Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠοίησηΚόσμοι μέσα σε κόσμο - Χρύσα Στρίκου

  Κόσμοι μέσα σε κόσμο – Χρύσα Στρίκου

  -

  Η Χρύσα Στρίκου συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της «Κόσμοι μέσα σε κόσμο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιωλκός.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αν και είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή, φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια έμπειρη ποιήτρια και όχι για μια πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό. 

  Η ποίηση της Χρύσας Στρίκου έρχεται να αφυπνίσει, να ταρακουνήσει τα ήρεμα νερά της συνείδησής μας. Δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν μασά τα λόγια της. Οι λέξεις της σκληρές, αλλά πώς αλλιώς να περιγράψει τον κόσμο μας; Μήπως δεν είναι αυτός ο κόσμος κίβδηλος, άγριος, απάνθρωπος;

  ΚΥ(Ν)(Β)ΙΣΜΟΣ

  Άνθρωποι κάθε μέρα φεύγουν

  κι εσύ ανακατεύεις αργά

  τον αφρό στον καφέ σου

  και μηρυκάζεις γκρίνια.

  Σημεία των καιρών 

  θα πεις.

  Σημεία των φτερών 

  θα πω

  αυτών που έπεσαν μια μέρα

  από τις πλάτες μας.

  Η Χρύσα Στρίκου καταγράφει καταστάσεις, σκέψεις, εκφράζει τα συναισθήματά της. Καθώς ο αναγνώστης διαβάζει τις λέξεις της, συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων. Πολλές φορές έχει και ο ίδιος αισθανθεί όπως η ποιήτρια. Έχει νιώσει θυμό, φόβο, ακόμα και αηδία για όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας. Νιώθει να χάνεται η ελπίδα, να ψαλιδίζονται τα όνειρά του, να πνίγεται η ανάσα του.

  Μπέρδεψα τη γνώμη μου

  με αυτή των άλλων.

  Ψαλίδισα την επιθυμία μου στα όριά τους.

  Εγώ, η παρείσακτη  του κόσμου 

  σας χαιρετώ.

  Η ζωή είναι για να τη ζεις,

  όχι για να την ονειρεύεσαι

  Η ποίηση της Χρύσας Στρίκου έχει λόγο ύπαρξης. Έρχεται να μας ξεβολέψει από τη ζώνη άνεσής μας, να μας βγάλει από το σκοτάδι και να μας οδηγήσει στο φως. Σε χαλεπούς καιρούς σαν κι αυτούς που διανύουμε, έχουμε ανάγκη να πιαστούμε από κάπου για να οδηγηθούμε στην επιφάνεια. Έχουμε ανάγκη από καλή ποίηση. 

  Περίληψη: O κόσμος σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο εμπεριέχει πολλούς κόσμους, ανάλογα με τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε και τον ζούμε, αλλά και την οπτική βάσει της οποίας τον ερμηνεύουμε. Η συλλογή αποτελεί ένα ταξίδι από το συλλογικό στο ατομικό, από το μικροκοινωνικό στο μακροκοινωνικό, από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από την απώλεια στην κάθαρση, από τη γνώση στην αυτογνωσία. Κόσμοι μέσα σε κόσμο ή αλλιώς απόπειρα κατανόησης των τρόπων που βρίσκουμε για να υπάρχουμε.

  Στοιχεία βιβλίου

  Κόσμοι μέσα σε κόσμο - Χρύσα Στρίκου Τίτλος: Κόσμοι μέσα σε κόσμο

  Συγγραφέας: Χρύσα Στρίκου

  Εκδόσεις: Ιωλκός 

  ISBN: 978-960-640-109-1

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Κεντρική φώτο: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ