Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Καληνύχτα Άλφονς - Gunilla Bergström

  Καληνύχτα Άλφονς – Gunilla Bergström

  -

  Καληνύχτα, Άλφονς – Gunilla Bergström

  Οι εκδόσεις Μάρτης μας έχουν συνηθίσει στην κυκλοφορία πολύ αξιόλογων παιδικών βιβλίων. Ανάμεσα τους, βρίσκεται και η σειρά «Άλφονς» της Σουηδής συγγραφέως Gunilla Bergström.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καληνύχτα Άλφονς

  Το «Καληνύχτα, Άλφονς!» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς. Ο Άλφονς είναι ένα ζωηρό και λίγο σκανταλιάρικο αγόρι, όπως όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία. (Σε κάποια βιβλία της σειράς, βλέπουμε τον ήρωα σε μεγαλύτερη ηλικία).

  Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1972 στη Σουηδία και από τότε έχουν γραφτεί 25 βιβλία με τον συγκεκριμένο ήρωα, που έχει αγαπηθεί σε πάρα πολλές χώρες. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, ενώ η συγγραφέας έχει τιμηθεί με το βραβείο Illis για τη συμβολή της στον σουηδικό πολιτισμό. Από τις εκδόσεις Μάρτης κυκλοφορούν κι άλλα βιβλία της σειράς αυτής.

  Αν πιστεύετε ότι το βιβλίο είναι «απαρχαιωμένο» αφού γράφτηκε πριν τόσα χρόνια, θα σας πω ότι κάνετε λάθος. Πρόκειται για ένα «φρέσκο» βιβλίο, κόντρα στα στερεότυπα.

  Ο Άλφονς ζει με τον πατέρα του. Απουσιάζει εντελώς η μητέρα, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο λόγος αυτής της απουσίας. Ο μπαμπάς του Άλφονς προετοιμάζει τον γιο του για ύπνο διαβάζοντάς του ένα παραμύθι. Ο Άλφονς όμως δεν έχει διάθεση για ύπνο και βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να καθυστερήσει να κοιμηθεί.

  Ο Άλφονς όμως δεν κοιμάται. Θέλει τσίσα. Μπαμπά! Φωνάζει ο Άλφονς, θέλω τσίσα. Ο μπαμπάς έρχεται, φέρνει και το γιογιό από το μπάνιο.

  Ο Άλφονς ζητά νερό, τσίσα, το αρκουδάκι για συντροφιά, κι ο μπαμπάς του με περίσσια υπομονή τρέχει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του.

  Μήπως το έχετε ζήσει κι εσείς όλο αυτό που μόλις σας περιέγραψα; Είμαι σίγουρη. Μια ιστορία απλή, καθημερινή αλλά και τρυφερή. Μια ιστορία που σπάει όλα τα στερεότυπα και είναι άκρως απολαυστική. Και να σκεφτείτε ότι εκδόθηκε τη δεκαετία του ’70!

  Σίγουρα θα αναζητήσω και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

  Περίληψη: Ο Άλφονς μερικές φορές είναι ζωηρός κι άλλες ήσυχος. Απόψε είναι ζωηρός επειδή δεν θέλει να κοιμηθεί. «Μπαμπά, θα μου διαβάσεις ένα παραμύθι;» τον παρακαλεί.

  Ο Άλφονς θεωρείται σήμερα κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας. Από την πρώτη έκδοση το 1972, έχουν εκδοθεί περίπου 30 ιστορίες του Άλφονς. Συχνά πρόκειται για μικρά καθημερινά επεισόδια, όπου το παιδί αντιμετωπίζεται πάντα με σοβαρότητα. Το χιούμορ και η φαντασία αποτελούν βασικά συστατικά των ιστοριών της Bergström.

  Ο Άλφονς έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και συνεχώς τυπώνονται νέες εκδόσεις. Μόνο στη Σουηδία έχουν κυκλοφορήσει περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

  Καληνύχτα, ΆλφονςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Καληνύχτα, Άλφονς

  Συγγραφέας: Gunilla Bergström

  Εκδόσεις: Μάρτης

  Σελίδες: 25

  ISBN: 978-618-81193-4-5

  Ημ. Έκδοσης: 09/2014

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΟ Γητευτής – Johanna Lindsey
  Επόμενο άρθροΑΦΤΕΡΛΩΒ (2017)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here