Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More

  Biblioteca Joanina

  -

  Αρχοντική και παραμυθένια η Biblioteca Joanina (Γιοχάνιν) της μεσαιωνικής, παραποτάμιας φοιτητούπολης Coimbra (παλιάς πρωτεύουσας της χώρας), στο δυτικό άκρο της Πορτογαλίας.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Biblioteca JoaninaΧτίστηκε το 1717, υπό διαταγή του Πορτογάλου βασιλιά Joao V, ο οποίος και έδωσε το όνομά του στη βιβλιοθήκη. Χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο ως βασιλική βιβλιοθήκη, σε ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που χτίστηκε το 1290. Το εθνόσημό του είναι πάνω από την μπροστινή πόρτα.

  Η κατασκευή της ξεκίνησε έξω από την αρχική ισλαμική περίμετρο, στην παλιά φυλακή του Paço Real και ολοκληρώθηκε το 1728.

  Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίσμα, baroque τεχνοτροπίας, με διάκοσμο που συνδυάζει ιταλική και κινέζικη τέχνη, ενώ οι υπέροχες τοιχογραφίες που εικονίζουν αλληγορίες και μύθους ξεχωρίζουν. Στεγάζεται στο κτίριο του Πανεπιστημίου της Coimbra, στη Νομική Σχολή.

  Ο κύριος οικοδόμος ήταν ο João Carvalho Ferreira. Η διακόσμηση ζωγραφίστηκε λίγα χρόνια αργότερα.  Οι τοιχογραφίες στα ταβάνια και τα κύμβαλα εκτελέστηκαν από τον António Simões Ribeiro, ζωγράφο και τον Vicente Nunes. Το μεγάλο πορτρέτο του Βασιλιά αποδίδεται στον Ιταλό Domenico Duprà ενώ η ζωγραφική και η επιχρύσωση των ραφιών έγινε από τον Manuel da Silva. Τα έπιπλα, κατασκευασμένα από εξωτικά βραζιλιάνικα και ανατολίτικα ξύλα εκτελέστηκαν από τον ξυλουργό Francesco Gualdini.

  Biblioteca JoaninaΗ βιβλιοθήκη Joanina είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι τρεις κύριοι χώροι -χωρισμένοι με καμάρες- φιλοξενούν περίπου 57.000 τόμους, ενώ τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από ξύλο τικ και οι εσωτερικοί τοίχοι και οι οροφές είναι επίσης από ξύλο. Ανάμεσα στους ξύλινους τοίχους και τις βιβλιοθήκες από ξύλο βελανιδιάς, η θερμοκρασία και η υγρασία παραμένουν πάντα σε σταθερή θερμοκρασία (18-20°C, υγρασία 60%), ιδανικές για αποθήκευση βιβλίων. Κάθε βράδυ, πριν φύγει από τη βιβλιοθήκη, ο επιστάτης καλύπτει τα υπέροχα τραπέζια με δερμάτινες πετσέτες και το επόμενο πρωί καθαρίζει τη βιβλιοθήκη προτού την ανοίξει στο κοινό! Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό της απαγορεύονται.

  Ένα σπίτι βιβλίων με πάχος στους εξωτερικούς τοίχους των 2,11 μ.

  Στα δρύινα ράφια της -θεαματικής ομολογουμένως- βιβλιοθήκης του 18ου αιώνα φιλοξενούνται περίπου 250.000 χειρόγραφα και βιβλία διαφόρων επιστημών, ενώ υπάρχει και διαδεδομένος ο μύθος για ένα σμήνος νυχτερίδων που κυκλοφορεί τη νύχτα, δίνοντας μια απόκοσμη και μυστηριακή ατμόσφαιρα στην Biblioteca Joanina. Αν και έτσι, μειώνονται τα έντομα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους τόσους πολύτιμους τόμους βιβλίων. Οι νυχτερίδες εξολοθρεύουν κυρίως τον μεγαλύτερο εχθρό-έντομο των βιβλίων το σκαθάρι silverfish ή nicobium castaneum, που τρέφεται με χαρτί και κόλλα αλλά και εναποθέτει τα αυγά του στις σελίδες των βιβλίων. Δεύτερη αγαπημένη τροφή των νυχτερίδων είναι τα κουνούπια που μπαίνουν στις βιβλιοθήκες από τους κήπους και τα κοντινά δέντρα. Οπότε υπάρχουν και ειδικές διατάξεις που αφορούν τη φιλοξενία τους στο χώρο!

  Καθώς τα βιβλία της συλλογής Biblioteca Joanina χρονολογούνται από τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα, απαιτείται μεγάλη προσοχή πριν παραχωρηθεί πρόσβαση στα βιβλία. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε από αυτές τις βιβλιογραφικές συλλογές πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση, αναφέροντας τους λόγους της έρευνάς του.

  Εκτός από την ερευνητική τοποθεσία πολλών μελετητών, ο χώρος χρησιμοποιείται ακόμη συχνά για συναυλίες, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  Biblioteca Joanina

  Pátio das Escolas da Universidade de,

  Coimbra,

  Πορτογαλία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here