Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Ασυμφωνία τύπου ξι - Βαρβάρα Χριστιά

  Ασυμφωνία τύπου ξι – Βαρβάρα Χριστιά

  -

  Ασυμφωνία τύπου ξι

  Προσωπική άποψη: Αντωνία Καππέ

  Ασυμφωνία τύπου ξι, η πρώτη ποιητική συλλογή της Βαρβάρας Χριστιά και, όπως μας εξηγεί η ίδια η ποιήτρια στην αρχή του βιβλίου της, ο τίτλος παραπέμπει στην παραλία Ξι της Κεφαλονιάς.

  Εκκινώντας λοιπόν από τον τίτλο του έργου, ο αναγνώστης επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη σύσταση και οπτική της παραλίας Ξι -με την κατακόκκινη άμμο της αργίλου- και την εκ διαμέτρου «ασυμφωνία» της με τις υπόλοιπες παραλίες. Γεγονός που τον προϊδεάζει, εν μέρει, από την αρχή για την συμβολική διάσταση του λόγου που ακολουθεί στις σελίδες του βιβλίου.

  Η Μνήμη, το βίωμα, η έμπνευση και προπάντων η αισθαντικότητα αποτελούν το έναυσμα και οδηγούν τη γραφίδα της Β. Χριστιά. Μια ποιήτρια της εποχής μας που θεωρώ ότι με το μεστό, ρεαλιστικό και συμβολικό λόγο της εισέρχεται στον μεγαλειώδη κόσμο της ποίησης για να μείνει.

  Με τη χρήση ενεργητικών ρημάτων, συνειδητοποιημένη, ώριμη και αποφασισμένη, προβαίνει σε γενικό απολογισμό και, με δίαυλο τους στίχους της, ομολογεί τις προθέσεις της:

  Έφτασε μεστός ο χρόνος

  να γκρεμίσω τα «πρέπει» μου

  στους ώριμους Καιάδες του μυαλού μου.

   

  Να αποκλίνω απ’ τις νόρμες

  Να δραπετεύσω απ’ τις ευταξίες.

  Να αποχωρήσω εθελούσια

  από τις στείρες μήτρες

  που με κυοφορούν.

  Τα ποιήματά της «ωριμανθοί» μηνυμάτων για επίμαχα θέματα, των οποίων η βαρύτητα ταλάνιζε και συνεχίζει να ταλανίζει τον άνθρωπο και τη ζωή του: η φύση, η πατρίδα, ο πόνος, η μοναξιά, ο θάνατος, ο ξεριζωμός, ο έρωτας και στο κέντρο ο άνθρωπος, ως υποκινητής αυτής της «ασυμφωνίας», αφού αποτελεί τον βασικό μοχλό και ορίζει την εξέλιξη αυτών των θεμάτων.

  Ασυμφωνία τύπου Ξι

  Η ποίησή της, δομημένη κυρίως με ελεύθερο στίχο, φέρει πολύπλευρες καταβολές (ρεαλισμού, συμβολισμού και λυρισμού) και κινείται στον απόηχο του Καβάφη, του Καρυωτάκη και του Γκανά. Οι Λέξεις, δεμένες σφικτά, γίνονται «κοφτερά πτερύγια». Κάθε ποίημα και ένα αυτοτελές έργο με αρχή, μέση και τέλος, ένας άρτιος συλλογισμός που είτε έχει ανακληθεί από το παρελθόν δια μέσου του βιώματος και της μνήμης, είτε δημιουργείται αυτοστιγμεί μετά από αισθαντική παρατήρηση και αποτελεί μια ηχηρή ρήση. Μια ρήση που προκαλεί συνειδησιακά τη σκέψη και τον προβληματισμό του αναγνώστη με το νόημα και τη φιλοσοφία της:

  Σαν Δελφικό Παράγγελμα να έχεις

  -μέσα στη σκέψη κρατημένο- για οδηγό σου,

  Πως τολμηρός δεν γράφεται εκείνος

  που δεν φοβάται τη ζωή του να ρισκάρει,

  αλλά αυτός

  που, κι αν φοβάται, προχωράει.

  Η πάλη των συναισθημάτων, η ανομοιογένεια και το κλίμα της γενικής ασυμφωνίας δηλώνουν ρητά ότι τα πάντα τελούν υπό εκκρεμότητα και τίποτα δεν προσπερνιέται ανώδυνα σ’ αυτή τη ζωή. Μια λεπτή ισορροπία που τις περισσότερες φορές διαταράσσεται από την υπαρξιακή ανασφάλεια, τον ατομισμό και τα στεγανά της κοινωνίας, της οποίας η συσπείρωση αρκετές φορές ορίζει τον άνθρωπο ασφυκτικά:

  Έζησα τα μικράτα μου

  με τον τρόμο των συνεπειών

  μιας ενδεχόμενης

  άγνοιας της προπαίδειας.

   

  Και όμως,

  πιο χρήσιμος απ’ την προπαίδεια

  στάθηκε στη ζωή μου ο Καβάφης.

  Κι ας μην ποτέ κανείς μου το πε.

  Παρ’ όλα αυτά, η Β. Χριστιά αποποιείται την άρνηση, την παραίτηση και την λιποψυχία, και κάνει την ποίησή της «δεκανίκι», προσπερνώντας επιδεικτικά την όποια «ασυμφωνία» συναντά στο δρόμο της. Εμμένει, εξυμνώντας τα ανθρώπινα ιδανικά και επικροτώντας τα πηγαία και αληθινά συναισθήματα. Για την ίδια, η ζωή αποτελεί έναν αδιάκοπο αγώνα που θέτει σε συνεχή δοκιμασία τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και η αισιοδοξία φαντάζει ως ένα επίγειο φως που ξεκινά από τη δύναμη της θέλησης και της πίστης. Ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει το δρόμο του κι ας συναντά χιλιάδες εμπόδια σε αυτόν. Πάντα θα έχει το σθένος και την αντοχή να πολεμά και να πορεύεται στο αύριο:

  Ενάντια σε κάθε αντιξοότητα,

  ενάντια σε κάθε δυσκολία,

  η ζωή

  θα βρίσκει πάντα ατραπούς

  και μυστικά περάσματα.

   

  Περίληψη: Η “Ασυμφωνία τύπου ξι” είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Βαρβάρας Χριστιά.
  Ποιήματα που συμπεριλαμβάνονται εδώ έχουν αποσπάσει βραβεία, επαίνους και διακρίσεις, έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές συλλογές και ανθολογίες και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

  Στοιχεία Βιβλίου

   Τίτλος: Ασυμφωνία τύπου ξι

  Συγγραφέας: Βαρβάρα Χριστιά

  Εκδόσεις: Πικραμένος

  ISBN: 978-618-5342-18-0

  Ημ. Έκδοσης: 2019

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Πηγή κεντρικής backround εικόνας:  iefimerida 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here