Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Αργυρώ Μπερδέματα - Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Αργυρώ Μπερδέματα – Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  -

  Αργυρώ Μπερδέματα

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Παρίσση

  Το βιβλίο Αργυρώ Μπερδέματα της Αθηνάς Χατζησυμεωνίδου είναι η πρώτη συγγραφική της δραστηριότητα, που βγαίνει στο φως από τις εκδόσεις Ιχνηλάτης.

  Η ιστορία μας ξεκινάει με τον γάμο της ξαδέρφης της Αργυρώς, ο οποίος γίνεται ξαφνικά και φέρνει για ένα τετραήμερο την Αργυρώ και όλο της το σόι σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στη Θάσο, όπου θα γνωρίσει επιτέλους και τη θεία της την Ηρώ, την «αιώνια έφηβη» και εκεί θα ξεκινήσουν τα μπερδέματα!

  Λίγα λόγια για την οικογένεια Παπαδοπούλου. Ο παππούς μου ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος μοναχογιός ενός εμπόρου καπνού και η γιαγιά μου η Ισμήνη κόρη δάσκαλου, γνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν όταν εκείνος ήταν είκοσι έξι κι εκείνη δεκαεννιά.
  Ζαλίστηκε εκείνος απ’ την ομορφιά, το ψιλόλιγνο κορμί της και τα γελαστά πράσινα μάτια της. Θαμπώθηκε εκείνη από τη λεβεντιά , το αντρίκιο φέρσιμο, τα βαθύ του βλέμμα.
  Κι έτσι έγινα «Εγώ», η Αργυρώ!
  Βέβαια, ανάμεσα στους παππούδες μου κι εμένα υπήρξαν και τέσσερα παιδιά. Τρεις γιοι, και μια κόρη. Οι θείοι μου, ο πατέρας μου και η θεία μου, που όλοι τους έμοιασαν τον παππού μου στη λεβεντιά, τη γιαγιά μου στην ομορφάδα και τους δυο μαζί στην εξυπνάδα.
  Βέβαια, μαζί με μένα υπάρχουν και τα οχτώ ξαδέρφια μου, που όλοι τους έμοιασαν τον παππού μου στη λεβεντιά, τη γιαγιά μου στην ομορφάδα και τους δυο μαζί στην εξυπνάδα.
  Εκτός από εμένα, που δε με άγγιξαν λεβεντιές, ομορφάδες και εξυπνάδες.

  Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα, δεν κουράζει καθόλου και ο αναγνώστης θέλει να το διαβάσει απνευστί. Είναι πολύ σύγχρονο βιβλίο, με έντονη χιουμοριστική διάθεση και στοιχεία αυτοσαρκασμού. Όμως είναι και πολύ διδακτικό, γιατί μέσα από το χιούμορ βγαίνουν πολύ έντονες αλήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που νιώθουμε.

  Αργυρώ Μπερδέματα
  Αργυρώ Μπερδέματα – Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Είναι πολύ δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να μιλούν θετικά για τον εαυτό τους ή ακόμα και να σκεφτούν θετικά, γιατί πιστεύουν ότι οι άλλοι δε θα τους καταλάβουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά σε όλες τις πτυχές της ζωής τους! Έτσι και η Αργυρώ μας, νιώθει πολύ άσχημα για τον εαυτό της γιατί πιστεύει ότι δεν είναι όμορφη, ψηλή με ωραίες αναλογίες, επιθυμητή από τους άνδρες, γι’ αυτό είναι ανύπαντρη ετών 32 παρακαλώ!

  Θα είμαι πάντα η αποτυχημένη χοντρή Αργυρώ. Η κόρη του δημόσιου Υπαλλήλου, φτωχή συγγενής των Παπαδοπουλέων, η γεροντοκόρη ξαδέρφη που ούτε θέση στο τραπέζι των νέων δεν έχω. ‘

  Πού δίνουμε σημασία τελικά; Ένα θέμα που μας απασχολεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Αναφέρομαι στο «είναι και το φαίνεσθαι», το αληθινό και το ψεύτικο, το παιχνίδι της εμφάνισης που έρχεται σε σύγκρουση με την αλήθεια της ύπαρξης, τη βαθύτερη αξία.

  Αργυρώ Μπερδέματα
  Αργυρώ Μπερδέματα – Αθηνά Χατζησυμεωνίδου

  Ως από μηχανής θεός, εμφανίζεται η θεία Αργυρώ ή Ηρώ, για να δώσει λύσει στις δύσκολες καταστάσεις και να βοηθήσει την Αργυρώ να δει τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία! Η θεία Ηρώ αντιπροσωπεύει τη λογική, την αυτοπεποίθηση και την αγκαλιά που μπορεί να στηριχθεί η Αργυρώ.

  Συμβουλές ζωής της Θείας Ηρώς:

  «Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει λεφτά, πλούσιος είναι εκείνος που καλύπτει τις ανάγκες του!»

  «Αγάπησε, δέξου και σεβάσου τον εαυτό σου αν θες να μπορείς να αγαπάς, να δέχεσαι και να σέβεσαι και τους συνανθρώπους σου.»

  Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που δεν είσαι επιθυμητή και να μπορείς να επιβιώσεις με τη δύναμη της αγάπης που θα δεχτείς από εκεί που δεν το περιμένεις και από ανθρώπους που έρχονται ξαφνικά στη ζωή σου… και φεύγουν; Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της ψυχής! Όπως έλεγε η αγαπημένη μου πλέον θεία Ηρώ, γιατί αυτόν τον χαρακτήρα τον συμπάθησα πάρα πολύ!

  “Σημασία δεν έχει τι θα κάνει κανείς, αλλά πώς θα το κάνει!”

  Περίληψη: Η Αργυρώ εργάζεται ως υπάλληλος σε οίκο νυφικών, μια δουλειά που λατρεύει και μισεί, αφού το ενδεχόμενο να φορέσει κι εκείνη κάποτε νυφικό το βλέπει πολύ μακρινό.
  Ο γάμος της ξαδέλφης της Ναταλίας θα φέρει όλο το σόι, το Παπαδοπουλέικο σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στη Θάσο. Εκεί θα συναντηθεί με τη θεία Αργυρώ ή Ηρώ την οποία άκουγε, αλλά δεν είχε δει ποτέ. Πρόσωπα, γεγονότα και μπερδέματα θα την οδηγήσουν να αναθεωρήσει βασικές της πεποιθήσεις και θ’ αλλάξουν τη ζωή της.

  Αργυρώ ΜπερδέματαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Αργυρώ μπερδέματα

  Συγγραφέας: Χατζησυμεωνίδου Αθηνά

  Εκδόσεις: Ιχνηλάτης

  ISBN: 9786185424138

  Σελίδες: 218

  Ημερομηνία Έκδοσης: 1/7/2019

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here