Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΗ μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών - Suzanne Collins

  Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών – Suzanne Collins

  -

  Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών – Suzanne Collins

  Για όσους αγάπησαν τους Αγώνες Πείνας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτό το βιβλίο. Ο πανούργος και κάκιστος Πρόεδρος Σνόου που τόσο ταλαιπώρησε την Κάτνις Έβερντιν, σε ένα δικό του μυθιστόρημα όπου τον γνωρίζουμε καλύτερα. Θα μου πείτε, υπάρχει λόγος να μάθεις περισσότερα για τον Κοριολανό Σνόου; Ναι, υπάρχει.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Τέλος των εχθροπραξιών ανάμεσα στις περιοχές και την Κάπιτολ, με αυτή να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εδραιώσει τη νίκη της και να καταστήσει σαφές ότι είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της. Δέκα χρόνια μετράει ήδη ο θεσμός των Αγώνων Πείνας, και ο Κοριολανός Σνόου είναι έφηβος και τελειόφοιτος της Ακαδημίας. Ο θάνατος των γονιών του και η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του τον αφήνουν ευάλωτο ως προς τα μελλοντικά του σχέδια να διαπρέψει και να γίνει σπουδαίος. Η επιλογή του ως ένας από τους πρώτους μέντορες των φόρων, του δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει όσα επιθυμεί: δόξα, χρήματα και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αρκεί η παρουσία του στους Αγώνες Πείνας και η εμφάνιση του φόρου του να κερδίσουν τις εντυπώσεις, και γιατί όχι, να νικήσουν.

  Όταν του ανατίθεται το κορίτσι από την Περιοχή 12, ο Κορολιανός απογοητεύεται προς στιγμήν. Αλλάζει γνώμη όμως, διαπιστώνοντας πως η Λούσι Γκρέι μπορεί να είναι ασήμαντη, αλλά είναι εντυπωσιακή, πανέξυπνη και επικίνδυνα θανατηφόρα όταν η ίδια το επιλέξει. Η φωνή της και η θεατρικότητά της κερδίζουν τους πολίτες της Κάπιτολ, αλλά και τον ίδιο. Η μοίρα τούς ενώνει και καλούνται, στηριζόμενοι ο ένας στον άλλον, να βγουν νικητές σε αυτό το αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας και επιβίωσης.

  Ο Κοριολανός παρατήρησε το πλήθος και ένιωσε μια σπίθα ελπίδας. Αυτός ο φόρος με τις ελάχιστες πιθανότητες, αυτή η προσβολή προς το πρόσωπό του είχε τραβήξει την προσοχή της Κάπιτολ. Αυτό ήταν καλό, σωστά; Με τη βοήθειά του, ίσως κατάφερνε να την κρατήσει, και ο Κοριολανός ίσως να μπορούσε να μετατρέψει αυτή την ντροπή σε μια αξιοσέβαστη παράσταση – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι μοίρες τους ήταν άρρηκτα δεμένες.

  Εξαιρετικό, ευφάνταστο και μαγευτικό το prequel των Αγώνων Πείνας, με έναν τίτλο που λάτρεψα. Η συγγραφέας μεγαλούργησε και πάλι (ναι, είχα ερωτευτεί τη σειρά) και με έκανε να λατρέψω και να ξενυχτήσω με το βιβλίο της, με έναν ήρωα που αντιπαθώ! Δεν έχει καμία σχέση με όσα διαδραματίζονται στην τριλογία. Εκτός από τον ίδιο τον Σνόου, γίνονται αναφορές στην Περιοχή 12 και τοποθεσίες που μας είναι ήδη γνωστές, στην κοτσυφόκισσα, το μεταλλαγμένο είδος πουλιού που είχε χρησιμοποιήσει η Κάπιτολ ως κατασκοπευτικό μέσο, και ένα τραγούδι που τραγουδούσε η Κάτνις. Είναι όμως μια εντελώς νέα ιστορία, που σε προσελκύει με την πρωτοτυπία της, τις απίστευτες ανατροπές και, κυρίως, με τον χαρακτήρα του Σνόου!

  Ό, τι κι αν πω για τον συγκεκριμένο ήρωα θα είναι λίγο. Δεν υπάρχει πιο εγωιστής, εγωπαθής, συμφεροντολόγος και δολοπλόκος ήρωας! Οι επιλογές του, οι αντιδράσεις του, τα σχέδιά του, όλα συνυπογράφονται από το προσωπικό του συμφέρον και μόνο αυτό. Ένα λαμπρό μυαλό και μία κενή καρδιά. Μια αχαλίνωτη επιθυμία για εξουσία και ένα άσβεστο πάθος να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Ανταγωνιστής και μαχητής σε κάθε στιγμή της ζωής του, υπερσκελίζοντας εμπόδια και λάθη με σκοπό την ατομική καταξίωση. Πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων για την αναβίωση της αίγλης της οικογένειας των Σνόου. Δεν εμπιστεύεται κανέναν, αλλά έχει την πονηριά να πείθει τους άλλους για την αξιοπιστία του. Δικαιολογεί αβίαστα τον εαυτό του σε ό,τι κακό κάνει και μάλιστα καμαρώνει για την εξυπνάδα του, που τον γλυτώνει από τις ευθύνες. Στον βωμό της δόξας θυσιάζει την αγάπη, τη φιλία, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό. Όλα αυτά με συναίσθημα! Ναι. Η συγγραφέας καταφέρνει να συστήσει τον Σνόου μέσα από τη ζωή του πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τους δέκατους Αγώνες Πείνας με τρόπο συναρπαστικό, ενώνοντας αριστοτεχνικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και του τρόπου που σκέφτεται με τον συναισθηματικό του κόσμο. 

  …θα συνειδητοποιούσε αυτό που είχαν συνειδητοποιήσει τόσοι άλλοι που τον είχαν αμφισβητήσει. Αυτό που μια μέρα θα ήξερε όλη η Πάνεμ. Αυτό που ήταν αναπόφευκτο.

  Ο Σνόου καταλήγει στην κορυφή.

  Αγάπησα αυτήν τη νέα ”προσθήκη” στους Αγώνες Πείνας. Έριξε φως σε μια άλλη ζωή, των πολιτών της Κάπιτολ πριν γίνει η ισχυρή και πάμπλουτη μητρόπολη ένας παράδεισος για όλους τους κατοίκους της. Γνωρίσαμε έναν διαφορετικό στίβο μάχης για τα προνομιούχα παιδιά, αυτά της Κάπιτολ, ισάξιο σε δολοπλοκίες και χειραγώγηση με τους Αγώνες Πείνας των παιδιών των Περιοχών. Κατανοήσαμε (αλλά δεν συμπαθήσαμε) τον Πρόεδρο Σνόου και τη σκληρότητά του που μας συγκλόνισε στην τριλογία. 

  Υπάρχει ερωτική έλξη ανάμεσα στον Κοριολανό Σνόου και τη Λούσι Γκρέι, αλλά επιτρέψτε μου να την προσπεράσω… 

  Το μόνο που λείπει από το βιβλίο είναι κάποιες παραλείψεις προς το τέλος που μας αφήνουν με απορίες για την κατάληξη μερικών ηρώων. Κατά τα άλλα, ήδη έχει μπει στη λίστα των βιβλίων που ξαναδιαβάζω τακτικά επειδή μια φορά μόνο δεν είναι αρκετή! 

  Η μεταφορά του στην κινηματογραφική οθόνη αναμένεται και θα χαρώ πολύ να δω την ταινία. Όσοι λατρέψατε τους Αγώνες Πείνας, θα αγαπήσετε και την Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών. 

  Περίληψη: Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ.
  Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.
  ΟΜΩΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ.

  Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχτεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος.
  Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιώνΤίτλος: Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών (The ballad of songbirds and snakes)

  Συγγραφέας: Suzanne Collins

  Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά

  Σειρά: Αγώνες Πείνας

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 592

  Ημερομηνία έκδοσης: 25/6/2020

  ISBN: 978-618-01-3449-0

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ