Ο τρομερός εχθρός

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Μετά το πρώτο παραμύθι του Χόρχε Μπουκάι  «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» που διάβασα, σειρά είχε  «Ο τρομερός εχθρός».  Το παραμύθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε εικονογράφηση του Γκούστι. Η μετάφραση του παραμυθιού είναι της Ελμίρας Μυρεσιώτη- Αλιβέρτη.

Ένα παραμύθι που μιλάει για τους φόβους μας. Ένα παραμύθι σαν εκείνα του παλιού καλού καιρού, με βασιλιάδες και μάγους. Η εικονογράφηση ιδιαίτερη, ξεχωριστή, δένει απόλυτα με το κείμενο.

Ένας ισχυρός βασιλιάς ζούσε σε ένα μακρινό βασίλειο και κάθε μέρα οι αυλικοί του, τού έλεγαν ότι είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο βασίλειο. Μέχρι που έμαθε ότι υπήρχε ένας μάγος που ήξερε να διαβάζει το μέλλον και όλοι οι υπήκοοι του τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν.

Ο μάγος έγινε ο πιο τρομερός εχθρός του βασιλιά. Δεν μπορούσε να αντέξει ο ίδιος ότι υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από εκείνον. Έτσι, αποφάσισε να καλέσει στο παλάτι τον μάγο, με σκοπό να τον σκοτώσει. Μια απάντηση, όμως, του μάγου, θα βάλει τον βασιλιά σε σκέψεις και θα επικρατήσει ο φόβος για τη ζωή του. Ώσπου, με τον καιρό όλα αλλάζουν…..

Αγαπητό μου παιδί,

Μπορεί αύριο, μπορεί σ’ ένα μήνα, μπορεί και σ’ ένα χρόνο από σήμερα, κάτι ή κάποιος να βρεθεί στο δρόμο σου και να φέρει ταραχή και φόβο στη ψυχή σου.

Μπορεί  να είναι κάποιος ξένος, μπορεί και μια πλευρά του ίδιου σου του εαυτού, ωστόσο μόλις νιώσεις τη δύναμη του, θα καταλάβεις πόσο βαρύ πράγμα είναι ο φόβος. Τότε θα θελήσεις να τον καταστρέψεις, να τον νικήσεις, να τον διώξεις, να τον βγάλεις μια και καλή από τη ζωή σου.

Τώρα όμως που το τέλος μου πλησιάζει, σου αφήνω μια τελευταία συμβουλή: Μην το κάνεις!. Αν είσαι ικανός να τον καλέσεις στο σπίτι σου , να του ανοίξεις την καρδιάς σου  και να χαρείς την παρουσία του στο πλευρό σου, σύντομα θα ανακαλύψεις πως μέσα σ’ αυτόν τον υποτιθέμενο εχθρό, κρύβεται ο πιο ισχυρός και πιστός σύμμαχος σου.

Ο πατέρας σου που σ’ αγαπάει,

Ο μέχρι σήμερα βασιλιάς.

Ποιος είναι ο τρομερός εχθρός που τρομάζει τον πανίσχυρο βασιλιά; Γιατί όλοι στο παλάτι λένε πως υπάρχει µια δύναμη που ποτέ του δεν θ’ αποκτήσει; Και ποιος την κατέχει;

Ήταν μια φορά ένας βασιλιάς που ήθελε να γίνει ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου, αλλά η δημοφιλία ενός μάγου που ζούσε στο βασίλειό του και μπορούσε να μαντέψει το μέλλον, τον έφερνε δεύτερο στις προτιμήσεις των υπηκόων του.

Μια μέρα, ο ζηλιάρης βασιλιάς  σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα που θα αποδείκνυε ότι ο μάγος δεν μπορούσε να μαντέψει το μέλλον: θα τον ρωτούσε μπροστά σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία του ίδιου του του θανάτου.

Οτιδήποτε κι αν απαντούσε ο μάγος, ο βασιλιάς θα έβγαζε το σπαθί του και θα τον σκότωνε, αποδεικνύοντας πως η φήμη του δεν ευσταθούσε. Υπήρχε κάτι, όμως, που ο μεγάλος βασιλιάς δεν είχε υπολογίσει: την απάντηση του μάγου, που θα τον έκανε να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή και τη βασιλική του αντίληψη…

Μια ιστορία αγάπης και µίσους, ταπεινοφροσύνης και ματαιοδοξίας, που εξηγεί πώς ο τρομερός εχθρός µας, μπορεί να γίνει ο καλύτερός µας φίλος…
στο δεύτερο παιδικό βιβλίο του Μπουκάι, μετά τον Αλυσοδεμένο Ελέφαντ

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ο τρομερός εχθρός /El temido enemigo

Συγγραφέας: Μπουκάι Χόρχε

ISBN: 978-960-8397-56-9

Εκδότης: Opera

Έτος κυκλοφορίας: 2013

                                                   Σελίδες: 52

Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Πολυχρονιάδου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here