Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μια ζωή χωρίς άλλοθι - Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

  Μια ζωή χωρίς άλλοθι – Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

  -

  «Μια ζωή χωρίς άλλοθι» Ελένη Γλύκατζη–Αρβελέρ

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η αλήθεια είναι ότι δεν διαβάζω αυτοβιογραφίες. Ψάχνοντας σε βιβλιοπωλείο για ένα παιδικό βιβλίο, η ματιά μου έπεσε στην αυτοβιογραφία της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τίτλο «Μια ζωή χωρίς άλλοθι».

  Η απόφασή μου για την αγορά του βιβλίου καθορίστηκε από δύο παράγοντες. Πρώτον, συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα πολλά για την κυρία Αρβελέρ και την ακαδημαϊκή της καριέρα. Διαβάζοντας το προλογικό σημείωμα του κυρίου Γιάννη Μπασκόζου, στον οποίο αφηγήθηκε τη ζωή της, η τελευταία παράγραφος του σημειώματος μού κίνησε το ενδιαφέρον.

  «Η ιστορία της, όπως μου την αφηγήθηκε, κρύβει πολλή δύναμη. Είναι ένα μάθημα ζωής για τους νέους που θέλουν, όπως θα πει η ίδια, να έχουν τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό».

  Το βιβλίο είναι μικρό σε όγκο. Αυτός ήταν ο δεύτερος παράγοντας για να το αγοράσω. Διαθέτει μόλις 163 σελίδες και υπέθεσα ότι θα έχει μόνο τα ουσιαστικά σημεία της ζωής της, χωρίς κουραστικές λεπτομέρειες για τον αναγνώστη.

  Μια ζωή χωρίς άλλοθι

  Χρειάστηκαν δύο απογεύματα για να ολοκληρώσω την ανάγνωση του βιβλίου. (Αν κάποιος έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και διάθεση για διάβασμα, μπορεί να το ολοκληρώσει σε λίγες ώρες). Η αφήγηση είναι απολαυστική. Με γλώσσα απλή, καθημερινή, που δεν το περιμένεις από μια ακαδημαϊκό.

  Στη Γαλλία λένε: “Όλοι οι φοιτητές έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν κάτι, εκτός από τους Έλληνες, που έρχονται για να διδάξουν όλα σε όλους”.

  Ξεκινά από τη ζωή της στα προσφυγικά του Βύρωνα. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη δράση της στην Αριστερά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, στις σπουδές της, στο Παρίσι και στη Σορβόννη, στο γάμο της και στη μητρότητα. Μιλάει για τις σπουδαίες προσωπικότητες που γνώρισε στο Παρίσι αλλά και στην Ελλάδα. Κάθισε δίπλα στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, αλλά και στον Φρανσουά Μιτεράν. Αναφέρεται στη σχέση της με τη βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα, με τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και φίλους από το χώρο της Τέχνης. Αναφέρεται στις αποτυχίες της χωρίς δισταγμό. Μιλά για τις φιλικές αλλά και κάποιες εχθρικές σχέσεις με συναδέλφους της.

  Πολλά είναι τα σημεία που βρήκα ενδιαφέροντα στο βιβλίο.

  Με ρωτούν να συγκρίνω πνευματικά και πολιτιστικά τη σημερινή Ελλάδα με την Ελλάδα τη μεταπολεμική. Απαντώ ουδεμία σχέση με τα παλαιότερα και κυρίως με τη γενιά του ’30. Ουδεμία. Λείπει καταρχήν η ομαδικότητα. Τότε υπήρχε ο Πικιώνης, ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος, ο Εμπειρίκος, ήταν όλοι μια ομάδα. Μια εκδρομή έκαναν με τα οράματά τους.

  Δεν ξέρω αν είναι ένα βιβλίο που θα διδάξει τους νέους, όπως αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα, σίγουρα όμως είναι ένα βιβλίο που σου υπενθυμίζει ότι στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν.

  Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πολλές φωτογραφίες που ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της κυρίας Αρβελέρ.

  Περίληψη: Από τα προσφυγικά σπίτια στον Βύρωνα, όπου εξακολουθεί να μένει, και τα βουνά της Στερεάς, ως Επονιτάκι, στο κέντρο του Παρισιού, Πρύτανης όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είχε μια ταραχώδη όσο και ενδιαφέρουσα ζωή. Η ίδια την τιτλοφορεί «χωρίς άλλοθι» γιατί πολλές φορές κινήθηκε στα όρια των εποχών με ρίσκο και θράσος.

  Μέσα από την αφήγησή της διακρίνουμε μια αγωνίστρια της ζωής αλλά και της επιστήμης. Είτε ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Βύρωνα είτε ως καθηγήτρια στη Σορβόννη στη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του ’68, αυτή η μικρόσωμη γυναίκα είχε βαθιά πίστη στον εαυτό της και στις δυνάμεις της. Οι έρευνες για το Βυζάντιο είναι η μεγάλη προσφορά της στον νεότερο ελληνισμό, καθώς συνέδεσε το όνομά της με την ανάδειξη μιας εποχής που για χρόνια θεωρούνταν «σκοτεινή».

  Ένα κείμενο καταβύθιση στο παρελθόν που την καθόρισε και ένα μάθημα ζωής για τους νέους που θέλουν, όπως θα πει η ίδια, «να έχουν τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό».

  «Όταν με ρωτάνε ποιος είναι ο τίτλος που χρησιμοποιώ, λέω πρύτανης, δεν μπορείς να βάλεις τίποτε άλλο. Είναι αυτό που μένει. Μαζί με τα καθηγήτρια και μάνα».
  «Για μένα η Ελλάδα είναι η Ιστορία της, ύστερα ο τόπος της και βέβαια οι φίλοι μου».

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος:  Μια ζωή χωρίς άλλοθι

  Συγγραφέας: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

  Επιμέλεια: Γιάννης Μπασκόζος

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1333-8

  Ημ. Έκδοσης: 07/12/2017

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here