Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More

  Οινούσσες – Ψαρά

  -

  Από το κεντρικό λιμάνι της Χίου, αναχωρεί συμβατικό πλοίο για τις Οινούσσες. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και τους καλοκαιρινούς μήνες πιο τακτικά για Οινούσσες και Ψαρά.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Παρά το μικρό μέγεθος, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, η ναυτοκράτειρα Αιγνούσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, διαθέτει φυσική ομορφιά και σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Ναυτικό Μουσείο και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού, με τοιχογραφίες που έχει φιλοτεχνήσει ο Φώτης Κόντογλου. Στο λιμάνι, το χάλκινο άγαλμα της γοργόνας, σήμα κατατεθέν του νησιού και της ναυτοσύνης του, υποδέχεται τους επισκέπτες.

  Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών αποτελεί κόσμημα για το νησί. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού στον παραλιακό δρόμο, πολύ κοντά στο λιμάνι.

  Ιδρύθηκε το 1965 και μέσα από τις συλλογές από μοντέλα πλοίων, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία παρουσιάζεται η μακρά ναυτική παράδοση των Οινουσσών, από την εποχή που αιγνουσιώτικα ιστιοφόρα κυριαρχούσαν στους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι τη μετάβαση από τα ιστία στον ατμό, τις θυσίες στον ναυτικό στίβο στο πλαίσιο των παγκοσμίων πολέμων.

  Οινούσσες – Ψαρά

  Το υπέροχο μοναστήρι του Ευαγγελισμού, ένα ησυχαστήριο βυζαντινού ρυθμού που χτίστηκε το 1962 από δύο εφοπλιστικές οικογένειες, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Οι θρησκευτικές τοιχογραφίες που το κοσμούν έχουν φτιαχτεί από τον διάσημο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου, και είναι μοναδικές. Οι καλόγριες που ζουν σ’ αυτό και το φροντίζουν, έχουν καταφέρει να δώσουν στο μοναστήρι τη μορφή ενός επίγειου παράδεισου.

  Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε τα Ψαρά. Τα ηρωικά Ψαρά είναι μια κουκκίδα στο Αιγαίο Πέλαγος, με ένδοξη ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Παράδεισος για όσους αποζητούν φυσική ομορφιά και απόλυτη ηρεμία. Παραδοσιακά Αιγαιοπελαγίτικα σπίτια σε λευκό και γαλάζιο, συνδυάζονται αρμονικά με τις όμορφες ακρογιαλιές με την πεντακάθαρη θάλασσα του νησιού.

  Το νησί συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς αποτελούσε την τρίτη ναυτική δύναμη του Αγώνα, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες. Η καταστροφή των Ψαρών με το Ολοκαύτωμα του 1824 συγκλόνισε την Ευρώπη και αποτέλεσε μια κρισιμότατη καμπή στον αγώνα της ανεξαρτησίας, καθώς συντέλεσε στη μεταστροφή της στάσης των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ψαρών στην Ελληνική Ιστορία, ψήφισε τη μετονομασία του Δήμου Ψαρών σε Δήμο Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.chios.gr/

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ