαπητή πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βίκυ Μάγκου...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Dune: Η αρχή – Frank Herbert

  Ας μιλήσουμε λίγο για το "Dune". Το "Dune" σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φραντσάιζ όχι μόνο για τη λογοτεχνία, αλλά και για τον κόσμο...

  Palácio de Mafra – Biblioteca

  Το Παλάτι της Μάφρας (Palácio de Mafra), γνωστό και ως Παλάτι-Μονή της Μάφρας και το Βασιλικό Κτίριο της Μάφρας, είναι ένα μνημειακό μπαρόκ και...

  Τικ Τακ τικ τακ ο χρόνος περνά… (απόσπασμα) – M. J. Arlidge

  Τικ Τακ τικ τακ ο χρόνος περνά... (απόσπασμα) - M. J. Arlidge Σηκώνεις το τηλέφωνο. Έχεις μόλις 60 λεπτά ζωής ακόμα. Στο ένατο βιβλίο της σειράς,...

  Ένα καινούργιο παιδί – Έλενα Χ. Στανιού

  Ένα καινούργιο παιδί. Όλα ξεκίνησαν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, όταν δέχτηκα ένα παράξενο τηλεφώνημα. Ήταν από το Κρατικό Νοσοκομείο, απ’ όπου με ενημέρωναν για μία...