Τετάρτη, Νοέμβριος 13, 2019
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Η Ιστορία του καρναβαλιού και οι μάσκες του

  Η Ιστορία του καρναβαλιού και οι μάσκες του

  -

  Η Ιστορία του καρναβαλιού και οι μάσκες

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στη Βενετία, το πρώτο έγγραφο που αναφέρει επίσημα το Καρναβάλι ως «αργία» είναι ένα διάταγμα της Γερουσίας της Ενετικής Δημοκρατίας το 1296, αλλά από το 1271 ακούγεται ότι υπήρχαν εργαστήρια για τη κατασκευή μασκών και οδηγίες για τις τεχνικές κατασκευής.

  Τον δέκατο όγδοο αιώνα, το Καρναβάλι της Βενετίας φτάνει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του, αποκτώντας διεθνή απήχηση σε όλη την Ευρώπη.

  Η μεταμφίεση είναι η ίδια η ουσία του καρναβαλιού, όπου οι μάσκες και τα κοστούμια έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία του. Οι φτωχοί και οι ταπεινοί στην καταγωγή, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάζουν στους ίδιους δρόμους με τους ευγενείς, φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους. Λειτουργούσε το Καρναβάλι σαν μια γιορτή που έδινε τη δυνατότητα εκτόνωσης των κοινωνικών εντάσεων της εποχής.

  Οι δρόμοι, τα σοκάκια, μετατρέπονταν στη συνέχεια σε ένα σπουδαίο στάδιο όπου όλα φαίνονταν δυνατά με την εγγύηση της ανωνυμίας.

  Οι συμβολικές μάσκες του Καρναβαλιού είναι η Bauta, μια μεταμφίεση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη Βενετία, και αποτελείται από έναν μαύρο μανδύα, ένα μαύρο τρίκομο πάνω σε ένα λευκό πρόσωπο.Τη φορούσαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, καθώς εξασφάλιζε την πλήρη ανωνυμία. Μια άλλη μεταμφίεση που χρησιμοποιείται ευρέως από τις γυναίκες ήταν η «Moretta» που αποτελείται από μαύρο βελούδο.

  Στη συνέχεια υπήρχαν οι μάσκες “Commedia dell’ Arte”, μεταξύ των οποίων και οι δημοφιλείς: Arlecchino, Pantalone, Colombina.

  Σήμερα, το Καρναβάλι στη Βενετία υποστηρίζεται οικονομικά από μεγάλους χορηγούς ενώ προβάλλεται από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Ακόμα και σήμερα όμως, σε κάθε δρόμο της πόλης, άνθρωποι με μάσκες και κοστούμια, έχουν διάθεση για παιχνίδι, αστεία και χορό.

  Η Ιστορία του καρναβαλιού και οι μάσκες

  Πηγή: Evenice.it

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση