Σάββατο, 14 Μαΐου, 2022
More

  Flatiron – Νίκος Γκίκας

  -

  Flatiron (Φλατάιρον). Ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι για να περιγράψουν τα παλιά σίδερα για το σιδέρωμα. Λογικό, αν αναλύσω λίγο ελεύθερα τα συνθετικά της λέξης, πραγματικά σημαίνει σίδερο που ισιώνει (κάνει κάτι επίπεδο). Υπάρχει και μεταφορική ερμηνεία όμως. Στο βιβλίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ανακτάται μια μνήμη χαμένη, κρυφή. Σταδιακά και με ακρίβεια, μέχρι την τέλεια ανάκτηση. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συναναστροφής και της συζήτησης.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Έξι άτομα συναντιούνται στο γραφείο ενός ψυχίατρου, ενώ αυτός απουσιάζει. Στην αρχή εκνευρίζονται, θεωρούν ότι ο γιατρός έκανε κάποιο λάθος και μπέρδεψε τα ραντεβού. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται κλειδωμένοι χωρίς οδό διαφυγής, κάθε προσπάθεια που κάνουν να φύγουν από το γραφείο πέφτει στο κενό. Μέχρι τη στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο και ο ομιλητής τούς ενημερώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει βοήθεια από πουθενά, και μάλιστα κάτι τραγικό θα συμβεί μέχρι το βράδυ σε έναν από αυτούς.

  Λοιπόν, ναι! Αυτό είναι! Θυμάσαι τι μας έλεγε τις προάλλες: Πως ο άνθρωπος, λέει, βγάζει τον πραγματικό του εαυτό μονάχα σε συνθήκες απόλυτου φόβου ή αμηχανίας που προκαλείται από κάποιο απροσδόκητο γεγονός, για το οποίο δεν είναι σίγουρος αν είναι καλό ή άσχημο. Υπάρχει μια μέθοδος παρόμοια – φλατάιρον την ονόμαζε, ή κάπως έτσι.

  Το βιβλίο είναι θεατρικό, γραμμένο μόνο με διαλόγους και με πολυτονική γραφή. Είναι μικρό, μόλις λίγο περισσότερες από 90 σελίδες, ωστόσο η υπόθεση είναι δυνατή, καταφέρνει να δημιουργήσει ένταση. Οι πρωταγωνιστές κάθονται στο δωμάτιο και συζητούν, προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο κλήθηκαν να βρεθούν στο γραφείο, ελπίζοντας ότι ίσως μέσω αυτής της συζήτησης βρεθεί τρόπος να φύγουν από εκεί.

  Έχοντας ως δεδομένο ότι υπάρχει ελάχιστη αφήγηση και όλη η πλοκή δίνεται από τους διαλόγους, μπορώ να πω ότι ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση των χαρακτήρων των ηρώων του. Ο τρόπος που μιλάει ο καθένας διαφέρει εντυπωσιακά από των υπολοίπων και μας ενημερώνει για τα βασικά στοιχεία της ζωής τους και φυσικά και την αιτία που τους οδήγησε στον ψυχίατρο. Μέσα από τα λεγόμενά τους, ο συγγραφέας καταφέρνει να θίξει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, δίνοντας στο τέλος μια ωραία αιτιολόγηση που δικαιολογεί το σκηνικό που έχει στήσει.

  Ζω όμορφα με τον άνθρωπο που έχω επιλέξει, όμως ζω μόνος. Αποκλεισμένος από τον κόσμο των «άριστων μετρίων» που δέχεται κάθε τι «διαφορετικό», αρκεί να μη βρίσκεται δίπλα του – κοντά του. …Πάντοτε έφευγα και ξαναγυρνούσα. Πάντοτε προσπαθούσα να ικανοποιώ καθ’ επιθυμία των άλλων, των δικών μου, για να εξιλεώνομαι στα μάτια τους για το «κατάντημά» μου.

  Γενικά μπορώ να πω ότι το βιβλίο μου άρεσε πολύ, το ευχαριστήθηκα και χαίρομαι πολύ που ανακαλύπτω ότι εκτός από μυθιστορήματα μπορώ να βρω απόλαυση και σε άλλα λογοτεχνικά είδη.

  Οι περισσότεροι απ’ όσους επισκέπτονται ένα ψυχίατρο δεν αντιμετωπίζουν απαραίτητα κάποιο ψυχικό νόσημα, ξέρετε. Πολλές φορές χρειάζονται, απλά, κάποιον να τους ακούσει, να τους καταλάβει.

  Περίληψη: Φλατάιρον· ὁ ὅρος περιγράφει τὸν τρόπο μὲ τὸν ὁποῖο ἀνακτᾶται μιὰ χαμένη μνήμη: ὅπως τὸ σίδερο ποὺ σβήνει τὶς τσακίσεις καὶ τὶς ζάρες ἀπὸ τὸ ροῦχο. Μὲ ἀκρίβεια, τέλεια καὶ ἀπόλυτα.

  Τὸ θεατρικὸ ἔργο τοῦ Νίκου Γκίκα μὲ ἀστυνομικὴ πλοκὴ ἐκτυλισσόμενο στὸ γραφεῖο ἑνὸς ψυχιάτρου.

  Flatiron Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Flatiron

  Συγγραφέας: Νίκος Γκίκας

  Εκδόσεις: Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος

  ISBN: 978-618-5572-04-4

  Σελίδες: 95

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ