Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία - Robert Fisher

  Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία – Robert Fisher

  -

  Το βιβλίο του συγγραφέα Robert Fisher «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για έφηβους αναγνώστες, αλλά κυρίως για ενήλικες. Δίνει τροφή για σκέψη και αφορμή για πολλές συζητήσεις.

  Αναφέρεται σε έναν ιππότη που συνεχώς ταξιδεύει για να σώσει πριγκίπισσες. Ζει σε ένα κάστρο με τη γυναίκα του και τον γιο του αλλά δεν ξέρει και πολλά για αυτούς, ούτε εκείνοι για τον ίδιο, αφού συνεχώς απουσιάζει.

  Ο καιρός περνά και ο ιππότης νιώθει πια εγκλωβισμένος μέσα στην πανοπλία του, που τη φορά συνεχώς. Όταν θα δοκιμάσει να τη βγάλει από πάνω του, θα βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η πανοπλία δεν μπορεί να βγει. Έχει γίνει πια ένα με τον ιππότη.

  Ο ιππότης έπιασε να βηματίζει πάνω κάτω, σε μεγάλη αναστάτωση. Μα πώς έγινε αυτό; Και καλά το κράνος, που είχε χρόνια να το βγάλει. Η προσωπίδα, όμως; Γιατί να κολλήσει; Δεν την άνοιγε τακτικά για να τρώει και να πίνει; Μόλις εκείνο το πρωί την είχε σηκώσει για να φάει την ομελέτα του κι ένα γουρουνόπουλο.

  Ο ιππότης μας θα αναζητήσει βοήθεια για να απαλλαγεί από αυτό το βάρος της πανοπλίας, που το νιώθει αβάσταχτο. Θα πρέπει να περάσει από το μονοπάτι της αλήθειας, να μπει στο κάστρο της Σιωπής, της Γνώσης και της Αλήθειας. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει μακρής, ανηφορικός, δύσκολος, και η πανοπλία που φορά δεν τον βοηθά καθόλου. Θα τα καταφέρει να απαλλαγεί από αυτήν;

  Έχοντας μείνει ολομόναχος, ο ιππότης πέρασε δειλά-δειλά το κεφάλι του πίσω απ’ την πύλη του κάστρου. Τα γόνατά του έτρεμαν κι όπως φορούσε τη πανοπλία, ακουγόταν ένας μικρός μεταλλικός κρότος.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Διαθέτει έξυπνο χιούμορ και βάζει σε σκέψεις τους αναγνώστες του. Αναφέρεται στις πανοπλίες που όλοι, λίγο ή πολύ, βάζουμε στη ζωή μας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Στήνουμε γύρω μας τείχη προστασίας για να αποφύγουμε τις πληγές που μπορεί να μας προξενήσουν οι άλλοι.

  Αποφεύγουμε να εκδηλώσουμε όλα όσα σκεφτόμαστε και νιώθουμε, για να μην πέσουμε χαμηλά στα μάτια των άλλων. Αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας. Κι όσο περνούν τα χρόνια συνειδητοποιούμε τις αξίες που έχουμε χάσει, τις αλήθειες που έχουμε κρύψει, τα συναισθήματα που έχουμε καταπνίξει.

  Όσοι το διαβάσουν, σίγουρα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις δικές τους πανοπλίες και τείχη. Θα αναζητήσουν τις δικές τους αλήθειες και τον τρόπο για να απαλλαγούν από τα φορτία που τους βαραίνουν. Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο με πολλές αλήθειες κρυμμένες στις σελίδες του.

  Περίληψη: Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στη καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους, μια απάντηση και μια διέξοδο στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας.

  Μιλώντας για τις “σκουριασμένες πανοπλίες” μας που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρ. Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο “γνώθι σαυτόν”.

  Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλίαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία

  Συγγραφέας: Robert Fisher

  Eκδόσεις: Opera 

  Σελίδες: 136

  ΙSBN:  960-707325-70-3

  Ημ. Έκδοσης: 25/09/2015

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here