Επώνυμοι βιβλιοσυλλέκτες

Γράφει η Χαρά Δελλή

Δεν τους έλειπαν τα υλικά αγαθά, γεγονός που αποδεικνύεται και από το μέγεθος των βιβλιοθηκών τους. Ίσως είχαν καταλάβει ότι συγκαταλέγεσαι στους πλούσιους, όταν το πνεύμα σου είναι γεμάτο… Τουλάχιστον, με πολλά λεφτά, αγοράζεις άπλετο χώρο για τα αναγνωστικά ταξίδια σου!

Ας περιηγηθούμε στον κόσμο τους…

Karl Lagerfeld:  300.000 βιβλία

«Ανακάλυψα για πρώτη φορά τα βιβλία όταν ήμουν 5 χρονών στη βιβλιοθήκη των γονιών μου και έκτοτε αγοράζω βιβλία σε όλη μου τη ζωή. Διαβάζω σε τρεις γλώσσες, ακολουθώντας μόνο το ένστικτό μου».

Τι μας προτείνει;

Εκλεκτικές συγγένειες- Wolfgang Goethe, Le Cœur innombrable- Anna de Noailles, Η αίσθηση της ομορφιάς- George Santayana, Άπαντα- Baruch Spinoza​, Η χρονιά της μαγικής σκέψης- Joan Didion, Ιλιάδα- Όμηρος (!!!!!!),Εσθήρ- Ρακίνας, Οι λέξεις- Jean-Paul Sartre, Βεατρίκη- Honoré de Balzac & ​Άπαντα- Friedrich Nietzsche.

Φαντάζομαι ένα σπίτι “ντυμένο” από βιβλία. Παντού βιβλία και τίποτα άλλο… Ίσως ο σχεδιαστής μόδας οσμίστηκε μια τάση που δε θα ξεπεραστεί ποτέ!!!!

Μια ξενάγηση, παρακαλώ!!!!!!

George Lucas:  27.000 βιβλία

Κύριε σκηνοθέτα, πέσαμε πολύ! Το 1978 ο σκηνοθέτης καθιέρωσε την Lucasfilm Research Library, η οποία ξεκίνησε από ένα γραφείο στο Los Angeles και μετά, επειδή μεγάλωσε αρκετά, μεταφέρθηκε στο σπίτι του στο ράντσο Skywalker. Περιέχει πάνω από 17.000 ταινίες, φωτογραφίες, δελτία Τύπου και άλλα. Δυστυχώς, αυτή η βιβλιοθήκη δεν είναι ανοιχτή για τον καθένα, παρά μόνο για τους συνεργάτες και υπαλλήλους του.

Γίνονται προσλήψεις;

Michael Jackson:  10.000 βιβλία

Όσο ζούσε, ήταν σταθερός πελάτης κάποιων βιβλιοπωλείων στο Los Angeles, συμπεριλαμβανομένου του Book Soup και Skylight. Λάτρευε, ιδιαίτερα, την ποίηση. Του άρεσε να κάθεται σε μια συγκεκριμένη γωνία του σπιτιού του, να διαβάζει. Όλα τα βιβλία με τους σελιδοδείκτες και τις σημειώσεις -μακάρι να σώζονται μέχρι σήμερα. Έβρισκε πάντα ελεύθερο χρόνο να διαβάζει, αναφέρει ο τότε προσωπικός του δικηγόρος.

Επώνυμοι βιβλιοσυλλέκτες

Επόμενη αναχώρηση για Neverland;

Ernest Hemingway:  9.000 βιβλία

Σύμφωνα με την Debra A. Moddelmog & την Suzanne del Gizzo, ο Hemingway κουβαλούσε πάντα μαζί του μια μικρή βιβλιοθήκη, καθώς κι αγόραζε συνέχεια νέα βιβλία. Μπορεί, μάλιστα, να έφτανε και τα 200 τον χρόνο! Μέχρι τον θάνατό του, η βιβλιοθήκη του στο σπίτι του (Finca Vigía) είχε πάνω από 9.000 βιβλία, πέρα από εκείνα που είχε ξεχάσει στο Key West. Εκεί, είχε μεταφέρει περίπου 800 βιβλία από τη «βασική» του βιβλιοθήκη.

Τι πιο φυσιολογικό για έναν συγγραφέα;

Thomas Jefferson:  6.487 βιβλία (περίπου ή ακριβώς;)

Δήλωνε «Δε μπορώ να ζήσω χωρίς βιβλία.»

Το 1814 είχε φτιάξει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη προσωπικής χρήσεως, στην Αμερική, την οποία μετά πούλησε στο Κογκρέσο για 23.950 δολάρια. Μετά, συνέχισε φυσικά, να αγοράζει κι άλλα βιβλία (και ξανά πούλησε τη νέα του συλλογή για να πληρώσει κάποια χρέη του).

Αγοράζω όσο όσο!!!

Επώνυμοι βιβλιοσυλλέκτες

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here