Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ένα χαμόγελο στον ουρανό - Άρτεμις Παπανδρέου

  Ένα χαμόγελο στον ουρανό – Άρτεμις Παπανδρέου

  -

  Ένα χαμόγελο στον ουρανό

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα μιλήσουμε για το μυθιστόρημα της συγγραφέως Άρτεμις Παπανδρέου «Ένα χαμόγελο στον ουρανό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Με μάγεψε από τις πρώτες κιόλας σελίδες και, προσωπικά, ελπίζω να μου επιτρέψει η συγγραφέας, το ονόμασα «Μαγευτικό παραμύθι ενηλίκων». Θα σας μιλήσω για αυτό το όμορφο παραμύθι, μέσα από τη δική μου ματιά.

  Άπλωσε το χέρι, στην αρχή δειλά δειλά κι αμέσως μετά, με αποφασιστικότητα χτύπησε το ρόπτρο της ξύλινης πόρτας. Για λίγα δευτερόλεπτα, ένιωσε το σπίτι μέσα νεκρό, άδειο. Κανείς δεν της άνοιξε. Πήρε μια βαθιά ανάσα και επανέλαβε το χτύπημα, αυτή την φορά όμως, δυνατότερα. Η βαριά ξύλινη πόρτα άνοιξε και μια γυναίκα φάνηκε στο κατώφλι. Μια γυναίκα ηλικιωμένη που τρόμαξε, σαν είδε την Λία έξω από τα σκαλιά της. Παναγιά μου, Παναγιά μου Θαυματουργή!

  Η Λία, η ηρωίδα του βιβλίου, ζει μια μοναχική ζωή, με μόνο στήριγμά της τον πατέρα της, τον οποίο όμως χάνει σε μικρή ηλικία. Από τότε, η μοναξιά τής τρώει τα σωθικά. Λόγω της δουλειά της βρίσκεται στην Άνδρο, όπου εκεί ξετυλίγεται το κουβάρι όλης της ιστορίας του βιβλίου.

  Η μοίρα παίζει πολλές φορές άσχημα παιχνίδια, κάποιες άλλες όμως παίζει παιχνίδια όμορφα, ονειρικά και γεμάτα ζωή. Η Λία είναι τυχερή και η μοίρα τής προσφέρει πλουσιοπάροχα στιγμές γεμάτες ευτυχία. Η συγγραφέας, με πολύ καλό και δουλεμένο τρόπο, μεταδίδει την ανάγκη της Λίας για αγάπη και τη ζεστασιά μιας οικογένειας, και τα δένει όλα αυτά σε ένα συγγραφικό «δέντρο» με δυνατές ρίζες.

  Δε θα αποκαλύψω περισσότερα διότι θα χαλάσει όλη η μαγεία που είναι διάχυτη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου.

  Το δάκρυ, που κύλησε στο μάγουλο, έκοψε την διήγηση του κυρ Μανώλη. Σώπασε. Μα εκείνο το βράδυ, ένιωσε την ανάγκη να ξεμανταλώσει την ψυχή του σε ένα κορίτσι άγνωστο, που χτύπησε την πόρτα του στην καταιγίδα. Σε ένα κορίτσι, που επαύριο το πρωί, θα έφευγε. Μόνο μέσα του, μια φωνή του φώναζε να συνεχίσει, να τα πει όλα ως το τέλος.

  Διαβάζοντας το μυθιστόρημα, ένιωσα έντονο ενθουσιασμό. Είναι τόσο ζωντανά τα χρώματα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας στη γραφή της, που απλά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σε γεμίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά. Όπως τις παλιές ταινίες, στο τζάκι μπροστά, όπου ο παππούς λέει ιστορίες σε παιδιά και μεγάλους και κρέμεσαι από τα χείλη του. Η ιστορία έχει μέσα της πολύ πόνο και απόγνωση, όμως πάντα κάτι γίνεται και ανθίζει η χαρά. Νοητά, μεταφέρθηκα απέναντι από τον παππού που διηγείται την ιστορία της ζωής του και βλέπω τη Λία να κάθεται απέναντί του, με μάτια που γυαλίζουν και ροδοκόκκινα μάγουλα από τα διάφορα συναισθήματα που περνάνε από την ψυχή της.

  Ένα χαμόγελο στον ουρανό – Άρτεμις Παπανδρέου

  Η γραφή της κυρίας Παπανδρέου γεμάτη ζωντανές εικόνες, με απρόσκοπτη ροή και αφήγηση απολαυστική. Πλούσιο και βατό λεξιλόγιο ακόμα και σε έναν απλό αναγνώστη. Ενώ παρατήρησα εξαρχής ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, εντούτοις δεν κουράζουν καθόλου, καθώς με τον μοναδικό της τρόπο, μας βάζει να ζήσουμε μέσα στο βιβλίο της.

  Αγωνία, πόνος, πάθος, αγάπη, εκδίκηση, χαρά, λύπη, κακία και πάλι αγάπη και ευτυχία. Αυτά ένιωσα τελειώνοντας το βιβλίο αυτό. Ναι! Όλα αυτά μαζί και έτσι σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Περίληψη: Μια νέα, όμορφη γυναίκα, με σπουδές στα οικονομικά, παλεύει για τις ισορροπίες της, έπειτα από τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα της, που έμοιαζε να τον επιζητά σαν εξιλέωση για κρίματα του παρελθόντος, που τον βάρυναν. Για ποια κρίματα όμως: Εκείνος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας θαυμάσιος γονιός!

  Μέσω της εργασίας της οδηγείται για πρώτη φορά στο νησί της Άνδρου. Εκεί, μια λάθος διαδρομή και μια καταιγίδα θα γίνουν οι συντεταγμένες μιας πυξίδας, που θα κατευθύνει τα βήματά της στο κατώφλι ενός σπιτιού καρφωμένο στα βράχια του πελάγου.

  Η μοίρα, που βαστά την τύχη των ανθρώπων στα χέρια της, θα την καθοδηγήσει να αναζητήσει, μέσα από μια ιστορία που ξεδιπλώνει το κουβάρι της εκείνο το βράδυ και από μια φωτογραφία που γεννά ερωτηματικά και απορίες, ξεθωριασμένα χνάρια ενός παρελθόντος που μοιάζει καλά κρυμμένο.

  Άραγε, συντονίστηκε ο χρόνος, για να βγουν στο φως θαμμένα μυστικά; Ή μήπως ο ουρανός συνωμότησε με τη μοίρα, για να αποδοθεί δικαιοσύνη;

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος:  Ένα χαμόγελο στον ουρανό

  Συγγραφέας: Άρτεμις Παπανδρέου

  Εκδόσεις : Μ. Σιδέρης

  ISBN: 9789604682126

  Ημ. Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here